Uspješne hrvatske dizajnerice promoviraju strukovna zanimanja

  AUTOR:
  • Promo

 • OBJAVLJENO:
 • 02.11.2018. u 14:40

Na kreativnoj radionici Ateliera Boudoir okupili su se brojni profesori i učenici škola za modu i dizajn iz cijele Hrvatske

U susret Europskom tjednu strukovnog obrazovanja organizirale su kreativnu radionicu i stručni skup za učenike i profesore  tekstilnih škola. Stručni skup i radionica su održani u zagrebačkoj Školi za modu i dizajn, a u suradnji s Agencijom za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Radionica je okupila sve generacije stručnjaka i one koji će to tek postati iz svih dijelova Hrvatske, a talentirane sestre su ih uvele u tajne uspjeha prenijevši im svoju neiscrpnu inspiraciju. Više o radionici možete saznati na Boudoir blogu.

 

Boudoir sestre Morana Saračević i Martina Čičko-Karapetrić odabrane su kao ambasadorice za Hrvatsku u sklopu Europskog tjedna strukovnog obrazovanja 2018. (od 5. - 9. studenoga). U organizaciji Europske komisije, tjedan strukovnog obrazovanja obuhvatit će stotinjak događaja diljem EU-a, kako bi se istaknule prednosti koje strukovno obrazovanje i osposobljavanje donosi ljudima svih dobnih skupina. Moto kampanje je „Otkrij svoj talent!” Martina Čičko Karapetrić i Morana Saračević nastoje pokazati da su strukovno obrazovanje i osposobljavanje i naukovanje pametan odabir koji vas vode do kvalitetnih radnih mjesta i većih mogućnosti zapošljavanja.

Martina i Morana dio su skupine ambasadora iz različitih država članica EU-a, koji dobrovoljno šire glas o strukovnom obrazovanju i osposobljavanju u svojim državama. Odabrane su za ovu prestižnu ulogu od strane Europske komisije i nacionalnih vlasti u Hrvatskoj zahvaljujući svom inspirativnom profilu.

 

„Čast nam je što smo hrvatske ambasadorice Europskog tjedna strukovnog obrazovanja 2018. i veselimo se bliskoj suradnji s Europskom komisijom kako bismo podigle svijest o ovoj važnoj inicijativi u našoj državi. Strukovne vještine i naukovanje mogu vam pomoći u otkrivanju svog talenta i pronalaženju posla iz snova. Ono vam može otvoriti vrata do mnogih zanimanja i zanata - električar, inženjer, tesar, dizajner, glazbenik, prodavač, stilist - samo su neka od njih. Popis mogućnosti je beskrajan. I ne zaboravite, strukovno obrazovanje i naukovanje nudi mogućnosti svim dobnim skupinama - nikada nije prekasno učiti!” poručile su Boudoir sestre, Martina i Morana, šireći strast i inspiraciju svim generacijama.

Marianne Thyssen, povjerenica EU-a za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage, kazala je:

„Oduševljena sam što su Martina Čičko Karapetrić i Morana Saračević pristale biti ambasadorice Europskog tjedna strukovnog obrazovanja u studenome. Čvrsto sam uvjerena da je strukovno obrazovanje i naukovanje izvrstan prvi odabir vrhunske poslovne karijere, a znam da i Martina i Morana dijele našu predanost jasnom i glasnom širenju takve poruke”.

Prošle godine tijekom drugog izdanja Europskog tjedna strukovnih vještina održano je više od 1500 događaja u 45 država. Očekuje se da će Tjedan 2018. privući još više posjetitelja. Prošle godine, na društvenim je medijima kampanju posjetilo više od 15 milijuna ljudi.

 

Statistika o strukovnom obrazovanju i osposobljavanju: Europa

 • 60 % učenika koji završavaju strukovno obrazovanje i osposobljavanje pronalazi stalan posao već u roku od mjesec dana nakon završetka školovanja (a njih 80 % nakon šest mjeseci)
 • 85 % učenika u ustanovama strukovnog obrazovanja i zadovoljni su s vještinama koje su stekli
 • Očekuje se da će se u razdoblju od 2015. - 2025. ponuda slobodnih radnih mjesta za visokokvalificirane radnike povećati za 21 %, dok će oni niskokvalificirani imati 17 % prilika manje
 • Svake godine više od 120 000 učenika i naučnika u strukovnim obrazovnim ustanovama i oko 20 000 zaposlenika koriste prednosti europske mobilnosti
 • Europski socijalni fond u strukovno obrazovanje i osposobljavanje ulaže 6,7 milijardi eura i u doživotno obrazovanje 7,2 milijarde  (u razdoblju 2014. -.2020.)