SVJETSKI DAN ROMA

Incident u Uredu predsjednika: Dio roma napustio dvoranu jer nije bilo predviđeno njihovo obraćanje predsjedniku

 Roberto Orlić/CROPIX

Dio članova izaslanstva romske zajednice nakon kratkih konzultacija napustio je dvoranu jer protokolom nije bilo predviđeno njihovo obraćanje predsjedniku, javlja Dnevnik.hr.

- Nacionalna koordinacija županijskih vijeća predstavlja 17 tisuća Roma i jedino je legitimno tijelo u RH koje predstavlja Rome, a gospodin saborski zastupnik predstavlja Rome i ostalih 11 nacionalnih manjina u Saboru, kazao je Ibragim Gušani iz Koordinacije županijskih vijeća romske nacionalne manjine.

Optužuju ga da ih omalovažava i da se obogatio na račun romskog pitanja zbog čega traje istraga Povjerenstva za sukob interesa.

- Nezaposlenost, loše stambene prilike i slaba školovanost još su vidljivi, ponegdje i vrlo izraženi pa Romska zajednica i dalje ima pravo očekivati pojačanu skrb, istaknuo je probleme Roma Ivo Josipović.

- Negdje oko 70 posto djece se kroz sustav osnovnoškolskog obrazovanja gubi, svega 10 posto uopće dođe u srednje škole, a o fakultetima ne moramo ni razgovarati, rekla je Nura Ismailovski, zastupnica u zagrebačkoj skupštini.

Razlog što čak sedamdeset posto romske djece ne završi osnovu školu je i inercija institucija koje to dopuštaju, iako je osnovnoškolsko obrazovanje u Hrvatskoj obvezno, piše Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:26