Baki Fati nakon 7 godina borbe sele crkvu iz dvorišta

Pravoslavna crkva bespavno sagrađena prije desetak godina u mjestu Konjević Polje na imanju Fate Orlović, koja je za to vrijeme bila izbjeglica, tijekom sljedećih bi nekoliko tjedana trebala biti srušena i premještena na drugu lokaciju, najavio je nedavno Milorad Dodik, premijer Republike Srpske.



Tako bi se nakon sedam godina borbe mogla ispuniti najveća želja starice koja se, otkad se prije pet godina iz Srebrenika vratila u Konjević Polje, svako jutro u svojoj kući budi s pogledom na spornu crkvu. Ona je, kako kaže, neprestano podsjeća na pokojnog muža i 29 članova obitelji koji su poginuli u vrijeme agresije.



- Neka nose ovu crkvu gdje je potrebna, ovdje nam sigurno nije - prvo je što je Fata Orlović na ulazu u svoju kuću rekla reporterima Jutarnjeg kada smo je posjetili na njezinom imanju.



Gradnja sporne crkve u Konjević Polju počela je još 1994., a završila 1996. godine. Općina Bratunac, u sklopu koje se nalazi to mjesto, dala je suglasnost za gradnju, proglasivši to zemljište od općeg interesa.



Nakon nekoliko godina Fata Orlović uspjela je vratiti svoju imovinu i tada je odmah zatražila od Crkve i civilnih vlasti da prestanu s radom te uklone crkvu s njene imovine. Kako se to nije dogodilo, slučaj je 1999. otišao na sud, ali se sudski sustav cijelo vrijeme ustručavao izjasniti o tom pitanju. Svih tih godina Fata Orlović je doživljavala neugodnosti, maltretirali su je i psihički i fizički.



- Kad sam prije, dok se još nisam vratila, obilazila svoju kuću pokraj koje su sagradili crkvu, oni bi izlijetali s bogosluženja i dočekivali me psovkama i uvredama. Na kraju sam uspjela dobiti sve papire da je to moja imovina. E sada, u papirima nema nikakve crkve, a u stvarnosti, evo vidite, tu stoji velika crkva - rekla je Fata Orlović.



Umjesto sudske odluke i rješenja problema, njoj je navodno ponuđen novac kaki bi se iselila s te parcele. No, Fata Orlović to demantira te dodaje da svejedno ne bi prihvatila ništa osim uklanjanja crkve s njezina posjeda. - Pričalo se o nekom novcu, no meni nikada nije ništa direktno ponuđeno. No, nema novca za koji bih pristala otići jer bi to bila prodaja krvi mog muža koji je poginuo u ratu. Meni je džamija nešto najsvetije, no da su i nju ovdje sagradili, ja bih im rekla da je nose. Ovo je moja zemlja i nitko me nikad ništa nije pitao za ikakvu gradnju - objasnila je Fata Orlović koju su u njezinim namjerama podržavali mnogi, od načelnika općine do srebreničkih majki.



Njezina upornost za premještanje te crkve u Bosni je često smatrana borbom malog bosanskog čovjeka za svoje ljudsko pravo u dijelu Bosne pod srpskom okupacijom. Danas se, uvjerili smo se uvidom u službene podatke, u mjestu ne nalazi niti jedna osoba srpske nacionalnosti ili pravoslavne ispovijesti.



Početkom ožujka ove godine Fata Orlović je završila i pred Osnovnim sudom u Srebrenici. Optužena je za produženo kazneno djelo širenja vjerske i nacionalne mržnje te sprečavanje vjerskih sloboda. Ipak, nakon mjesec dana je zbog nedostatka dokaza oslobođena tih optužbi.



- Optužili su me da sam puna nacionalne mržnje, ali sam dokazala da to nije istina. Odgojena sam da poštujem tuđe, što i radim, ali ovo nije u redu - ustvrdila je Fata Orlović koja u Dodikovo obećanje ipak ne vjeruje previše.



- Čula sam, ali nakon toliko godina u to ne mogu vjerovati. Tek kada vidim svojim očima da je nose, vjerovat ću - rekla je 67-godišnja starica te dodala kako joj je drago što se napokon nazire rješenje tog problema.



- Čim netko u selu pogleda crkvu, odmah ima osjećaj da nema nikoga svoga - kazala je i dodala kako će svi to lakše zaboraviti kada je maknu iz njezina dvorišta.



- Da nisam bila toliko uporna, ne bi sve to tako završilo - dodala je ponosno.



Crkva koja se nalazi odmah ispred kuće Fate Orlović zapuštena je godinama. Oko nje se nalazi žičana ograda, a na ulazu je desetak gromada kamenja koji priječe ulaz. Stakla su razbijena, a misa nije održana više od pet godina.



Pokraj crkve se nalaze razrušene zgrade koje stanovnike posjećaju na ratni vihor.



- Nije nam dovoljno vidjeti razrušene kuće, nego moramo gledati i ovu crkvu koja nas podsjeća na naše najmilije kojih više nema - poručili su mještani. Nadaju se da će Fata Orlović uspjeti u svojoj borbi i tako pomoći i njima. Čim spomenemo Fatino ime, za nju u mjestu svi znaju. Suosjećaju s njom, a ona za njih kaže da su joj puno pomogli.


Iz Konjević Polja Sanjin Španović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:27