'Boljele su me priče o Ivici kao bivšem skijašu'

VAL D'ISERE - Ante Kostelić u Val d'Isereu doživio je svojih pet minuta. Teorija o Ivici kao univerzalcu već se pokazala točnom, a pogodio je i s najavama Natkovog proboja u vrh. Iako su Ivica, a posebno Natko, naravno uz Millera, bili zvijezde dana u najboljem francuskom, dakle i europskom skijalištu, ništa manje gužve nije bilo oko Ante Kostelića.



Istina, oko njega se nisu tiskale djevojčice, nitko nije tražio autogram i nitko nije vriskao kada je prolazio koridorom koji odvaja natjecatelje od agresivnih lovaca na autograme. Oko Gipsa su se načičkali novinari, strani, najviše francuski, jer - ipak je Ante Kostelić prije toliko i toliko godina bio Monsieur Handball. Igrajući tada za Cannes…



- Incident. To sam već rekao i doista mislim da je Natkov nastup bio incidentan. Znate zašto? Zbog svih ovih mašinerija, reprezentacija koje ne znaju gdje će s novcem, zbog njihovih Raicha, Schoenfeldera i ostalih zvijezda. A taj Natko, prdek, klinac, ih je sve nabio tako da im nije jasno kaj se događa. Ali, ništa to nije slučajno, Natko osim što je iz skijaške obitelji, imao je i sreću da ispred njega stazu taba netko tko zna što su pobjede u Svjetskom kupu. Ono što cure nemaju otkako je Janica otišla, to Natko ima. I ne samo Natko, nemojte misliti da je Širac (Tin Široki - nap.p.) bez veze frajer. Niti slučajno! Vidjet će svi, za koju godinu, da Hrvatska nema Ivicu Kostelića, nego reprezentaciju.



Gips kao Gips, drži se svoje teorije i ne odstupa. I jako rijetko griješi. Priče o Ivici univerzalcu, skijašu koji će se boriti za postolja u svim disciplinama, gotovo da su izazivale podsmijeh kod ljudi, a trebalo je samo malo strpljenja. I nekoliko sezona bez operacija.



- Pisalo se i pričalo, "Ivica je bivši skijaš", "ništa više od njega". Boljelo me je, jer nisam imao prilike objasniti koliko ste svi u krivu. Ivica je svjetski vrh, tu nema dvojbi. Nisu to "jerteci, pokrivači i deke", to je sam svjetski vrh. I to već sedam godina! Da me ne biste krivo shvatili, ništa nemam protiv Jerteca i Pokrivača, čak su i dobri igrači. Ali, Ivičko se konstantno bori s najboljima u užasno teškom i opasnom sportu. Koji put im zapapri, ako ne, odmah je tu, kraj njih. Pa što ako se dogodi nekoliko utrka na kojima nije u vrhu, ako se dogodi i lošija sezona? Sljedeća je bolja, ili puno bolja, a Ivica je mladi frajer. On će nastupiti na ZOI u Vancouveru 2010., ali vrlo vjerojatno i u Socchiju, 2014. godine! Pazite, imat će 34 godine, to je manje nego što imaju neki ovdje, u Svjetskom kupu. A mislim na ove najbolje.



Gipsove riječi gutali su, zapisivali i snimali novinari kojima nije jasno kako je taj tip nakon Janice kadar i s Ivicom raditi "dar-mar" po svjetskom skijanju. A on im samo, uz svoj zagonetni smiješak kaže da je to tek početak, da sa svojim sinom ima još dosta ciljeva. Neće ih otkrivati, kaže, jer obično izazivaju podsmijeh.







Direktor reprezentacije rijetko propušta natjecanja, ali ovoga puta iz Val d'Iserea je morao u Zagreb još u četvrtak, nakon što je rezervirao smještaj naših za Svjetsko prvenstvo 2009. godine. Utrku je pratio na televiziji, a nakon toga je satima morao odgovarati na telefonske pozive. Plastični mobitel se gotovo otopio.



- Kao u doba najvećih Janičinih pobjeda, onda kada je u Salt Lake Cityju osvojila četiri medalje! Otprilike toliko mi zvone telefoni, ljudi zovu, čestitaju, hvale Ivicu, čude se sjajnom Natku. Nitko nije očekivao ovako nešto u Val d'Isereu, euforija je velika. A taman prije Sljemena…

Pavlekov telefon se zamalo otopio





Voli sladoled, a cilj je diploma na Pravnom fakultetu



Natko Zrnčić Dim, Zagrepčanin koji će u ožujku napuniti 22 godine, drugi je hrvatski skijaš u povijesti na pobjedničkom postolju u Svjetskom kupu. Uspjeh je stigao pomalo neočekivano, kako je sam rekao, ranije nego je planirao. Zato su posebno zanimljivi neki detalji iz života ove, zasad zvjezdice, a uskoro istinske zvijezde Svjetskog kupa.



- Usporedo sa skijanjem, prvih je godina trenirao i hokej.



- Kao i Kostelići, i ovdje su geni radili: otac Mika je svestrani sportaš (majka profesorica u srednjoj školi), ali ipak najprije skijaš. I godinama trener i savjetnik mlađih kategorija u Hrvatskom skijaškom savezu.



- Jedna od najvećih Natkovih životnih želja, do nedjelje u Val d'Isereu, bila je penjanje na pobjedničko postolje.



- Svoje prve bodove u karijeri osvojio je upravo u Val d'Isereu, prije dvije godine. Ali ne na toj stazi, već u La Dailleu, naselju udaljenom 1 km, gdje su se tada vozile utrke Svjetskog kupa.



- Osim sportskih želja, cilj mu je diplomirati na Pravnom fakultetu.



- Sluša rock (hrvatski i strani), blizak mu je i hip hop.



- Najviše voli jesti sladoled. 

O Natku





Dan Figenwald
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:14