NEOBIČAN ZLOČIN

Ukradeni zubi Straussa i Brahmsa s bečkog Centralnog groblja, provjeravaju se grobnice ostalih slavnih skladatelja

Vjeruje se da je isti pljačkaš oskvrnuo više grobova te da skupljene zube i lubanje planira izložiti u muzeju
 Wien.info

BEČ - Bečka policija traga za pljačkašem koji je ukrao zube skladatelja Johanna Straussa II. i Johannesa Brahmsa .

Pljačkaš, navodno slovački državljanin, se sam snimio na djelu i svoju snimku objavio na internetu. Na njoj se vidi kako otvara grobnicu jednog od skladatelja, uzima lubanju i kliještima vadi zube, uz popratne komentare.

Prema neslužbenim informacijama, policija vjeruje da je njegova namjera zube izložiti u muzeju, jer tvrdi da je skupio stotine lubanja i zubala iz grobova slavnog bečkog Zentralfriedhofa , Centralnog groblja. Potvrđeno je i da su grobovi Straussa i Brahmsa otvoreni ranije ove godine i da im uistinu nedostaju zubi, i pravi i umjetni.

Policija je odbila djelovati 2008. kad su se pojavile prve sumnje, uz obrazloženje da možebitni zločini spadaju pod zastaru. No istraga je ipak pokrenuta nakon objave snimke, kad se posumnjalo da su oskvrnuti i drugi grobovi, a sada je tijeku podizanje optužnice.

Provjeravaju se i grobnice drugih poznatih skladatelja pokopanih na istom groblju, uključujući Beethovena, Schuberta i Schönberga.

Zentralfriedhof je toliko znamenito groblje da do njega vozi posebna tramvajska linija, broj 71, a "sjesti na 71-inicu" već se u Beču uvriježilo kao eufemizam za "umrijeti".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:01