DORH s policijom obišao masovne grobnice kod Zaprešića

ZAGREB - Dvije lokacije kod Zaprešića na kojima su nedavno pronađene ljudske kosti za koje se pretpostavlja da su ostaci zarobljenika ubijenih po završetku Drugog svjetskog rata, danas su obišli velikogorička državna odvjetnica i djelatnici policije, izvijestilo je Državno odvjetništvo (DORH).



Riječ je o izvidima vezanima uz postojanje masovnih grobnica na području Zaprešića i okolice.



Na temelju dosad prikupljenih podataka procjenjuje se da je na Ostrašovoj njivi kod Javorja zakopan veći broj osoba, dok broj žrtava na predjelu Gmajna u Ključu Brdovečkom nije točno utvrđen, kažu u DORH-u.

rubrike

VIJESTI

više iz



Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici sa zagrebačkom policijom nastavlja provoditi izvide kako bi se utvrdile žrtve i počinitelji kaznenih djela, izvijestilo je Odvjetništvo.



Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko izjavio je nedavno da će policija u suradnji s odvjetništvom obraditi slučaj pronalaska masovne grobnice iz 1945. kod Zaprešića kao i ostale slučajeve mogućih počinjenja masovnih zločina.



U Ključu kod Zaprešića nedavno je otkrivena nova masovna grobnica u kojoj je, kako navode mediji pozivajući se na iskaze svjedoka, u šest jama zakopano oko 4500 tijela. Među žrtvama su, po tim svjedočanstvima, domobrani i oko 500 vojnika Wermachta, a poubijali su ih pripadnici partizanskih postrojba u proljeće 1945. Masovne grobnice kod Zaprešića pronašli su mještani dok su obrađivali polja, a neki od njih su i svjedoci pogubljenja.



O ratnim zločinima počinjenima nakon završetka II svjetskog rata sutra će se na konferenciji za novinare govoriti u Hrvatskom helsinškom odboru za ljudska prava (HHO), po čijim podacima u Hrvatskoj ima 830 jama s tijelima žrtava nakon 2. svjetskog rata, od kojih su obrađene tek 23.



Hina
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:57