MJERE PREDOSTROŽNOSTI

PREKINUT TESTNI LET Brigadir Selak prisilno sletio zbog vibracija na motoru aviona MiG-21

 Bruno Konjević / CROPIX

ZAGREB - Ministarstvo obrane (MORH) potvrdilo je da je u petak zbog mjera predostrožnosti nakon uočenih nepredviđenih vibracija prekinut testni let zrakoplova MIG-21 na kojem su nedavno obavljeni radovi, dodajući da navedeni slučaj ne spada u kategoriju "izvanrednih događaja".

"Tijekom redovitih letačkih aktivnosti nakon obavljenih radova na zrakoplovu MIG-21 danas oko 13.30 sati testni pilot zrakoplova je, nakon uočenih nepredviđenih vibracija, zbog mjera predostrožnosti prekinuo zadaću testnog leta i zrakoplov, sukladno standardnim procedurama, bez ikakvih poteškoća, vratio u zračnu bazu Pleso", priopćio je MORH.

Prema procjeni testnog pilota, moguće je da se radilo o manjem tehničkom problemu, a navedena situacija prilikom testiranja zrakoplova ne ulazi u kategoriju 'izvanrednih događaja', dodaje se u priopćenju.

Navedeni let borbenog zrakoplova, bio je dio najavljenih i planiranih ovotjednih zadaća Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, u kojima su piloti zrakoplova MIG-21 provodili redovite letačke aktivnosti na području Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Sisačko-moslavačke, Bjelovarsko-bilogorske i Zagrebačke županije stoji u priopćenju.

MORH ne navodi druge pojedinosti slučaja, a prema pisanju internetskog portala defender.hr MIG-om je upravljao brigadir Ivan Selak koji je, zbog podrhtavanja i vibracije uslijed promjene tlaka u motoru na zrakoplovu zatražio privremeno slijetanje. Dodaje se da je riječ o motoru koji je remontiran u rumunjskom zavodu Aerostar, a potom u zrakoplov ugrađen na remontu u Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 22:05