UVREDLJIVA BAŠTINA

VALPOVAČKOM BEĆARU PRIJETI ZATVOR Policajka uvjerena da je Čolaković pjevao samo njoj: 'Ostatak benda te nije pratio!'

Valpovo, 091115.Na Prekrsajnom sudu u Valpovu odrzana je glavna rasprava za slucaj Becarac.Za vrijeme manifestacije Valpovacko ljeto, Branimir Colakovic je dobio prekrsajnu prijavu jer je policajki Mariji Ilicic, koja je radila na osiguranju, pjevao becarac. Na fotografiji: Branimir Colakovic.Foto: Emica Elvedji / CROPIX
 Emica Elvedji / CROPIX

Branimir Čolaković, bećar i folkloraš iz Valpova u srijedu će doznati je li kriv za vrijeđanje i omalovažavanje policijske službenice Marije Iličić, na temelju čije je prijave optužen za prekršaje iz domene Zakona o ravnopravnosti spolova, odnosno Zakona o prekršajima javnog reda i mira.

Čolaković je, podsjetimo, kao član HKUD-a Valpovo 1905 nastupajući u lipnju na folklornoj manifestaciji „Ljeto valpovačko“ u trenutku kada je s društvom iz HKUD-a prolazio kraj policajke Iličić, koja je osiguravala skup, otpjevao: „Mala moja, ti u plavoj bluzi, priđi bliže pa mi se naguzi...", za što mu prijeti novčana kazna od 5000 kuna te „Što j' u pjesmi to se pjevat smije, lud bi bio 'ko bi zamjerio", za kojeg može dobiti i 30 dana zatvora.

Na raspravi u ponedjeljak Iličić je ostala ustrajna u tome da se Čolaković obratio izravno njoj, da ga ostatak KUD-a nije pratio te da joj je drugi bećarac otpjevao nakon što ga je poslije prvoga upitala je li to bilo na njezin račun. Budući da je bila sama na osiguranju nije ga mogla odmah privesti, već je po povratku u postaju načinila službenu bilješku. Istaknula je da je i sama bila članica KUD-a te da zna što su bećarci „ali ovaj nije bio dvosmislen, već izravno meni upućen i shvatila sam ga kao vrijeđanje mene kao žene i policajke.“

Sutkinja Dunja Bertok potom je sučelila Čolakovića i Iličić, koji su stali jedno nasuprot drugoga i iznosili svoje stavove, pri čemu joj je on kazao da se bećarac nije bio upućen njoj, da je njegov smisao humor i veličanje kulturne baštine, dok je ona ostala pri svome stavu kazavši i kako joj se prilikom prvog dolaska u policijsku postaju htio ispričati, a onda je u sve uključio medije i stvorio joj nelagodu.

Čolakovićevu tvrdnju da su oba bećarca otpjevana za redom i da su ih pjevali svi u skupini potvrdili su i njegove kolege iz HKUD-a, a Iličić se suočila i s njih dvoje - Teom Meškić-Bošnjaković i Damirom Vučetićem. Oni su ostali pri svojoj tvrdnji, a ona im je proturječila kazavši i da u prvom dvostihu nije pjevao „priđi bliže“, nego „skini gaće pa mi se naguzi.“ Kazala im je i da su se oni međusobno dogovorili kako bi obranili svoga kolegu.

Zoran Piškorjanac, za kojeg je Iličič navela da je stajao kraj nje te u jednom trenutku rekao: „Samo ti pjevaj, vidjet ćeš u prometu“, na sudu je rekao da se toga ne sjeća. Sutkinja je inače kao nezakonit iz spisa izdvojila zapisnik o saslušanju Čolakovića u policiji, jer se policajac Siniša Turk koji je vodio ispitivanje i sačinio zapisnik nije potpisao kao zapisničar. Čolaković je u svoju obranu rekao i da je cilj bećarca uveseljavati narod te se međusobno napjevavati.

- Volim kada mi ljudi odgovore. Bilo je slučajeva da mi netko uzvrati: „Nije mene napjevao nitko, nećeš ni ti majmunova sliko“, a onda je pokušam na brzinu smisliti odgovor poput: „Nit' je krava otelila ovna, nit' će mene napjevavat govna.“ I tako dok nekome ne ponestane ideja. Nakon ovog slučaja došao sam u situaciju da u svatovima razmišljam hoće li moj bećarac nekoga uvrijediti, a to za našu kulturnu baštinu nije dobro - rekao je Čolaković, kojega je podržao i tajnik HKUD-a, etnomuzikolog Dušan Topić, kazavši da se boji „da ćemo izgubiti nešto što je i UNESCO uvrstio na svoj popis svjetske nematerijalne baštine.“

Bećarac je definirao kao seosku tribinu za pjevanje u svakim zgodama. Čolakovićev odvjetnik Goran Mrkić je u završnoj riječi naglasio da je njegov branjenik „konzumirao ustavno i zakonsko pravo da njeguje i promiče bećarac kao dio kulturnog identiteta, a to pravo i sloboda, bez obzira koliko to vlastima nakaradno zvučalo, ne mogu se i ne smiju ograničiti, jer bi policiju pretvorili u administratora kulture Slavonaca i Baranjaca.“

Dodao je i da je pjevanje bećarca bila Čolakovićeva zadaća i dužnost prema rješenju Ministarstva kulture kojim se nalaže da ga se promovira i popularizira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 11:12