SKANDAL NA PROSLAVI

UN SE ISPRIČAO ZBOG 'MARŠA NA DRINU' Vuk Jeremić poručuje: 'Željeli smo je podijeliti sa svijetom uz poruku pomirenja'

Nakon koncerta, bošnjačke udruge izrazile su svoje zgražanje nad činjenicom da je pred Općom skupštinom UN-a pjevana pjesma koja se povezuje sa srpskim nacionalizmom
 Blic / AFP

NEW YORK - Ujedinjeni narodi ispričali su se u četvrtak ubog ovacija koje su pružene srpskoj pjesmi ‘Marš na Drinu’, koju je izveo beogradski zbor Viva Vox u Općoj skupštini UN-a u ponedjeljak, u sklopu proslave srpske Nove godine.

Nakon koncerta, bošnjačke udruge izrazile su svoje zgražanje nad činjenicom da je pred Općom skupštinom UN-a pjevana pjesma koja se povezuje sa srpskim nacionalizmom, te koju su pjevale srpske postrojbe za vrijeme rata u Bosni.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-Moon, koji je zajedno s predsjednikom Opće skupštine, bivšim srbijanskim ministrom vanjskih poslova Vukom Jeremićem, skandirao nakon izvedbe, javno se ispričao zbog vrijeđanja nacionalnih osjećaja.

- Istinski žalimo zbog činjenice da su neki ljudi bili povrijeđeni zbog ove pjesme, rekao je glasnogovornik UN-a Martin Nesirky.

Pjesma ‘Marš na Drinu’ napisana je u čast poginulim srpskim vojnicima u prvom svjetskom ratu, a u Jugoslaviji je jedno vrijeme bila zabranjena.

Jeremić, koji je organizirao koncert, je isti dan izdao priopćenje u kojem je objasnio odabir pjesme za izvedbu.

- Vrlo smo ponosni na nju, i željeli smo je podijeliti sa svijetom uz jasno naglašenu prateću poruku pomirbe za sadašnje i buduće generacije, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:08