TROJNA KOALICIJA

Grčka je dobila vladu: Od Bruxellesa će tražiti mekše uvjete za dobivanje pomoći EU-a i MMF-a

Nova demokracija imala je rok do četvrtka sastaviti novu vladu, inače bi to pravo preuzela radikalno lijeva Syriza koja je na izborima ostvarila drugi rezultat po broju glasova

ATENA - Grčka je dobila novu vladu , izjavio je predsjednik stranke grčkih socijalista (PASOK) Evangelos Venizelos nakon uspješno okončanih pregovora o formiranju koalicijske vlade s Antonisom Samarasom, čelnikom konzervativne Nove demokracije, relativnim pobjednikom nedjeljnih parlamentarnih izbora .

Osim PASOK-a i Nove demokracije, u koaliciji za koju se očekuje da će od Bruxellesa tražiti ‘omekšavanje’uvjeta za dobijanje velikog paketa pomoći EU-a i MMF-a, bit će i manja stranka Lijeva demokracija čiji je vođa Fotis Kouvelis potvrdio kako će dati glas povjerenja novoj vladi. Venizelos je rekao i kako će Grčku na ovotjednom sastanku ministra financija država eurozone zastupati ministar na odlasku Giorgos Zanias. Detalji koalicijskog sporazuma između stranaka bit će objavljeni tijekom današnjeg popodneva. Nova demokracija imala je rok do četvrtka sastaviti novu vladu, inače bi to pravo preuzela radikalno lijeva Syriza koja je na izborima ostvarila drugi rezultat po broju glasova.

Iz ureda grčkoga predsjednika poručeno je kako će Samaras dati prisegu kao novi premijer još ovo popodne, nakon susreta s predsjednikom Karolosom Papouliasem.

Čelnik PASOK-a Venizelos rekao je kako će susret ministra finacija eurozone za Grčku biti “prva velika bitka kako bi isposlovali reviziju sporazuma o paketu pomoći i stvaranje okvira za gospodarski rast i borbu protiv nezaposlenosti”. PASOK i Nova demokracija ranije su se izjasnili kako će pokušati od Bruxellesa dobiti dvije godine odgode roka za poptpunu primjenu državnih rezova vrijednih 14,5 milijardi.

Predsjednik Demokratske ljevie Kouvelis jučer je nešto zaoštrio retoriku, pa je izjavio da se Grčka treba postepeno riješiti “mjera štednje zbog kojih cijelo društvo krvari”. Nakon vijesti o formiranju vlade, grčke dionice skočile su za 0.6 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 23:43