NEPRAVILNOST U GRADNJI

ZGRADA IZ NOĆE MORE Nova je, ima 332 stana, a u pola godine stiglo je čak 311 primjedbi!

Iz APN-a tvrde da se velik dio primjedbi odnosi na neadekvatno korištenje stana, te opovrgavaju da je u pitanju loša gradnja
POS stanovi Klara
 Damir Krajac / CROPIX

U POS-ovim stanovima u Klari još u prosincu prošle godine stanari su se uselili u sva 332 stana, s tim da su 94 prodana, a 238 dano u najam s pravom otkupa od države, za koji se najmoprimci moraju odlučiti u roku od tri godine.

Okrivljuju stanare

No pitanje je koliko će ih se odlučiti na kupnju s obzirom na nekvalitetnu gradnju.

Od useljenja u prosincu prošle godine do 16. svibnja ove godine naime zaprimljeno je čak 311 primjedbi stanara, što bi značilo da je u prosjeku u gotovo svakom stanu otkrivena neka nepravilnost u gradnji. U državnoj Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), zaduženoj za gradnju POS-ovih stanova, tvrde da su sve te prijave proslijeđene izvođaču radova, tvrtki Zagorje-Tehnobeton. Iako je bivša ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš još u siječnju izjavila kako je moguće da “zgrada nije prilagođena klimatskom podneblju”, u APN-u pak za sve okrivljuju same stanare.

- Znatan dio primjedbi odnosi se na neadekvatno korištenje stana ili uređaja te se to ne može smatrati nedostacima na samoj građevini - odgovorili su nam.

Mate Visković, koji je sa ženom kupio stan u zgradi D, tvrdi da je to vrhunac bezobrazluka.

Gradilo se prebrzo

- I neki radnici koji su gradili bili su bahati. Klizna vrata nisu se mogla do kraja zatvoriti zbog loše namještenih graničnika, a oni meni kažu da je to normalno i da se tu nema što popravljati. Samo da ne bi morali ništa raditi.

Razumijem se u građevinu pa sam ih popravio sam. Isto je bilo i s pločicama koje su se odljepljivale ili virile centimetar od ruba zida.

Da ne kažem da nas je pri useljenju dočekala WC školjka puna izmeta! A na kraju je ispalo da zgrada nije u najvišem energetskom razredu A, kako nam je rečeno, nego u slabijem B. Ma svega je bilo - otkriva Visković. Sadbera Ibraim je podstanarka. Nakon užasa koji je, kako kaže, prošla nakon useljenja, ne pada joj na pamet kupiti stan.

- Balkonska vrata nisu se mogla zatvoriti, voda se zadržava u WC školjci, u garažama na prvoj i drugoj razini ispod zemlje svako malo nema struje, ovima na trećem katu prokišnjava, krivo su postavili mjerače struje, na knaufu i izolaciji su štedjeli jer se iz jedne u drugu prostoriju sve čuje kao da zidova nema, ni jedna vrata nemaju pragove pa puše... Ma to su vam POS-ovi stanovi; bitno im je bilo samo da se što prije izgrade i da od ljudi pokupe novac - kaže nam Sadbera.

Dodaje da ne prođe tjedan, a da netko ne prijavi nedostatak.

U APN-u ističu da je do danas riješeno 187 primjedbi, ali rok za reklamacije istječe za godinu i pol dana pa bi broj prijavljenih nedostataka mogao biti mnogo veći.

Na jedan stan četiri kupca

Hoće li ista sudbina zadesiti i stanare POS-ovih stanova u Zapruđu, vidjet će se na jesen kad počinje useljavanje. Od ukupno 519 stanova koji se još grade na lokaciji između okretišta tramvaja u Zapruđu i Jakuševca, do danas ih je prodano 360. Za 59 stanova koji se upravo prodaju od 9. do 16. svibnja pristigla su čak 252 zahtjeva za kupnju. Prema ugovoru s izvođačem, tvrtkom Kamgrad, rok useljenja je 30. rujna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:07