Goran Špehar ostaje u misiji u Afganistanu

Vatreni okršaj u kojem je jučer u Kandaharu na jugu Afganistana lakše ranjen jedan hrvatski vojnik dogodio se dok je satnija afganistanske narodne armije (ANA), koju je pratilo pet-šest Hrvata, bila u pješačkoj ophodnji na području izvan baze.



Detalji koje je danas ministru obrane Berislavu Rončeviću i novinarima prepričao zapovjednik hrvatskog kontigenta u Afganistanu, brigadir Neven Cugelj, otkrivaju okolnosti u kojima se dogodilo prvo ranjavanje hrvatskog vojnika u Afganistanu.



"Svaki dan pripadnici ANA-e idu u pješačku ophodnju (foot patrol) izvan baze, a hrvatski vojnici, koji su im mentori u obuci, prate ih svugdje pa tako i u ophodnji. U jednoj takvoj patroli, u petak oko 17 sati po lokalnom vremenu, na njih je otvorena vatra. Uzvratili su, naravno, i pripadnici ANA-e i hrvatski vojnici koji su bili s njima. U toj razmjeni vatre, netko od napadača ispalio je RPG-7. Projektil je promašio, eksplodirao je negdje sa strane, ali jedna je krhotina ranila našeg vojnika u debelo meso", rekao je brigadir Cugelj.



Vojniku je pružena prva pomoć na licu mjesta, a odmah je pozvan i "medevac", helikopterska medicinska evakuacija američke vojske. Afganistanski i hrvatski vojnici uzvratili su dosta žestoko, pa su se pobunjenici nakon ispaljene rakete brzo povukli. Helikopter je odvezao ranjenog Hrvata u bolnicu u bazi, gdje su mu pružili pomoć, utvrdili da je ozljeda lakša i pustili ga iz bolnice. Ranjavanje u Kandaharu dogodilo se samo nekoliko dana prije planiranog povratka hrvatskih vojnika iz tog grada u Mazar-i-Šarif, grad na sjeveru, odakle su na opasni jug poslani krajem rujna jer je ondje poslana cijela brigade ANA-e koju Hrvati obučavaju. Ministar obrane Berislav Rončević, koji sutra završava službeni posjet Afganistanu, jučer se iz Mazar-i-Šarifa vratio u Kabul, a danas leti za Kandahar gdje će posjetiti i lakše ranjenog vojnika, koji je inače iz okolice Našica, rodnog kraja ministra Rončevića.



Vojni kapelan dva puta je našem novinaru dao izjave o 'krvavom novcu'



Vojni ordinarijat jučer se oglasio priopćenjem u kojem tvrde da njihov kapelan Vlado Mandura nije dao izjavu našem novinaru vezan uz odlazak naših vojnika u mirovne misije. U ordinarijatu to argumentiraju navodima da naš novinar niti bilo tko iz Jutarnjeg lista nije tražio stav ordinarijata u vezi Mandurove izjave kako je novac zarađen u Afganistanu "krvav novac", te da riječ "narod" ne spada u Mandurov način izražavanja. Naime, kako kažu u ordinarijatu, ta riječ podsjeća na vremena kada se u Hrvatskoj "u ime naroda činilo mnogo zla". Međutim, kapelan Mandura našem je novinaru dva puta dao izjavu o "krvavom novcu" i to prvi put na kabulskom aerodromu, te kada su sletili u Mazar. Njegova izjava, koju je prenio Jutarnji list, izazvala je velike reakcije među hrvatskim vojnicima u Afganistanu, koji najbolje znaju je li to kapelan rekao ili nije, a reagirali su i članovi delegacije predvođeni ministrom Rončevićem. Jedan od generala u toj delegaciji upozorio je vojnog kapelana da bi možda mogao kupiti stvari i ići natrag u Hrvatsku.






- Srećom, Goran mi se prvi telefonski javio pa sam znala da je sve u redu i da je dobro. Vrlo brzo potom na vrata mi je pozvonio i predstavnik korpusa koji mi je ispričao što se točno dogodilo, te objasnio da je Goran imao  veliku sreću jer je dobio najlakšu moguću ozljedu, odnosno ranjen je samo u debelo meso - ispričala je Lidija Špehar.



Inače, Goran Špehar je već četiri godine u Hrvatskoj vojsci, a 1. srpnjaje s još 68 hrvatskih vojnika otišao u šestomjesečnu mirovnu misiju u Afganistan.



U Hrvatsku neće biti vraćen prije Nove godine, kada istječe njegovih šest mjeseci. Ovo mu je prvo sudjelovanje u mirovnoj operaciji u Afganistanu.



- U početku, dok je Goran bio na sjeveru zemlje, gdje je mirno, nisam se bojala, no otkako je poslan u najopasniji afganistanski grad Kandahar, više ne gledam vijesti, samo vjerujem u ono što mi on kaže. Čujemo se gotovo svaki dan. Što se tiče straha, sve ovisi o danu, ponekad sam mirna, ponekad me hvata panika, i to posebno zbog našeg četverogodišnjeg sina - kaže Špeharova 32-godišnja supruga koja trenutno, do njegova povratka, živi sa svojim roditeljima.



Špeharovo ranjavanje posebno je teško proživjela njegova majka, kojoj je Goran jedini sin, dok je njegov otac informaciju o ranjavanju doznao u Švicarskoj, gdje je na privremenom radu.  Nefreteta Zekić

Ozlijeđeni vojnik javio se svojoj supruzi u Našice

NAŠICE - Prvi hrvatski vojnik ranjen u afganistanskom gradu Kandaharu, 33-godišnji Goran Špehar iz Našica, osjeća se dobro i zbog ranjavanja neće biti vraćen u Hrvatsku, potvrdila nam je jučer njegova supruga Lidija, kojoj se Goran javio telefonski u petak poslijepodne, odmah nakon medicinske intervencije. Supruga skupnika u satniji za mirovne operacije nije se željela fotografirati, napominjući da je i Goranu informacija o njegovu ranjavanju kao glavnoj vijesti u središnjem Dnevniku bila nevjerojatna.



Iz Kabula Tomislav Krasnec
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:47