Asmir Vojnović se vraća u ring u 46. godini života

RIJEKA - Legenda hrvatskog boksa, Riječanin Asmir Aske Vojnović vraća se u profesionalni ring u svojoj 46. godini, 13 godina nakon "umirovljenja" koje, očito, nije bilo konačno. Bivši interkontinentalni  prvak u najprestižnijoj WBC verziji u poluteškoj kategoriji i prvak svijeta u UBF verziji u cruiser i superteškoj kategoriji procijenio je da ipak još nije vrijeme za objesiti "rukavice o klin". Prvi će službeni meč održati uoči Uskrsa, a za sada se još pregovara tko će biti protivnik.

Ispunjenje misije



- Ovo je ispunjenje moje sportske misije koja je važan dio moga života. Nakon 1993. godine, kada sam prestao boksati, upisao sam višu trenersku školu na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu. Položio sam sve ispite, još mi je ostao samo diplomski rad kojeg ću pripremati "na sebi".



Naime, tema diplomskog je poboljšanje eksplozivne snage u boksu, dio u kojem sam u praksi do sada bio "najtanji" - govori  Aske Vojnović.



Aske će se boriti u cruiser kategoriji do 91 kilograma. Riječki je boksač svjestan da nije u idealnim godinama za profesionalnu karijeru, ali još uvijek je u jako dobroj formi.



- Negdje od sredine prošle godine napravio sam testnu liniju, tri pokusna meča, i sva tri sam pobijedio.



U posljednjem sam nokautirao oko 20 godina mlađeg protivnika. U sportskoj terminologiji postoji juniorska dob, zrele sportske godine i produžene sportske godine. Kod mene je ovo produžetak produženih godina - kaže Vojnović, napominjući da ga, po dobi, uspoređuju s Georgeom Foremanom koji je postao svjetski prvak u 47. godini.

Usporedbe s  Foremanom



- Naši boksački stilovi ipak se razlikuju - dodaje riječka legenda. Vojnović si je postavio visoke ciljeve - vraćanje boksa na mjesto koje zaslužuje u svijetu sporta te popravljanje odnosa između olimpijskog i profesionalnog boksa.



- U planu mi je "napasti" titule  europskog i svjetskog prvaka u cruiser kategoriji. Ne mogu obećati da ću pobijediti, ali pokušat ću. Naravno, sve ovo super zvuči, ali ostaje ono najvažnije, potvrditi svoje riječi u ringu - govori Asmir Aske Vojnović.



Luka Benčić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:21