NAJNEOBIČNIJA OPĆINA

NEDJELJNI U INSPEKCIJI 'Naš načelnik autom blokira vatrogasce i malverzira zemljištima, ali barem nam malo pomogne VARATI na poljoprivrednim potporama’

Općina Velika Kopanica jedina u Hrvatskoj nije prošla nedavnu državnu reviziju, a Nedjeljni otkriva sve o njezinom načelniku Zvonimiru Šimunoviću

Od naplatnih kućica do sela vodi pokrpani asfalt prošaran rupama, s obje strane zarastao u šaš. Velika Kopanica klasično je posavsko selo. Osjeti se vlaga, a magla koja se zadrži i do podneva pridonosi dojmu zapuštenosti. Na ulazu u naselje nije tabla dobrodošlice nego groblje i mrtvačnica, koja je - ma koliko morbidno zvučalo - ponos sela.

Velika Kopanica jedina je općina koja od Državne revizije u prošloj godini nije dobila prolaznu ocjenu. Drugo se možda i nije moglo očekivati. Općinu vodi Zvonimir Šimunović, koji je nekoliko mjeseci prije prošlih lokalnih izbora pravomoćno osuđen. Izdavao je lažne potvrde da bi svojim prijateljima omogućio dobivanje poljoprivrednih poticaja. Uspio se oporaviti i dobiti još jedne izbore. Na vlasti je deset godina.

Načelniku Šimunoviću u oporavku od skandala s poljoprivrednim poticajima pomogao jedan drugi potez. Osim što je prijateljima namjestio državnu potporu, i za ostale sumještane Šimunović je osigurao darove. Nitko u toj općini, iako je riječ o nacionalnoj zakonskoj obvezi, ne plaća komunalnu naknadu. Ni kune.

Neobične transakcije

- Zar da se bavim time? Uvedem naknadu pa ljudi to ne plate. I onda im stigne ovrha od općine zbog tridesetak kuna duga. I tko je kriv? Ja. A što ja imam od toga? Ništa. Zašto bih se zamjerao ljudima ako ne moram - obrazlaže Šimunović svoju odluku.

Pravila iz ostatka Hrvatske ovdje ne vrijede. Primjerice, načelnik Šimunović svoj Opel parkira pred vrata vatrogasne postaje iako je pred općinom desetak slobodnih parkirnih mjesta. Preko puta to gleda policajac i ne reagira, iako se radi o prekršaju za koji ostale vozače uredno opominje.

- To je načelnikov auto, trenutno nikome ne smeta, a ako i zasmeta, znam gdje ga možemo naći - pravda se policajac.

Osim ovih manjih zakonskih prekršaja i previda, načelnik je upleten u neobične zemljišne i investicijske transakcije. Tako mu je HDZ-ova Vlada darovala 83.127 četvornih metara zemljišta s namjerom da se tamo uspostavi nova poslovna zona.

Šimunović je, otkriva revizija, zemlju odmah proslijedio dalje. Darovano zemljište prodao je IGH-u za 1,6 milijuna kuna, bez da je u kupoprodajnom ugovoru igdje naznačeno da investitor na prodanu zemljištu mora izgraditi poslovnu zonu. Zašto i kako je zemljište prodano, revizija nije uspjela doznati.

Načelnik Šimunović kaže da su zemljište prodali IGH-u jer su ovi obećali u općinu dovesti proizvodne pogone dviju velikih prehrambenih kompanija. Obećali su i najmanje 500 radnih mjesta samo u prvoj fazi, ali se ničime na to nisu obvezali. Zato tri godine kasnije, u Velikoj Kopanici nije otvoreno niti jedno radno mjesto.

- To što je država nama darovala bilo je neupotrebljivo. Jest velika površina, ali nije u komadu, sve je to raštrkano. Zato smo prodali, nitko od toga niti lipu nije stavio u džep - pravda se Šimunović. Načelnik ne otkriva zašto IGH-u u kupoprodajnom ugovoru nije uvjetovano da mora graditi poslovnu zonu. Priznaje, pak, da tri godine kasnije nema ni radnih mjesta ni pogona.

- Nama su sve obećali, svi to znaju - ponavlja.

Stiže zamjenik Mamić

A gdje je završio novac? Za površinom veliku, ali siromašnu općinu 1,6 milijuna kuna veliki je iznos.

- Potrošili smo na infrastrukturu - odgovara Šimunović, no detalje o toj infrastrukturi ne želi otkriti.

Razgovor s novinarima u improviziranim općinskim prostorijama u vatrogasnom domu Šimunoviću je teško pao, na pitanja koja su se ticala financija nije znao odgovore, pa je u pomoć, na prijedlog tajnice i još jednog suradnika, pozvao Filipa Mamića, svog zamjenika zaduženog za financije. Ni od njega, osim slijeganja ramenima, nikakav odgovor nije se mogao čuti.

Primjerice, kako je moguće da izgradnja seoske mrtvačnice stoji 813 tisuća kuna, a uređenje okoliša oko iste te mrtvačnice i više od toga - 1,3 milijuna kuna?

- Kakvih 100.000 eura? Nemojte biti smiješni! U Velikoj Kopanici kuća se može kupiti za 20.000 eura - isprva je govorio načelnik da bi, suočen s dokumentima, popustio.

- A jest, 100.000 eura - priznao je, no na pitanje zašto je uređenje okoliša gotovo dvostruko skuplje, nije znao odgovoriti.

- Nisu to samo zemljani radovi, i betonske kocke su postavljane - kaže zamjenik Mamić.

Tijekom Šimunovićevog mandata općina je ostala bez vrijednog plinovoda dugog 31 kilometara. Ovrhom ga je uzela privatna tvrtka iz Slavonskog Broda. Plinovod vrijedan 2,5 milijuna kuna predan je privatnoj tvrtki duga.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 18:59