TRADICIONALNI USKRS

PRIPREMITE PINCU, KUGLOF I VRTANJ ZA TREN! Donosimo vam tri idealna i jednostavna recepta za proslavu Uskrsa i u ova izazovna vremena

 
 Getty Images/iStockphoto

Uskrs je sve bliže i bez skromnosti možemo reći kako će biti prvi koji ćemo proslaviti na jedan poseban način. A iako se možda na prvi pogled čini kao da nije vrijeme za razmišljanje i planiranje proslave Uskrsa, upravo je situacija u kojoj se nalazimo idealna za posložiti prioritet u svojim životima, ali i da uljepšamo sebi i svojim ukućanima s kojima smo u domovima ovaj period. Odlazak u trgovinu po osnovne namirnice neka vam dodatno bude i odlazak u nabavku Uskrsnih ukrasa (ako ih već nemate kod kuće) i potrebnih sastojaka za pripremu kolača.

High angle view of picturesque Easter table: painted eggs in small baskets, freshly baked buns on plates and paper-mache goose at center
Getty Images/iStockphoto

Centrom stola neka dominira raskošno sezonsko cvijeće poput tulipana i narcisa koje možete ubrati ako ih imate u vrtu, ali dovoljan ukras je i sama hrana. Ukusna šunka, šarene pisanice i mladi luk su nezamjenjivi za Uskrs, jednako kao i tradicionalni kolači.

Pinca

Jedna od kraljica Uskrsa zasigurno je i pinca koju s lakoćom možete pripremiti doma, a na vama je samo da birate hoćete li verziju s grožđicama ili bez. Za pincu će vam biti potrebno 1 kilogram brašna, 7 žumanjaka, 2 cijela jaja, 20 dag margarina, 2-3 žlice ulja, 8 žlica šećera, rum, naribana korica jednog limuna, 2,5 dcl mlijeka, 1 ½ kocka svježeg kvasca, jedan žumanjak za premazivanje te 20 dag Belbake grožđica.

Kvasac izmrvite u manjoj posudi i dodajte mu dvije žlice šećera pa miješajte dok kvasac sasvim ne omekša. Polovicu mlijeka dodajte kvascu, pomiješajte pa na kraju dodajte 2 žlice brašna. Lagano promiješajte i ostavite najmanje pola sata na toplom da se kvasac digne. Grožđice namočite u rum. Ostavite ih tako sve dok se tijesto diže.

on stone background
Getty Images/iStockphoto

Brašno uspite u veću zdjelu, u sredini napravite udubljenje u koje ćete dodati žumanca, jaja, margarin, ulje, šećer, limunovu koricu, ostatak ruma, ocijeđene grožđice, uzdigli kvasac i ostatak mlijeka. Dobro izmijesite i ostavite na toplom da se diže sat vremena. Nakon što se tijesto diglo, dobro ga promijesite i oblikujte po želji. Potom je premažite žumancem i pecite oko 40 minuta u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 180°C.

Vrtanj

Jedno od tradicionalnih hrvatskih Uskrsnih jela zasigurno je Uskrsni kruh, vrtanj. Specifičan je jer se u njega stavlja voda u kojoj se kuhala šunka ili bilo koje dimljeno meso, a za njega vam je potrebno 1,5 kg brašna, 1 kockica svježeg kvasca i 1 l mlake neprocijeđene vode u kojoj se kuhala šunka.

Tasty easter bread. Easter bread and red eggs. Italian easter bread
Getty Images/iStockphoto

Kvasac otopite u pola šalice mlijeka s dvije žlice šećera i ostavite da se diže. Stavite brašno u veću posudu, dodajte odrađeni kvasac i zamijesite s vodom od šunke. Ostavite tijesto da se diže na sobnoj temperaturi i da udvostruči volumen.

Tijesto se ne smije "prehladiti" pa se u prostoriji ne smiju otvarati prozori i vrata. Tijesto potom premijesite i oblikujte u deblji valjak, a krajeve prebacite jedan preko drugog. Možete ostaviti rupu u sredini u koju nakon pečenja položite ukrašeno jaje, a kruh možete oblikovati u klasičnu kuglu.

Kuglof

Za savršeno guštanje uz kavicu ili toplo mlijeko, idealan je kuglof. Za njegovu pripremu trebat će vam 500 g glatkog brašna, 20 g svježeg kvasca, 100 g maslaca, 50 g šećera, 4 žumanjka, korica 1 limuna, 1 žličica soli, 60 ml ruma, 2,5 dl mlijeka, 2 vanilin šećera i 80 g grožđica.

Kvasac izmiješajte s 1 dl toplog mlijeka i ostavite da se udvostruči volumen, a zatim ga izmiješajte s 1 žlicom brašna i 1 žlicom šećera. Maslac, preostali šećer i žumanjke pjenasto izmiješajte, a u brašno dodajte sol, nastruganu koricu limuna, vanilin šećer i grožđice. Izmiješajte i zatim napravite udubinu u brašnu, dodajte mlijeko, kvasac i izrađeni maslac sa šećerom i žumanjcima.

Umijesite kompaktno tijesto, pustite da se digne, a zatim premijesite i stavite u namašćeni i brašnom posut kalup za kuglof. Ostavite da se još jednom digne, a zatim stavite u ugrijanu pećnicu i pecite na 180 °C 40 minuta. Nakon pečenja izvadite ga iz kalupa i još vrućeg pospite šećerom u prahu!

Najbolju ponudu asortimana za kolače pronađite u Lidl ponudi od 6. travnja, opustite se i uživajte sa svojim ukućanima i dobar tek!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:48