VEĆ IH IMA 172, ALI...

GRAD ZAGREB KREĆE U NOVU INVESTICIJU Bandić daje milijun kuna za atomsko sklonište

 Bruno Konjević / CROPIX

Grad Zagreb kreće u novu investiciju - za najviše 940.000 kuna želi kupiti atomsko sklonište!

Mora imati površinu veću od 100 kvadratnih metara, mora biti na području Gradske četvrti Trnje, mora biti upotrebljivo i mora imati priključke za struju, plin, vodu i kanalizaciju.

Mora imati i opremljen sanitarni čvor, pričuvni izlaz, mora se nalaziti u blizini bitnih javnih sadržaja, a ventilacijski i elektro uređaji moraju adekvatno funkcionirati.

Inicijativa prodavatelja

Poziv za iskazivanje interesa već je raspisan, a svi zainteresirani koji atomsko sklonište žele prodati Gradu, imaju rok do 4. svibnja.

Prema dokumentima Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove, Grad je u ovaj projekt ušao nakon što mu se obratila tvrtka Telemonting iz Sesvetskog Kraljevca. Oni su vlasnici atomskog skloništa na Trnju i željeli su ga prodati Gradu.

O njihovoj se ponudi očitovao Ured za upravljanje hitnim situacijama u kojemu su istaknuli kako bi se “prijedlog društva Telemonting trebao ozbiljno uzeti u obzir, upućujući na činjenicu da manjka sklonišnih kapaciteta u gradu Zagrebu”.

Nakon što je Ured za upravljanje hitnim situacijama blagoslovio ponudu, Grad je, poštujući zakonsku proceduru, raspisao javni poziv.

“S ciljem osiguranja sklonišnih kapaciteta na području Gradske četvrti Trnje, Grad Zagreb objavljuje poziv za iskazivanje interesa radi kupnje dvonamjenskog atomskog skloništa, minimalno 100 m2 površine, koje je odmah upotrebljivo, na području Gradske četvrti Trnje”, stoji u obrazloženju odluke o raspisivanju javnog poziva.

Osim sanitarnih uvjeta, atomsko sklonište, prema dokumentaciji natječaja, mora biti uknjiženo i ne smije biti “opterećeno obvezno-pravnim potraživanjima, ma koje pravne naravi od strane trećih osoba prema ponuditelju”.

Nejasan motiv natječaja

Zašto se baš sada raspisuje natječaj, pokušali smo doznati od Ninoslave Zeković, pročelnice Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada, no odgovor nismo dobili.

Je li razlog kupnje napetost na Korejskom poluotoku ili se radi o nekom drugačijem obliku iskorištavanja atomskog skloništa, nije poznato, no poznat je podatak da Grad Zagreb u svom vlasništvu ima 172 skloništa.

Oko 20 posto skloništa je iznajmljeno - za fitness dvorane, dvorane za stolni tenis ili borilačke sportove, kao i za rad različitih udruga.

U samom Zagrebu, prema podacima iz 2011. godine, ukupno je 999 skloništa.

Točno 715 skloništa nalazi se u stambenim objektima, 150 u ustanovama, a 130 u zgradama poduzeća.

Najboljeg ponuđača odabrat će povjerenstvo na čelu s dogradonačelnicom Jelenom Pavičić Vukičević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:30