NA UDARU KRITIKA

VIDEO: JEDNA OD NAJODVRATNIJIH REKLAMA IKADA McDonalds razbjesnio gledatelje: 'Ovo što ste napravili je gnjusno!

 Screnshot / YouTube

Poznati lanac brze hrane McDonald's ispričao se što je neprimjerenom reklamom ‘uzrujao gledatelje’ koji su ih napali da ‘iskorištavaju težak gubitak djeteta’. Naime, u reklami glavnu ulogu ima dječak koji pokušava pronaći poveznicu s preminulim ocem i pronalazi je na jelovniku McDonald'sa - dijele isto omiljeno jelo.

Reklama je privukla nebrojene kritike. Na društvenim mrežama javile su se mnoge žene koje su ostale bez muževa i nazvale ovaj potez uvredljivim.

Glasnogovornik McDonald'sa rekao je: ‘Ovo nam ni u kojem slučaju nije bila namjera. Htjeli smo naglasiti kakvu ulogu igra McDonald's u svakodnevnim životima naših mušterija, i u dobrim i u lošim trenucima.’

Međutim, što god im je bila namjera, nisu uspjeli. Reklama počinje scenom u kojoj dječak pregledava sačuvane stvari od tate, a potom ispituje mamu o tome kakav je bio. Ubrzo postaje jasno da se silno trudi biti isti, pronaći nešto što im je zajedničko, a pritom i kod mame priziva uspomene. Na koncu dolaze do McDonald'sovog restorana gdje dječak naručuje svoj omiljeni sendvič, koji je i tatin omiljeni.

Iz humanitarne udruge koja pruža pomoć djeci kod teških gubitaka, Grief Encounter, kažu da su primili velik broj poziva od roditelja čija je djecu reklama uzrujala. Sarah Fox (37) je izgubila muža prije dvije godine, a majka je sedmogodišnjeg sina koji je tek nakon što je pogledao reklamu počeo shvaćati razmjere gubitka koji je doživio. ‘Reklama ga je jako zbunila i uzrujala. Pitao me zašto dječak na reklami nije tužan i kako bi se on opet mogao osjećati sretno. Potpuno je bespotrebno iskorištavati takvu temu za promociju brenda’, rekla je.

Tania Richman (44) iz Brightona također je rekla da su njezina djeca bila uzrujana i uvrijeđena. Otac im je umro prošle godine. ‘Nisam znala što bih im rekla nakon toga’, rekla je Tania.

Nezavisna agencija za kontrolu reklamne industrije u Velikoj Britaniji, Advertising Standards Authority (ASA), objavila je da istražuje slučaj te da su primili brojne pritužbe, piše BBC.

Ogorčeni gledatelji slažu se da je lanac brze hrane prevršio mjeru kad je iskoristio teško emocionalno stanje djeteta da bi se povezao s mladim ljudima i svima ostalima koji su nekoga izgubili.

Osnivačica i predsjednica udruge, dr. Shelley Gilbert, rekla je da je ‘insinuacija da jedan brend može zaliječiti sve probleme jednim obrokom jednostavno bešćutna’.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:08