ZA NAJUKUSNIJA JELA

Začini iz prirode koji će vam omogućiti rapsodiju okusa

 
 Getty Images/iStockphoto

Svako jelo postaje posebno na temelju okusa i mirisa koje ono pruža našim osjetilima. Kako bismo postigli idealnu harmoniju okusa, ali i mirisa, važno je poznavanje začina i začinskog bilja i samog načina na koji oni „oblikuju“ jelo koje pripremamo. Začinsko bilje čine zelene, lisnate biljke poput peršina i ružmarina, dok začine smatramo dijelove aromatičnih biljaka poput kurkume i paprike.

Važnost i sama vrijednost začina seže još od davnina pa sve do danas. Osim što su esencijalni za ukusno jelo, imaju i brojne pozitivne učinke na naše zdravlje. Ipak, prilikom pripreme hrane, od velike je važnosti biti pažljiv s dodavanjem začina kako njihov okus ne bi dominirao jelom.

Spices: Top view of a black bowl filled with dried parsley shot on abstract brown rustic table. A wooden serving scoop is inside the bowl and dried parsley is scattered on the table. A small bunch of fresh organic parsley is beside the bowl. Predominant colors are brown and green. Low key DSRL studio photo taken with Canon EOS 5D Mk II and Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM.
Getty Images

Jedan od osnovnih začina bez kojih ne možemo zamisliti svakodnevnu kuhinju zasigurno je peršin. Odličan je u borbi protiv viroza i prehlada zahvaljujući velikoj količini C vitamina koji sadrži u sebi, a ujedno djeluje kao dijuretik koji opušta probavni sustav te smanjuje nadutost. Peršin također ubrzava izlučivanje toksina iz organizma pa se zato daje kao lijek za giht i artritis te je odličan izvor folne kiseline koja je važna za rad srčanoga sustava.

Najpoznatija uloga peršina je ona u pravoj domaćoj juhici, bez obzira radi li se o pilećoj, goveđoj ili gustoj s povrćem, ali možete ga koristiti i kao monozačin kada su u pitanju kombinacije sa zapečenim povrćem ili sirevima.

Spices: Top view of a black bowl filled with turmeric powder shot on abstract brown rustic table. A metal spoon with turmeric powder is beside the bowl and turmeric powder is scattered on the table. Fresh organic turmeric roots are beside the spoon. Predominant colors are brown and yellow. Low key DSRL studio photo taken with Canon EOS 5D Mk II and Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM.
Getty Images

U posljednje vrijeme, sve popularniji začin postala je kurkuma. Prepoznatljive izrazito žute boje, poznata je po svojim benefitima koji se pripisuju njezinom sastojku kurkuminu za koje se smatra da ima antioksidativna i protuupalna svojstva, a idealan je dodatak vašoj prehrani jer sadrži mangan i željezo. Njezin glavni adut je što je jedan najjačih prirodnih antibiotika, ali za razliku od ostalih antibiotika koji uništavaju dobre bakterije i floru u crijevima, ona pomaže razvoju dobrih bakterija.

Zahvaljujući svom papreno slatkom okusu, kurkuma se odlično slaže s korjenastim povrćem i žitaricama i stoga je idealan odabir za kombinaciju s rižotom s piletinom, ali i okrepljujućom juhicom od povrća.

Grounded red paprika spice in a bowl
Getty Images

Za sam kraj, ostavljamo kraljicu C vitamina, crvenu papriku. Kada je u pitanju paprika kao monozačin, najbolja je opcija za jačanje imuniteta i poboljšava opće stanje organizma. Tajna leži u već spomenutoj prisutnosti visoke količine vitamina C i kapsaicina. Paprika sadrži i cink koji pojačava aktivnost žlijezda, kapsaicin djeluje antiseptički i u probavnom sustavu sprječava razvoj bakterija te zahvaljujući karetoneidu, poboljšava vid.

Papriku možete iskoristiti kao idealan začin u kombinaciji s pečenom piletinom kako bi dobili dodatnu jačinu okusa, a svakako isprobajte dimljenu papriku u ribljim jelima i rižotima s morskim plodovima. Dodajte žličicu dimljene paprike uobičajenom dressingu za salatu te unesite osvježenje u domaću kuhinju. Slatkasta aroma paprike salatu će učiti izrazito ukusnom i zanimljivom.

Na web stranici www.zacini-inspiracije.hr naučite više o omiljenim začinima, otkrijte nove kulinarske inspiracije te sudjelujte u nagradnom natječaju. Otkrijte koji je vaš omiljeni Vegeta Maestro začin i opišite zašto je baš on kralj vaše kuhinje. Probudite kreativnost jer najoriginalniji rad osvaja vikend za dvoje na Brijunima + 2.000,00 kn na potrošačkoj kartici!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:40