TRI VRGORSKA OPG-a

Oznaka kvalitete garancija je našim kupcima da uvijek znaju što i od koga kupuju

 

Konzumacija kvalitetnih namirnica u novije vrijeme svima postaje prioritet pa su posljednjih mjeseci najtraženije informacije preko društvenih mreža bile kontakti provjerenih dobavljača voća, povrća i domaćih proizvoda. Iako bi uvijek trebali znati porijeklo proizvoda koje kupujemo u trgovinama ili na tržnicama, činjenica je da prečesto to zapravo ne znamo, pa tek naknadno spoznamo da je „domaće“ voće i povrće koje smo skuplje platili zapravo iz Afrike ili Južne Amerike. Primjerice, sad se u sezoni slatkih crvenih jagoda nerijetko dogodi da vam netko skuplje proda popularne Vrgoračke jagode za koje se ispostavi da su bezukusni proizvod iz Španjolske.

Upravo zbog toga, s ciljem jasne diferencijacije vrgorskih proizvoda od konkurencije, podizanja i zadržavanje kvalitete tih proizvoda te poticanja njihove prodaje na lokalnom, regionalnom i nacionalnom tržištu Grad Vrgorac od ove se godine odlučio svojim obiteljsko-poljoprivrednim gospodarstvima koji ispune tražene kriterije dodjeljivati oznaku Vrgorac Quality. Na području Vrgorca djeluje oko 450 obiteljsko poljoprivrednih gospodarstava koji proizvode tone jagoda, breskvi i nektarina, šljiva, kruški, jabuka, krumpira te bijelog luka, čak 85 posto stolnog grožđa dolazi iz Vrgorca, pa će osim jagoda koje su prve dobile ovu oznaku, naljepnicu Vrgorac Quality dobiti i breskve, nektarine, med, vino te grožđe.

U tri obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva koja se uzgojem jagoda bave već 30-ak godina i čiji proizvodi već nose oznaku Vrgorac Quality vjeruju da će ona zaštititi njihove proizvode i kupcima garantirati kvalitetu.

U OPG-u Mate Vujčić uzgojem jagoda bave se već treću generaciju.

„Od malih nogu sam bio uz dida i ćaću u vrtu, pa sam eto nekako i ja ostao u tom poslu, više iz ljubavi nego zbog količine posla. Jagode je najbolje usporediti s djecom, posla ima 24 sata dnevno, 365 dana u godini, uvijek sam u pogonu, uvijek treba nešto raditi s njima, ali navikneš se. Kroz godine smo se osuvremenili sve natkrili pa nam jagode sada rastu u plastenicima, više nam ne smetaju ni kiše, ni druge vremenske nepogode. Godinama je propadalo pola uroda, teško je to bilo gledati, uložite i vremena i truda i novca i ostanete bez uroda, pa smo odlučili kroz godine ulagati u plastenike i sad nam ne propadne kilo jagoda u cijelom polju. I čim jagode ne rastu na otvorenom, imamo zdraviju proizvodnju, trebamo koristiti manje pesticida da spasimo proizvode od vremenskih nepogoda i nametnika“, objašnjava Mate Vujčić koji ima 30 tisuća sadnica jagoda.

OPG Smiljana Dropulić koji jagode uzgaja 30-ak godina, ima 15 tisuća sadnica s kojima tijekom cijele godine ima posla kako bi u sezoni imali kvalitetan slatki i prepoznatljivi vrgorski proizvod.

„Vrgoračke jagode su slatke zbog naše mikroklime, velike su razlike između dnevne i noćne temperature, ono šećera što dobiju preko dana, noću ne izgube jer zahladi, a osim toga imamo pogodno tlo, razna istraživanja su pokazala da je sastav naše zemlje jako kvalitetan, a uz to imamo i izvorsku vodu uz posjede na kojima ih uzgajamo. Zato druge jagode nemaju sjaj kakve imaju ove naše iz Vrgorca, neki dan su mi komentirali i kako prvi put kod jagoda osjećaju da tako lijepo mirišu“ priča Smiljana Dropulić o prednostima Vrgoračkih jagoda. Zadovoljna je što je njen proizvod dobio oznaku prepoznatljivosti i kvalitete, jer smatra da je iznimno važno da kupci uvijek znaju što kupuju.

I OPG Mate Erceg ima 30-ak tisuća sadnica i prioritet im je ponuditi kvalitetan proizvod kupcima. Zato su okrenuti budućnosti i načinima kako osigurati vrhunski proizvod.

„Cilj nam je unaprijediti proizvodnju sto će za posljedicu imati poboljšanje kvalitete jagode. Naše jagode već sada jesu odlične kvalitete, ali vjerujem da uvijek ima prostora za napredak i usavršavanje. Nekada se proizvodnja odvijala na otvorenom, dok u novije vrijeme jagode se proizvode u plastenicima. Na taj način možemo vise kontrolirati uvjete i imati kvalitetnu jagodu. U budućnosti se svakako navedeno može i uunaprijediti uvođenjem grijanih plastenika koji imaju mogućnost mjerenja temperature, kontroliranja vlage i automatskog navodnjavanja. Sve navedeno pozitivno utječe na kvalitetu i količinu uroda“, naglašavaju iz OPG-a Mate Erceg. Zaključuju kako bi bilo dobro kad bi sva područja Hrvatske imala svoje oznake kao što oni imaju Vrgorac Quality, kako bi naši kupci uvijek znali koje proizvode i od koga kupuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:28