PANIKA UOČI IGARA

Elektronska narukvica odvela ga u pritvor: Potencijalni al-Qa’idin bombaš pronađen u Olimpijskom parku!

Zaštita Olimpijskog parka najveća je sigurnosna operacija dosad
 AP

Kako se približava datum početka Olimpijskih igara, u Londonu raste strah da bi ih mogla iskoristiti al-Qa’ida za novi napad.

Tako je Sunday Times danas objavio da je policija otkrila sumnjivog 24-godišnjaka kako po peti put prolazi kroz Olimpijski park, iako mu je to bilo izričito zabranjeno jer je kao potencijalni terorist pod mjerama ograničenog kretanja.

Neimenovani mladić pod povećanim je nadzorom policije još od 2008. kada je želio otputovati u Afganistan, navodno baš na terorističku obuku, a sumnjiči ga se da je bio član islamističke grupe al-Šabab iz Somalije, odgovorne za tisuće ubijenih.

Britanski državljanin, rođen u velikoj somalijskoj obitelji na sjeveru Londona, bio je optužen da je regrutirao druge Britance da se priključe toj islamističkoj grupi odgovornoj za ubojstva zapadnih humanitaraca. Ovih je dana širom Britanije uhićeno 14 potencijalnih terorista, među kojima i bijeli konvertit na islam.

Olimpijski park u Stratfordu od početka Olimpijskih igara 27. srpnja bit će zaštićen najvećom sigurnosnom operacijom ikad viđenom u Britaniji nakon Drugog svjetskog rata. Sumnjivi 24-godišnjak spada među devet osoba u Britaniji sa statusom najveće opasnosti po nacionalnu sigurnost, kojima je u skladu s posebnim antiterorističkim zakonom ograničeno kretanje i korištenje kompjutora.

Između travnja i svibnja pet puta je prekršio zabranu korištenja gradske željeznice koja prolazi središtem Olimpijskog parka. Otkriven je zahvaljujući elektronskoj narukvici s GPS satelitskom tehnologijom za praćenje kretanja. Policija smatra da je povezan sa šestoricom Britanaca koji su prošli obuku pod vodstvom al-Qa’idina zapovjednika Saleha Nabhana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:17