TKO JE U PRAVU?

VIDEO: NEVIĐENA DRAMA PRAĆENA ORGANIMA REDA U ZET-OVOM AUTOBUSU, I TO ZBOG MALOG PSA! 'Zovi policiju, gospodična ne želi napustiti vozilo!'

 Screenshot

Na stranicama Facebook grupe I to je Zagreb, jedna je korisnica objavila video snimku iz ZET-ovog autobusa na liniji 109, što je izazvalo veliku raspravu oko toga tko je bio u pravu, ZET-ov djelatnik ili djevojka koja je u autobus povela svog psa.

Naime, djevojku s kojom je na povodcu bio pas zatekao je kontrolor koji ju je pokušao izbaciti iz vozila. U cijelu stvar su se umiješali i putnici koji su ga uvjeravali da ih pusti na miru, kako se radi o malom psu.

'Bit će to brzo oni su tu preko, blizu', čuje se djelatnik ZET-a kako govori nekom putniku, a potom nastavlja u mobitel: 'Ajde zovi policiju, gospodična ne želi da napusti vozilo'.

'Nemojte se miješati', kazao je ostalim putnicima koji su mu objašnjavali kako to nije veliki pas.

Pri kraju snimke čuje se i djevojka koja zove policiju i govori kako se nalazi u autobusu i kako je tjeraju van te da im je ona da sama rekla da zovu policiju, jer ne želi izaći.

Vozač, kako piše putnica koja je snimila incident, nije ni primijetio psa dok se jedan putnik nije počeo žaliti da pas nema što raditi u autobusu. Potom je pozvao kontrolora, a na kraju su zaista i došla dva policajca koji su zamolili djevojku da izađe.

Brojni su ispod objave stali na stranu djevojke i psa i kritizirali ponašanje ZET-ovog kontrolora, no bilo je tu i drugačijih stavova.

Naime, prema pravilniku ZET-a, djevojka je morala stajati u prednjem dijelu vozila, a pas koji je bio veći od 30 centimetara, morao je nositi brnjicu.

Prijevoz životinja

Dopušten je prijevoz i kućnih ljubimaca, pod posebnim uvjetima.

Psi visine do 30 centimetara, kao i mačke te druge male pitome životinje smiju se prevoziti, ali u odgovarajućim transportnim kutijama. Za njih se ne naplaćuje dodatna karta.

Dopušten je i prijevoz pasa koji u grebenu imaju više od 30 cm, uz uvjet da pas ima brnjicu i vodi se na kratkom povodcu, uz propisanu dokumentaciju, odnosno ispravu o upisu i cijepljenju protiv bjesnoće.

Putnik koji je uveo kućnog ljubimca u vozilo odgovoran je za njegovo ponašanje i sam će nadoknaditi štetu koju kućni ljubimac nanese drugim putnicima u vozilu ili onečisti vozilo tako da se vozilo mora povući u spremište na čišćenje.

Zabranjen je prijevoz opasnih pasa, određenih posebnim propisima.

Putnici koji u vozila uvode kućne ljubimce trebaju:

  • ulaziti na prednja vrata (uz vozača) i zadržavati se na prednjem dijelu vozila
  • nositi pribor za čišćenje fekalija
  • očistiti površinu u vozilu koju njegov kućni ljubimac onečisti

Putnik u vozilo može uvesti samo jednog kućnog ljubimca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 08:07