SLOM SUSTAVA

TKO JE SABOTIRAO ISTRAGE O KORUPCIJI? USKOK više ne vjeruje poreznicima

Stvaranje posebne postrojbe za porezne kontrole i pronevjere dugo je poticao i vrh DORH-a
 CROPIX

Dva riječka poreznika privedena su ovih dana s bračnim parom Cetinski, a Uskok ih tereti da su im pomogli da imovinu vrijednu oko 24 milijuna kuna prikažu kao zakonito stečenu.

Slom sustava

Poreznici su, čini se, zakazali i u slučaju SDP-ove sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić-Merzel jer nisu provjerili navode same županice i njezine obitelji pri opravdavanju kupnje brojnih nekretnina.

Upravo su se djelatnici Porezne uprave u dosadašnjim slučajevima pokazali kao slaba karika u brojnim istragama. Pa i samo Državno odvjetništvo nerijetko se žalilo da im je teško doći do podataka iz Porezne uprave te da brojni slučajevi stoje upravo u njihovim ladicama. Baš zato ministar financija Boris Lalovac ovih dana inzistira na što bržem uvođenju financijske policije na nacionalnoj razni, koja bi u suradnji s posebnim odjelom unutar Državnog odvjetništva, provodila istrage. Rad poreznika na lokalnim razinama dosad je bilo teže pratiti, pa je i podložnost korupciji bila, čini se, češća. U slučaju županice Lovrić-Merzel poreznici, primjerice, nisu osumnjičeni.

Lokalne razine

Njima nije bilo sumnjivo što županica posjeduje tolike nekretnine te nisu provjeravali je li sadržaj izjava o prihodima i međusobnim pozajmicama vjerodostojan.

Među tim izjavama našla se i ona županičina nećaka koji je tvrdio da je stan u Zadru kupio sa 20.000 eura koje mu je dala baka, županičina majka, sa 30.000 eura punice te sa 30.000 eura prijatelja. USKOK je ipak osumnjičio županicu kao pravu vlasnicu tog stana te ju terete da ga je kupila od mita koje joj je dao Željko Žužić. Poreznici u ovom slučaju nisu pritvoreni.

Svjedočenje nećaka

Ali u pritvoru je u ožujku završila poreznica iz Osijeka koju se sumnjičilo da je u ladici držala slučaj poduzetnika Željka Biloša. Kasnije je protiv bivše šefice Porezne uprave Nade Čavlović-Smiljanec policija podigla kaznenu prijavu, a ona je podnijela ostavku na tu funkciju.

Jutarnji list isto tako otkrio je i slučaj Joze Primorca, čelnika humanitarne zaklade koji se našao na listi najvećih poreznih dužnika s dugom od 13 milijuna kuna. Njegov slučaj isto je tako stajao duboko u ladicama Porezne uprave, sve dok nakon napisa u Jutarnjem listu Županijsko državno odvjetništvo nije zatražilo istragu zbog navodne zloupotrebe. U zagrebačkoj policiji potvrdili su tada da postupaju po nalogu zagrebačkoga Županijskog državnog odvjetništva.

Slučaj Primorac

Tužiteljstvo Jozu Primorca tereti za zloupotrebu položaja i ovlasti, krivotvorenje službene isprave te zloupotrebu ovlasti u gospodarskom poslovanju.

Na teret su mu stavili da je kao predsjednik Upravnog vijeća s računa švicarske Zaklade Hilfe für kinder između 2004. i 2008 podigao 14,1 milijun kuna. Ministarstvu financija navodno je predao više od 200 fiktivnih računa kako bi opravdao izvlačenje novca, a sumnjiči ga se i da je 2006. i 2007. kao upravitelj Zaklade oštetio državni proračun za više od pola milijuna kuna neplaćanjem poreza na dobit i PDV-a na stanove koje je prodao na tržištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:02