Boj Yutake i Obrada Milića za titulu cara u diplanju

ŽEGAR - Duga iznad Zrmanje naziv je prve međunarodne etnoradionice i najveće kulturne manifestacije srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj nakon Domovinskog rata.



Spektakularnu smotru narodnog stvaralaštva, niz izložbi, folklorne predstave, promocije knjiga i filmova, nastupe na Kninskoj tvrđavi u Kninu te veliku folklornu smotru s defileom 15 KUD-ova u Kistanjama, organiziraju Srpsko kulturno društvo Prosvjeta i tradicijska skupina Živi Žegar u Žegara.



Pokretač radionice i svih manifestacija je aktivist Prosvjete Ilija Krneta iz Zagreba, umjetnička voditeljica je Svetlana Spajić, a cijeli će događaj režirati i vizualno ubličiti Neno Stojaković, autor spektakla poput zadarskog Millenium jumpa i Noći punog mjeseca. Očekuje se da će se na završnim svečanostima ove jedinstvene manifestacije okupiti više od 5000 posjetitelja i turista za koje program, osim sudionika međunarodne radionice, priprema 400 folkloraša iz Hrvatske, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine i Srbije.



Kako smo doznali od Ilije Krnete, voditelji radionica Duge iznad Zrmanje bit će Yutaka Ban (Japan), vodeći svjetski stručnjak i poznavatelj tradicijskih instrumenata i najbolji svirač svih vrsta gajdi (škotske, češke, makedonske, srpske, hrvatske...) u svijetu,  Cristina Barzi (Italija), svjetski poznata i priznata učiteljica pjevanja i tjelesnih improvizacija na glazbu te nastavnica govora Nicole Kidman u filmu "Moulin Rouge", Sandrine Monlezun (Francuska), jedna od vodećih izvođačica bugarskih narodnih pjesama, te Ana Carina Garber (Argentina), spisateljica, intelektualka, umjetnica performansa i učiteljica pjevanja starih židovskih sefardskih pjesama.



Milja i Vojislav Radmilović vode radionicu izvornog dinarskog pjevanja, a Ružica Karanović radionicu tradicijskog tkanja.



Tijekom rada radionica od 10. do 20 kolovoza sudionici će učiti vještinu pjevanja dalmatinskih pjesama - kantalica, groktalica i pjesama "na bas", staro dvoglasno žetelačko i pastirsko pjevanje u intervalima iz zapadne Srbije i istočne Bosne, gange iz Hercegovine, potresalice iz Bosanske Krajine, pohađat će školu sviranja na diplama te o različitim vrstama gajdi s područja Balkana, zatim učiti vještinu tkanja, krojenja i šivanja dinarske tradicionalne odjeće te vještinu umjetničke obrade drveta. Tu će radionicu voditi Branko Gugleta i Stevan Olujić najbolji, poznavatelji drvorezbarstva daleko izvan granica Hrvatske.



S najvećim se zanimanjem očekuje Japanac Yutaka Bana,  gajdaš virtuoz koji svira sve vrste gajdi, a u Žegaru će imati gajdaški dvoboj s najboljim ovdašnjim gajdašem Obradom Milićem Ošom s kojim će se boriti za titulu cara Bukovice u diplanju.





Tijekom svečanosti otvaranja manifestacije «Duga iznad Zrmanjeľ u Žegaru bit će premijerno prikazan dokumentarni film Igora i Mirjane Galo «Aoj Likoľ. Film govori o povratku trojice pjesnika Rade Šerbedžije, Jove Lukića i Bože Babića na svoje spaljene i devastirane rodne kuće u Lici. Film je sniman od 1996. do 1998. godine u Buniću rodnom selu Rade Šerbedžije, te Krbavici i Donjem Lapcu rodnim mjestima Jove Lukića i Bože Babića. Kako doznajemo riječ je o tri osobne, intimne priče i osjećajima trojice pjesnika na zgarištima i ruševinama kuća u kojima su rođeni, te njihovim razmišljanjima o dobru i zlu, poeziji, povraku, oprostu i suživotu. S.F.
Povratak Rade Šerbedžije u spaljenu rodnu kuću



Stanko Ferić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:15