KOMENTAR

EU nema jasan stav o arbitraži, a i da ima, on je nebitan za spor

(FILES) - A file picture taken on October 22, 2014 shows the EU's incoming chief of commission Jean-Claude Juncker gestures during a press conference at the European Parliament in Strasbourg, eastern France. The EU is already probing Luxembourg's tax breaks for global firms and will take action if necessary, a spokesman for new European commission chief Jean-Claude Juncker said on November 6, 2014 after leaked documents on the deals were published. AFP PHOTO/FREDERICK FLORIN
 FREDERICK FLORIN/AFP

Nakon povlačenja Hrvatske iz arbitražnog postupka zato što smatra da je taj proces nepovratno kompromitiran, rješenje graničnog spora sa Slovenijom sada može trajati godinama a da se ni jedna strana ne pomakne s iste pozicije. Europska unija tu više nema niti može imati ikakvu ulogu. Zapravo u EU ni prije ne bi doznali za taj problem da to nije bio razlog ozbiljne blokade pristupnih pregovora o članstvu Hrvatske u EU.

Slovenija je tako postavljala prepreke u jednom za EU važnom procesu zbog bilateralnih pitanja sa susjedom. Iako je Europska komisija takvu blokadu smatrala neprihvatljivom, nije imala nikakvu moć utjecati na Sloveniju, koja je od blokade odustala tek nakon sporazuma o arbitraži. Znači, potpora Komisije tada Hrvatskoj u praksi nije puno značila.

Danas Slovenija vjeruje da ima potporu ili razumijevanje “mnogih u EU” u stavu da se proces mora nastaviti i da je postupak “jednostranog povlačenja Hrvatske neprihvatljiv”. Čak i da je to istina, slaba će to biti utjeha za Sloveniju jer EU na Hrvatsku više ne može vršiti pritisak jer to nije pitanje koje se tiče Europske unije. I prije je bilo brojnih graničnih sporova između država članica EU, neki su trajali nekoliko stoljeća (spor između Nizozemske i Belgije), neki nekoliko desetljeća a da se EU u to nije miješala.

Europska je komisija ipak zainteresirana za rješenje tog spora; na kraju će to biti važno za pravnu jasnoću i za buduću primjenu EU zakona na spornom području.

Slovenija je bila država članica EU i ona je to koristila u bilateralnom sporu s Hrvatskom da bi vršila pritisak. Mnogi u EU time su bili iziritirani, ali i tada su neki diplomati govorili: Razumijemo Sloveniju iako to ponašanje ne odobravamo. Sada im je zadnja šansa da vrše pritisak jer kad jednom uđu u EU, neće moći više ništa.

Hrvatska i Slovenija sada Europskoj komisiji prenose te stavove i argumente. Komisija je jučer, nakon sastanka prvog potpredsjednika Fransa Timmermansa s prvom potpredsjednicom naše Vlade Vesnom Pusić, poručila kako “ohrabruje dijalog da bi se došlo do zajedničkog rješenja”, što se shvatilo i kao odustajanje od prijašnjeg stava. No sutradan su poručili da “i dalje podržavaju arbitražu”, ali “i svako drugo rješenje o kojemu se dogovore dvije strane”. Očigledno je da se EU želi držati po strani i prepustiti dvjema članicama da to same riješe. Koliko je to pitanje postalo osjetljivo, znači, još dugo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:41