Enkorten: Nije čudotvoran, a ni registriran u RH

ZAGREB - Multipla skleroza i alergija pokleknuli su pred Enkortenom, lijekom koji proizvodi Farmacija iz Tuzle! Cijena više od 7000 eura godišnje, terapija doživotna, dozvola za prodaju u BiH privremena, i to samo za bronhijalnu astmu, a nuspojava gotovo nema.



Na takav je, neprimjeren, način proteklog vikenda u Zagrebu članovima Saveza društava oboljelih od multiple skleroze predstavljen, navodno čudotvorni, lijek koji je ispitan na Klinici za neurologiju Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu i nigdje više.



Osim upitne djelotvornosti lijeka, što su nam potvrdili i hrvatski neurolozi, lijek se prema Zakonu o lijekovima na takav način nije ni smio predstaviti hrvatskim pacijentima jer nije registiran u Hrvatskoj. Prema onome što se zna, sastav lijeka je adenokortikotropi hormon (ACTH) koji u početku može dovesti do poboljšanja, ali to nije lijek za dugotrajnu terapiju.



Druga komponenta je peptidni mijelin za koji se već dokazalo da nema učinka na multiplu sklerozu. Jedini lijek koji se pokazao učinkovitim, ali samo kod 37 posto bolesnika, zasad je Betaferon i može se dobiti na teret HZZO-a. Hrvatski neurolozi tvrde da tuzlanski lijek nema ništa bolji učinak od prosječnog liječenja kortikosteroidima čije je cijena deset puta manja.



Prof. dr. Vesna Brinar, iz Klinike za neurologiju KBC-a Zagreb, ističe da se ne može govoriti o prednostima Enkortena pred drugom terapijom jer nisu provedene međunarodno priznate studije koje bi to potvrdile. Upozorava da bi bilo pogubno kad bi pacijenti koji se liječe Betaferonom odustali od njega i krenuli na liječenje Enkortenom.





1. Farmacija d.o.o. Tuzla nikada niti nije napisala niti su istraživači to na simpoziju govorili, da je lijek Enkorten "čudotvoran" i registriran u RH, već je to izmišljotina vašeg novinara. Istraživači su na simpoziju u više prilika navodili da lijek nije ispitivan izvan granica BiH, ali da rezultati učinkovitosti i sigurnosti lijeka Enkorten za indikaciju multiple skleroze pokazuju da lijek može zaustaviti progresiju bolesti, smanjiti broj i dužinu trajanja relapsa ili pogoršanja i da je siguran u primjeni i bez nuspojava tijekom jedne godine kliničkih ispitivanja.



2. Neistinit je navod u članku da lijek Enkorten ima dozvolu za prodaju u BiH samo za bronhijalnu astmu, jer je odlukom Ministarstva zdravstva Federacije BiH br: 05-37-7324/6. od 30. 8. 2006. godine lijek Enkorten privremeno registriran na prostorima Federacije BiH za indikaciju bronhijalne astme i multiple skleroze, u skladu sa Zakonom o lijekovima, Pravilnikom o registraciji lijekova i Zakonom u upravnom postupku Federacije BiH, što je u potpunosti usklađeno s regulativom EC (Europske komisije) No.507/2006.



3. Neistinit je navod u članku da "prema onome što se zna, sastav lijeka je ACTH", budući da se uz tekst nalazi i slika kutije lijeka Enkorten, na kojoj je vidljivo naveden sastav lijeka - neuropeptidi pod nazivom 1-5 adrenorphin i alpha 1-13 corticotropin, što jasno dokazuje da sastav lijeka nije ACTH i "peptidni mijelin". Vaša je novinarka samo trebala pročitati sastav lijeka s priložene fotografirane kutije. Ovim dokazujemo da alpha 1-13 corticotropin nije ACTH iz članka vaše novinarke. Alpha 13 corticotropin je analog ACTH ili prvih 13 aminokiselina, koje inače čine 34 aminokiselina dugu molekulu ACTH, koja je poznata neurolozima širom svijeta. Vaša je novinarka pogrešno navela i drugu komponentu, jer nije u pitanju "peptidni mijelin" već 1-5 adrenorfin, ili bolje poznat kao neuropeptid met enkaphalin.



dr.sci. Nedim Zečević



direktor Farmacije d.o.o.

Nismo rekli da je lijek Enkorten čudotvoran

Tekst u Jutarnjem listu objavljen 4. ožujka 2008. pod naslovom "Enkorten: Nije čudotvoran, a ni registriran u RH" vrvi neistinama i direktno šteti našem budućem radu i ugledu. Osim što je šteta nanesena čitateljima koji nisu objektivno i istinito informirani, ona je nanesena ponajprije pacijentima i proizvođaču lijeka Farmaciji d.o.o. Tuzle. Sljedećih nekoliko rečenica u potpunosti su neistinite i netočne.





Goranka Jureško
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:14