Car Franjo volio janjetinu, a carica Sissy sladoled

Član Srpskog kulturnog društva Prosvjeta iz Kistanja Ilija Krneta uputio je Općini Kistanje i Nacionalnom parku Krka građansku inicijativu kojom predlaže obnovu spomen-obilježja na vidikovcu s kojeg su 17. travnja 1875. godine car Franjo Josip i carica Elizabeta, u narodu zvana Sissy, uživali u pogledu na Manojlovačke slapove, najviše slapove u Hrvatskoj, a nakon Skradinskog buka i najljepše.



Prema Krnetinu prijedlogu, put od ceste Kistanje - Knin do Manojlovačkih slapova trebao bi dobiti ime cara Franje Josipa, no najspektakularniji dio njegova prijedloga je pretvaranje ručka kojim su bili počašćeni Franjo Josip i njegova supruga carica Elizabeta, najljepši, najbogatiji i najomiljeniji par toga doba u svijetu, u turističku atrakciju!



- Ove prijedloge iznio sam kao nastavak svoje ranije vijećničke inicijative u želji da pridonesem dobrobiti našeg kraja i naše domovine - rekao je Ilija Krneta. - Želja mi je bila i na takav način afirmirati neupitne vrijednosti i ljepote mog kistanjskog zavičaja, čiji najljepši dijelovi spadaju u najljepše predjele Hrvatske i najatraktivnije dijelove Nacionalnog parka Krka. Bilo bi lijepo obnoviti devastirano spomen-obilježje iznad Manojlovca, urediti vidikovac i pristupni put. Riječ je o jednoj od najvećih i ujedno naslabije poznatih prirodnih ljepota Hrvatske.



Car Austrije i kralj Ugarske, Češke, Hrvatske, Slavonije i Dalmacije Franjo Josip i carica Sissy došli su u Kistanje u sklopu carskog putovanja Dalmacijom. On je tada imao 45, a ona 38 godina. Sissy je zbog svoje mladosti i ljepote (udala se za Franju Josipa sa 16 godina) bila nevjerojatno popularna, a u Dalmaciju su stigli na vrhuncu životne snage i ljepote. Iako u to doba nije više živjela u skladnom braku sa suprugom koji je vladao nesložnom državom od 50 milijuna ljudi, bili su pojam ljubavi, sklada i ljepote.



Te 1875. godine nije se mogla naslutiti njihova osobna i obiteljska tragedija. Naime, 1889. godine njihov sin Rudolf u dvorcu Mayerling ubio je najprije svoju ljubavnicu Mariju Vetseru pa sebe. Njihova ljubavna priča i tragična smrt ravna je jedino Shakespeareovoj drami o Romeu i Juliji. I sama omiljena carica Sissy skončala je tragično i bizarno. Jedan talijanski anarhist ubio ju je 1898. godine dok je šetala Ženevom, zabivši joj naoštrenu turpijicu ravno u srce.



Carica i car bili su u Kistanjama dočekani čak i za današnje pojmove - spektakularno, a opet neusiljeno i za konzervativnog cara koji se grozio bilo kakvih novotarija vrlo liberalno. Cara i suprugu nije pratilo neko posebno veliko osiguranje pa je posjet prošao vrlo prisno i neusiljeno. Franjo Josip bio je oduševljen Manojlovačkim slapovima i rijekom Krkom, a stanovnici Kistanja predvođeni tadašnjim općinskim načelnikom Jankovićem priredili su mu pučki, ali zaista carski ručak.



Zanimljivo je da su pri tome mislili i na caricu Sissy. Čini se da su znali da ona strogo pazi na svoj izgled i da jede vrlo malo, ali da voli - sladoled. Zbog toga su s Velebita donijeli deset blokova leda, a iz Benkovca je u posebnoj sorbetjeri diližansom dovezen sladoled kojim je počašćena. Nema podataka o tome da se carici svidio sladoled, ali je posve izvjesno da moćni ručak koji su pripremili Kistanjci najvjerojatnije nije uopće kušala.



Sissy je svojim nazorima i ponašanjem više pripadala našem nego svom dobu. Prema stavovima i nazorima bila je gorljiva feministica. Jako je pazila što jede. Bavila se sportom. Obožavala je jahanje i jedrenje, bila je odlična plivačica, a aktivno se bavila gimnastikom i mačevanjem. Voljela je duge šetnje prirodom i opsesivno se bavila svojim izgledom. Bila je bez konkurencije najljepša žena svoga doba i toga je bila svjesna.



Lice je njegovala dnevnim maskama od svježih jagoda, a prirodno plavu bujnu kosu koja joj je bila do bokova bojala je u kestenjastu. Tjelesnu težinu održavala je rigoroznim djetama, no sladoled kojim je počašćena u Kistanjama treba gledati i kao na čin iskaza ljubavi omiljenoj carici. Sissy je, naime, bila obljubljena u narodu i bliža običnim ljudima nego dvorskoj eliti.



Na odlasku carica je dobila još jedan suptilni dar - žene iz Kistanja poklonile su joj 100 najfinije vezenih maramica koje su u ono doba bile obavezni modni damski detalj uz suncobran. Sam car u Kistanjama se prema svemu sudeći dobro proveo jer je tijekom ručka vedro razgovarao ne o politici, nego o svojim omiljenim temama - lovu, divljači i dobroj hrani.



- Uvjeren sam da bi podsjećanje na boravak cara Franje Josipa i njegove prelijepe supruge Elizabete, uz koje se vezuju tragične sudbine i prekrasne ljubavne priče za koje i danas zna cijeli svijet, pridonijelo snažnoj turističkoj afirmaciji ovog kraja, Šibensko-kninske županije, pa i Hrvatske u cjelini - kaže Ilija Krneta.



- Istina, car Franjo Josip tada je posjetio i druga mjesta, bio je u Skradinu i Šibeniku i brojnim drugim mjestima, no mislim da je baš ovdje na Manojlovačkim slapovima najpogodnije mjesto da se sjećanje na njega kao značajnu povijesnu ličnost i osobu čiji je život doslovno bio obrascem za pisanje najljepših ljubavnih romana i drama, pretvori u vrijednu turističku atrakciju. Uostalom, carica Sissy i njena sudbina i danas su jednim od najvažnijih turističkih atrakcija Beča i Austrije.







Predjelo:dvije godine star pršut, kravlji sir iz Čučeva, kozji sir iz Ervenika i ovčiji sr iz Lalića Laškovice

Juha:Domaća juha om mladog pivca s manistrom

Salata:divlji radič, salata iz načelnikove bašće ubrana prije nego je rasađena na četiri listića,ljutika iz kvasine, mlada kapulica i svježa ljutika

Glavno jelo:janjetina s ražnja, tuka ispod peke, jaretina ispod peke, teletina ispod peke sve s mladim krumpirima iz Bukovice

Vino:vranac s južnih padina Smrdelja i debit iz Oklaja

Pivo:svjetlo pivo iz zadarske pivovare Klingendrath

Digestiv:zadarski maraskino

Desert:kolač od bajama i oraha , broštulani bajami i ćukter (pučki kolač od mošta)

Kistanjski ručak za cara



Stanko Ferić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 23:29