Brod pumpa od sutra usidrena kraj Molata

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 06.07.2008. u 19:14

ZADAR - Ploveća benzinska pumpa kod nas je novost, a u Grčkoj je normalna pojava. To je i ponukalo Roka Bralu, vlasnika benzinske postaje u Posedarju, da preko svoje tvrtke Adriatik preuzme brod teglenicu, sagrađenu 1989. za specijalne namjene u splitskom škveru.

Investirajući 1,5 milijuna eura u cijeli projekt, Brala se tri godine mučio da novu praksu uklopi u postojeće propise i registrira ploveću benzinsku crpku.

Problemi oko papira

- Bilo je puno problema, ali sve to razumijem, jer je svima takvo što bilo nepoznato i djelovalo je opasno zbog agregata i bojazni od zagađenja. Međutim, svi su mehanizmi zaštite ugrađeni kao kod tankera i ova je ploveća benzinska crpka sigurnija nego da je na otoku - tvrdi Brala, čija tvrtka ima sve dozvole za novu djelatnost.

Potvrdu sigurnosti dao je MUP, a dozvolu za plovidbu Lučka kapetanija. Ploveća benzinska postaja od 200 tona ima dva agregata i četiri rezervoara. Uz gorivo potrebno za brodske motore, nudit će i pitku vodu. Usluga će biti 10 posto skuplja nego na kopnu, ali Brala vjeruje da će to biti isplativo nautičarima, ribarima i otočanima.

- Nautičari na potezu od 80 nautičkih milja, između Lošinja i Dugog otoka, gorivo mogu natočiti samo u Zaglavu, odnosno u Preku i Zadru. S obzirom na to da je gorivo sve skuplje, put do broda pumpe, koji će ovo ljeto biti usidren kod punte Bonastre, uštedjet će im trošak goriva do rijetkih mjesta gdje mogu kupiti gorivo - navodi Brala.

Troje zaposlenih

Novu će uslugu Brala oglasiti na lecima koji će se dijeliti po marinama, lučicama, turističkim zajednicama i hotelima. Lokacija je izabrana zbog brojnih nautičara koji se sidre u uvali Brgulje, ali i zbog morskog prolaza Maknare kroz koji se uplovljava u zadarski akvatorij i kanal. Najesen će brod s imenom Gaj, koji će opsluživati troje zaposlenika, potražiti novu lokaciju koja će ići na ruku otočanima i domaćim moreplovcima.

Dijana Mijatović/EPEHA

Izdvajamo