Ethnoambient Zagreb u Pauku

ZAGREB - Glazbena proslava kulturne raznolikosti Ethnoambient Zagreb održat će se 24. i 25. svibnja u dvorani Pauk.



U četvrtak, 24. svibnja, nastupit će Kries i Seckou Keita quartet, a za after party bit će zadužen DJ Batis. Kries pronalazi nadahnuće u melodijama i tekstovima tradicijskih pjesama, u slavenskoj mitologiji, dinarskom ritmu, u zvukovima iz davnina.



Seckou Keita svojim jedinstvenim stilom spajanja melodije i ritma koristeći koru, tradicijski instrument podneblja u kojem je rođen, predstavlja novu generaciju afričkih glazbenika. Seckou je odrastao u Senegalu, te je pod njihovim utjecajem prihvatio koru, tradicijski instrument s dvadeset i jednom žicom koji nalikuje kombinaciji harfe i lutnje i karakterističan je i za Mali i za Senegal. Uz koru intenzivno se bavi i perkusijama. Međunarodnu karijeru počinje 1996. nastupajući po festivalima u Norveškoj, Indiji i Kubi.



U petak, 25. svibnja, u Pauku će nastupiti Brina iz Slovenije, Nuru Kane & Bayefall Gnawa, a za after party zadužen je DJ Ilko.



Brina Vogelnik dolazi iz poznate umjetničke obitelji iz Ljubljane. Krajem 2003. godine Brini se pridružilo nekoliko poznatih slovenskih jazz glazbenika i zajedno su snimili album "Mlado letvo". U svibnju 2006. objavljuje "Pasju legendu", album koji još više naglašava Brininu sposobnost da slušatelja glasom povede u magičnu atmosferu drevnih rituala i prirodnih ljepota. Album je tri mjeseca zaredom bio među prvih 10 albuma World Music Charts Europe. Brina sa svojim bendom sastavljenim od istaknutih slovenskih glazbenika prvi put nastupa u Zagrebu.



Nuru Kane rođen je u Senegalu i od petnaeste godine bavi se glazbenom tradicijom svoje zemlje, otkrivajući povremeno nadahnuća u strujama funka, reggea, jazza i bluesa. Put u Maroko krajem devedesetih označio je prekretnicu u njegovu radu. Ostao je zatečen glazbom i ritualima pripadnika etničke grupe pod nazivom Gnawa. Njegov posljednji album "Sigil" otvorio mu je put k širem slušateljstvu, a ove je godine nominiran za BBC World Music Awards u kategoriji Newcomer (Novi izvođač godine).



Koncerti počinju u 21 sat. Cijena ulaznice u pretprodaji je 60 kuna po večeri, a na ulazu 80 kuna. (jl)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:21