NJEGA

Ruke na udaru hladnoće

 Thinkstock

Zimi je koža ruku najviše izložena negativnim utjecajima. Grijanje u zatvorenim prostorima, hladan vjetar i niske temperature, sve to dovodi do izrazitog isušivanja kože ruku, čestog perutanja i ranica, pogotovo u pregibima i između prstiju.

Velik utjecaj na isušivanje kože ima i često pranje ruku, pogotovo u vrijeme kada haraju virusi i kada je učestalo pranje jedan od velikih uvjeta očuvanja zdravlja organizma. Naime, bez obzira na tip sapuna, svako pranje u određenoj mjeri skida hidrolipidni film s kože, čime se smanjuje njena otpornost prema mikroorganizmima. Ni nokti nisu pošteđeni nedaća. Zbog smanjene konzumacije voća i povrća zimi te, posljedično, manjeg unosa vitamina i minerala nokti često pucaju i listaju se.

Evo nekoliko praktičnih savjeta za lijepe i njegovane ruke i nokte zimi:

• Kada izlazite na hladnoću, obavezno navucite rukavice. One štite ruke od vjetra i hladnoće te smanjuju isušivanje kože.

• Nakon svakog pranja ruku nanesite kremu za ruke bogatu lipidima - obnovit će hidrolipidni sloj te nahraniti i omekšati kožu.

• Jednom tjedno napravite piling ruku - uklonit će mrtve stanice kože i učiniti je mekšom, a sastojci kreme će lakše prodrijeti u kožu.

• Svaku večer prije spavanja priuštite rukama kraljevski tretman - obilno umasirajte kremu za ruke kako biste potaknuli cirkulaciju i navucite pamučne rukavice. One će vam zagrijati ruke i krema će se bolje upiti.

• Povećajte unos vitamina i minerala kako biste spriječili pucanje i listanje noktiju.

Kada birate kremu za ruke, odaberite onu koja stvara zaštitni sloj na koži, ali ne smije biti ljepljiva jer tada onemogućuje disanje kože, a time i njezino normalno funkcioniranje. Nije dobro ni da je premasna - ovaj kriterij je praktične prirode i cilj mu je spriječiti neželjene masne mrlje na odjeći i pokućstvu. Pazite na sastojke i pokušajte izabrati kremu koja na sadrži parabene, mineralna ulja i umjetne boje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 12:47