#domasamikuham

Ostali ste bez ideja što pripremiti za ručak? Donosimo pet fantastičnih i jednostavnih recepata za jela od kojih će vam narasti zazubice

 
 Getty Images/iStockphoto

Pravila su jasna, a svi ih se pridržavamo – ostajemo doma. I dok vrijeme prolazi uz posao koji se treba odraditi, hobije za koje došlo idealno vrijeme da se njima pozabavimo, činjenica je kako više vremena provodimo i u kuhinji. Tjedne nabavke namirnica postale su normalna stvar, a postoji velika mogućnost da smo se u pripremi obroka već malo pogubili i krenuli vrtjeti jedno te isto.

Baked turkey or chicken breast stuffed with apples and blackberries. Light grey background.
Getty Images/iStockphoto

Upravo iz tog razloga vam donosimo pet recepata koji su itekako poznati, ali svaki uz jedan mali odmak kako bi postigli nešto novo, ukusnije i drugačije. Tradicionalna hrana je uvijek u trendu, ali dodatak modernog eksperimentiranja može stvari samo dodatno začiniti. Od namirnica je sve iznimno lako za nabaviti, a dodatno vam trebaju dobra volja, još bolje raspoloženje i nekoliko žlica Vegete! Pa krenimo!

Quiche sa šampinjonima i fetom

Za malo dekadencije i uživanje u okusima u vlastitom domu, pripremite fantastičan quiche, ali u mini obliku za sve ukućane i višekratno uživanje! Za tijesto vam je potrebno 270 g pšeničnog oštrog brašna, 130 g maslaca, pola žličice soli, tri žlice kiselog vrhnja te pola žličice praška za pecivo. Za nadjev će vam trebati 100 g feta sira, 400 g konzerviranih šampinjona, 50 g gaude, dva jaja, 300 ml slatkog vrhnja, 30 g luka, jedna žlica Vegete i 25 g parmezana.

Quiche with champignons and cheese on dark brown concrete background. Savory tart with mushrooms. Copy space.
Getty Images/iStockphoto

U posudi pomoću miksera dobro promiješajte brašno i hladni maslac narezan na manje komade. Kada se maslac u potpunosti rastopi i brašno postane grudičasto, dodajte sol, kiselo vrhnje, prašak za pecivo i miješajte dok tijesto ne postane glatko. Po potrebi domijesite rukama. Pripremljeno tijesto stavite na pobrašnjenu podlogu i tanko razvaljajte. Okruglim kalupom za rezanje promjera oko 9 cm izrežite 24 oblika.

Uzmite dva kalupa za pečenje 12 muffina i u svaku rupu stavite po jedan oblik i lagano utisnite. Fetu narežite na sitne kockice i pomiješajte s ocijeđenim i ispranim šampinjonima i naribanom gaudom. Nadjev ravnomjerno rasporedite po oblicima od tijesta u kalupima. Jaja razmutite, pomiješajte sa slatkim vrhnjem, sitno narezanim lukom, Vegetom i žlicom rasporedite po nadjevu. Na kraju pospite naribanim parmezanom. Stavite u pećnicu zagrijanu na 200°C i pecite 30 minuta.

Mesna rolada u tijestu

Na sam spomene mesne rolade, otvara se apetit, a iako na prvi pogled zvuči kao komplicirano jelo - ona je zaista jednostavna za pripremu. Trebat će vam jedna žemlja, 150 ml mlijeka, crni papar, 100 g luka, jedna žlica Vegete, jedan paket lisnatog tijesta (500 g), 30 g oštrog brašna, 500 g mljevenog miješanog mesa (teletina i svinjetina), 100 g sira edamera (12 ploški), tri jaja, 75 g blagog ketchupa i 100 g majoneze.

Taco Filled Spring Rolls with Cheese Dip
Getty Images/iStockphoto

Žemlju narežite na manje kocke, prelijte mlijekom, promiješajte i pustite da malo odstoje. Mesu dodajte lagano ocijeđene žemlje, malo papra, dva jaja, sitnije narezani ili naribani luk i Vegetu. Rukom dobro i temeljito izmiješajte. Polovicu lisnatog tijesta tanko razvucite na pobrašnjenoj podlozi. Po polovici tijesta rasporedite pola količine ploški sira. Preklopite praznim dijelom i ponovo razvaljajte na širinu lima za pečenje (40x31 cm). Uz rub tijesta stavite ½ količine mesa, zarolajte i prebacite je u lim za pečenje na papir za pečenje. Postupak ponovite s preostalim tijestom, sirom i mesom. Obje rolade premažite s razmućenim jajetom i pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180°C oko 30 do 40 minuta.

Punjene paprike s nadjevom od sira i ajvara

Punjene paprike pravo su ljetno jelo, ali ovog proljeća dolaze kao brz i ukusan snack! Trebaju vam četiri velike paprike i dvije žlice maslinova ulja dok će vam za nadjev biti potrebni 500 g ricotte, jedno jaje, jedan češanj češnjaka, tri žlice Podravka ajvara, sol, Vegeta Maestro crni papar i 50 g naribanog sira grana Padano. Nadjev pripremite tako da siru dodate jaje, protisnuti češnjak, ajvar, sol i papar.

Homemade stuffed peppers with beef and feta cheese
Getty Images/iStockphoto

Sve dobro promiješajte. Paprike prerežite popola. Očišćene paprike posložite u vatrostalnu posudu i nakapajte uljem. U svaku polovicu paprike rasporedite nadjev, a po površini naribajte sir. Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 °C i pecite oko 30 minuta i uživajte u idealnom zalogaju!

Hot i crunchy piletina

Pripremite hrskavi ručak ili večeru kao u američkom restoranu! Potrebna su vam četiri pileća filea (oko 500 g), jedna žlica Vegete, 250 g kukuruznih pahuljica, četiri žlice mljevenih badema, četiri žlice sjemenki sezama, jedna žličica šećera, jedna žličica slatke paprike, četiri jaja, 50 ml mlijeka, Vegeta Maestro mljeveni crni papar, 100 g Podravka glatkog brašna, ulje za prženje i, po želji, četiri pšenične tortilje.

Fried chicken breast, chicken tenders or fingers served at restaurant with fries and mayo
Getty Images/iStockphoto

Pileće filee narežite na štapiće i začinite Vegetom, a u sjeckalici grubo usitnite cornflakes te pomiješajte s bademima i sezamom pa dodajte šećer i crvenu papriku. Jaja razmutite zajedno s mlijekom, posolite i popaprite. Svaki komad piletine uvaljajte u brašno, zatim umočite u pripremljena jaja, a na kraju uvaljajte u smjesu cornflakesa. U široj posudi zagrijte ulje na srednjoj temperaturi i zatim ispecite piletinu do zlatnorumene boje i izvadite na upijajući papir. Ovakav tip piletine se idealno nadovezuje s prženim krumpirićima i zelenom kristal salatom.

Puretina s jabukom i kupinama iz pećnice

Pečena puretina dobila je novu verziju, savršenu za proljetne dane. Potrebno vam je oko 1,5 kg purećeg filea (dva duža komada zbog bržeg pečenja), jedna žlica Vegete, svježe mljeveni Vegeta Maestro crni papar, pola žličice usitnjenog Vegeta Maestro ružmarina, tri žlice maslinova ulja, dva luka, dvije jabuke, 125 ml soka od jabuke, šaka kupina (smrznutih ili svježih), dvije žlice jabučnog octa i jedna do dvije žličice Podravka senfa.

Baked turkey or chicken breast stuffed with apples and blackberries. Light grey background.
Getty Images/iStockphoto

Pureće meso pospite Vegetom, crnim paprom i ružmarinom. Stavite ga u nauljenu posudu za pečenje i pokraj mesa stavite luk narezan na četvrtine te jabuku također narezanu na četvrtine ili deblje ploške i pospite kupine. U posudi promiješajte sok od jabuke, jabučni ocat i senf pa lagano prelijte preko mesa. Posudu prekrijte folijom i pecite oko 1 sat u pećnici zagrijanoj na 180 °C. Otkrijte meso i vratite u pećnicu te pecite još 20 minuta da dobije rumenu boju. Pritom meso prelijte sokom od pečenja.

Dodatnu inspiraciju za recepte potražite ovdje i podijelite s nama fotografije svojih kulinarskih uspjeha na Instagramu uz #domasamikuham

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:50