GOSPODARSKA MEKA HRVATSKE

Dvadeset godina Istarske razvojne agencije slika su i primjer vrhunskog rasta poduzetništva

    AUTOR:
    • Sponzorirani sadržaj

  • OBJAVLJENO:
  • 04.12.2019. u 16:12

 

Županija koja ostvaruje najbolje rezultate, ali ne samo i isključivo zahvaljujući turizmu, već zbog ulaganja i strateških planiranja u Hrvatskoj nije mit. Dapače, riječ je o Istarskoj županiji koja je suradnjom i ulaganjem u poduzetništvo preko strateških prilika došla do rješenja za pametan rast istarskog gospodarstva.

Naime, Istarska županija je u protekloj godini ostvarila rezultate koji koji ju smještaju među najuspješnije u Hrvatskoj, što pokazuje i indeks gospodarske snage županija. Prema dostupnim podacima Istarska županija je u vrhu po sljedećim ključnim pokazateljima: BDP-u po stanovniku, neto dobiti poduzetnika po zaposlenom te smanjenju stope nezaposlenosti.

 

Navedeno je između ostalog i plod pomnog planiranja razvoja te konkretnih mjera koje Istarska razvojna agencija - IDA d.o.o. kao glavna razvojna agencija i institucija poduzetničke podrške provodi na teritoriju Istarske županije. IDA je osnovana krajem 1999. godine kao prva regionalna razvojna agencija u Republici Hrvatskoj te kao ključno operativno tijelo za provedbu razvojnih programa Istarske županije.

IDA već punih 20 godina aktivno djeluje u područjima poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva i obrtništva u Istarskoj županiji, a glavne domene djelovanja su poduzetništvo, EU projekti, edukacije, strateško planiranje te istraživanje, inovacije i razvoj. Od svog osnutka do danas IDA je  provela čak 50 EU projekta ukupne vrijednosti 500 milijuna kuna.

Financijska podrška poduzetništvu

Program financijske podrške za malo i srednje poduzetništvo provodi se od 1997. godine, a kroz zadnji krug natječaja dodijeljeno je 100 kredita diljem Istarske županije.

Više od 30 % kredita plasirano je u proizvodne djelatnosti te je kreditna linija je zbog iznimno povoljnih uvjeta i niskih kamatnih stopa provedena i utrošena u rekordnom roku od dva tjedna i  već se planira ugovaranje  nove kreditne linije u 2020. godini.

Start-up scena u Istri

Upravo u Puli u svom sjedištu je IDA svojevremeno još 2005. godine pokrenula  Poduzetnički inkubator „Izazov“, dok je tijekom 2013. godine uspostavila Tehnološki inkubator Pula. Oba inkubatora broje zajedno 21 poslovni prostor na ukupnih 1.000 m2, a  pokrenuti su s ciljem poticanja samozapošljavanja te olakšavanja pokretanja vlastitog poslovnog poduhvata, posebice mladim ljudima s perspektivom te inovativnim i tehnološki naprednim idejama. Mladi poduzetnici od IDA-e dobiju na raspolaganje povoljni poslovni prostor, logističku podršku, stručno obrazovanje i mentorstvo. Kroz inkubatore je do sada prošlo 75 poduzetnika početnika, od kojih su 53% bile žene.

dr.sc. Boris Sabatti, direktor IDA-e

Stopa uspješnosti mladih poduzetnika je iznad prosjeka, a kao najuspješniju priču koja je krenula iz poduzetničkih inkubatora IDA-e možemo izdvojiti primjer informatičkog diva – tvrtke Infobip, koja danas zapošljava više od 2500 ljudi u  gotovo 70  ureda u cijelom svijetu.

Kako bi obilježila 20 godina postojanja, IDA 10. prosinca organizira trodnevnu svečanost u sklopu koje će se održati i panel diskusija „Od IDejA do uspjeha“. Diskusija će se održati upravo u tehnološkom divu Infobipu u Vodnjanu.

Trenutno su na području Istarske županije dostupni poduzetnički inkubatori u gradovima Puli, Pazinu, Poreču, Rovinju i Vodnjanu  te u Općini Vodnjan, a u tijeku je ulaganje iste namjene u Gradu Buzetu ponajprije zahvaljujući ESI fondovima. IDA je uspostavila digitalnu platformu putem koje svi zainteresirani poduzetnici i oni koji to žele biti mogu dobiti informacije o svim poduzetničkim inkubatorima u Istarskoj županiji i dostupnim poslovnim prostorima po povoljnim uvjetima te vezanim aktualnim događanjima. Glavni cilj  ovih aktivnosti je osnažiti poduzetničko okruženje u Istarskoj županiji te potaknuti samozapošljavanje i rast i razvoj mladih inovativnih poduzetnika, kao i njihovo umrežavanje.

Dodatno se od značajnih inicijativa vezanih uz poticanje razvoja poduzetnika početnika može istaknuti suradnja sa Start-up udrugom u provedbi aktivnosti Start-up akademije, koja drugu godinu za redom u Istarskoj županiji otkriva brojne zanimljive ideje s poduzetničkim potencijalom.

Idejno rješenje budućeg projekta COWORKING Pula

Projekt u pripremi:  COWORKING PULA

Tijekom 2021. godine zaživjet će u središtu Grada Pule poduzetnički centar COWORKING PULA,  kao jedan od strateških projekata Strategije razvoja urbanog područja Pula, koji će se financirati putem ITU mehanizma, procijenjene ukupne vrijednosti 23 milijuna kuna.

Edukacije za privatni i javni sektor

Počevši od 2002. godine IDA se sustavno bavi razvojem ljudskih resursa u privatnom i javnom sektoru putem pripreme i provedbe raznih obrazovnih programa i projekata. S ciljem učvršćivanja položaja MSP-a na tržištu, obrazovni programi provode se u svim fazama poslovanja. IDA je tijekom godina provela više od 500 seminara za više od 12.000 polaznika.

 

Program IQ - Istrian Quality – istarska kvaliteta - Qualità Istriana

Istarska razvojna agencija je po ovlaštenju Istarske županije razvila oznaku vizualnog označavanja kvalitete IQ – Istrian Quality -  Istarska  kvaliteta – Qualità istriana. Znak IQ registriran je 2005. godine te su 2006. godine izrađeni relevantni pravilnici i oznaka je dodijeljena po prvi put vinu Malvazija istarska, a isto se 2013. godine proširilo na vino istarski Teran.  Pravo uporabe znaka IQ dodjeljuje se proizvodima i uslugama natprosječne kvalitete, proizvedenim ili pružanim na području Istarske županije, nastalima kao rezultat istarske tradicije, razvojno-istraživačkog rada  i inovacija.

Ulaganje u istraživanje i razvoj / popularizacija znanosti i inovacija

Tijekom 2009. godine  IDA je zahvaljujući pretpristupnim fondovima te podršci Istarske županije uspostavila Centar za istraživanje metala Istarske županije - METRIS, kao jedan od većih projekata, s ciljem stvaranja poslovne infrastrukture za inovativno istraživanje i razvoj u metalnoj industriji. METRIS danas broji 7 suvremeno opremljenih laboratorija za ispitivanja na raznim vrstama materijala i 700 korisnika iz privatnog i javnog sektora.

Nadalje, IDA je tijekom 2015. godine u suradnji s Zajednicom tehničke kulture Pula opremila i uspostavila u Puli Centar za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije - CPZI namijenjen djeci završnih razreda osnovne te onih srednje škole, opremljen suvremenom opremom za provođenje pokusa iz fizike i kemije uz pratnju mentora. Do sada je CPZI pohodilo 5.500 učenika, a cilj je CPZI-a popularizacija znanosti među najmlađima, kojima se uz prisustvo stručnih mentora omogućuje da svoju prirođenu znatiželju i interes pretvore u ljubav prema tehničkim znanostima te  istraživanju i razvoju.

U srijedu, 11. prosinca 2019.  upriličit će se u sklopu obilježavanja 20 godina IDA-e u laboratorijima METRIS-a u Puli tematska prezentacija za studente te  Dan otvorenih vrata i pokusi iz kemije i fizike u Centru za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije.