POSLUŠAO MINISTRA

GOSPIN OLTAR NA MISTERIOZNOM REMONTU Ravnatelj škole: 'Kip ostaje, ali ću ga pretvoriti u nešto drugo'

Zadar, 230914.Ivan Cular, ravnatelj zadarske Osnovne skole Sime Budinica, u hodniku skole ispred kabineta Vjeronauka postavio je veliki kip Gospe. Kip velicine 1,2 metra, identican onome u Lourdesu.Na fotografiji: kip Gospe.Foto: Jure Miskovic / CROPIX
 Jure Miskovic / CROPIX

Ravnatelj zadarske Osnovne škole Šime Budinića Ivan Čular odlučio je poslušati zamolbu ministra Vedrana Mornara da kip Gospe Lurdske visok 1,2 metra koji je prije godinu dana postavio u hodnik škole “zagradi nekakvom fizičkom preprekom”. Iako je najavio da će radovi početi već krajem ovog tjedna, nije htio otkriti što će se točno dogoditi s Gospom Lurdskom, koju je školi prije godinu dana donirala njegova sestra akademska kiparica Nelka Čular, piše zadarski.hr.

- Sve će strane biti zadovoljne. Ne mogu vam otkriti što ću učiniti, ali jamčim da će svi biti sretni i zadovoljni. Već krajem tjedna počinjemo na tome raditi i kada završimo, vjerujte mi više se nitko neće zabrinjavati, izjavio je Čular i misteriozno dodao kako će Gospa ostati na svom mjestu “pretvorena u nešto drugo”.

- Ne mogu to komentirati, ali sve će se na vrijeme vidjeti. I sada mi nije jasno zašto bi to nekom smetalo jer se kip nalazi ispred učinice za vjeronauk i ne vide ga učenici koji ne pohađaju te sate. U školi ne postoji nikakvo drugo znakovlje, niti jedan križ. To je jednako kao da bi ateistu smetala crkvena zvona jer prolazi ulicom u kojoj se nalazi crkva - kazao je Čular.

Priča s Gospinim kipom u zadarskoj osnovnoj školi počela je u lipnju nakon što se udruga Građanska hrabrost iz Zagreba u ime anonimnog roditelja čije dijete pohađa školu, obratila nadležnom Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, upozorivši kako se u toj zadarskoj školi ne poštuju načela sekularne države.

Priča je došla u središte javnosti u rujnu nakon što je lokalni Zadarski list objavio na naslovnici, a mjesec dana prije nadležno je Ministarstvo znanosti zatražilo očitovanje od ravnatelja. Odbacivši sve navode, od kako je napisao, “zabrinutog” roditelja, Čular je u svom očitovanju, među ostalim, naveo kako za postavljanje kipa imaju plebiscitarnu podršku učenika i djelatnika škole. Pojasnio je da je kip postavljen na kraju hodnika pokraj učionice za vjeronauk, te ga mogu vidjeti samo učenici koji pohađaju te sate. Također je naveo kako je škola prije postavljanja kipa dobila podršku Crkve, te da vjeronauk pohađa 97 posto učenika. Pojasnio je da svi učenici koji slušaju katolički vjeronauk imaju mogućnost drugog izbora tako da školu posjećuje svećenik islamske vjeroispovijesti, a također je dodao kako su vrata škola otvorena i za sve ostale vjerske zajednice.

“Bojim se da je anonimno pismo samo nečija ‘bešćutna igra’ prije samog natječaja za izbor ravnatelja škole. Usput ističem, Ivan Čular je nedavno ponovno izabran za ravnatelja škole jednoglasnom odlukom Školskog odbora, te 94-postotnom podrškom učiteljskog vijeća i svih djelatnika škole”, naveo je u očitovanju Čular, podsjetivši da je škola u njegovu mandatu dobila niz priznanja, te nagradu Grada Zadra.

Iako je tijekom svog nedavnog boravka u Zadru resorni ministar Vedran Mornar pojasnio kako je kip postavljen u skladu s propisima, naknadno je ipak od ravnatelja zatražio da se kip zagradi dok se pravna situacija ne iskristalizira.

- Situacija nije čista. S jedne strane Ustav govori da je Crkva odvojena od države, a onda je ta sekularna država 1999. godine potpisala ugovor s Vatikanom po kojemu se u školama odvijaju vjerske aktivnosti. Ta ista sekularna država slavi, primjerice, i blagdan Tijelova i diskriminira ateiste koji toga dana ne mogu dobiti usluge u uredima državnih tijela - kazao je Mornar na konferenciji za novinare u petak, prenosi zadarski.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:39