Gotovina: Počinio zločin pa prešao u HV

Ante Gotovina, koji je od 1971. godine živio u Francuskoj, u razdoblju od 1986. do 1995. godine tri je puta osuđen na francuskim sudovima zbog počinjenja nekih od najtežih kaznenih djela - oružane pljačke, iznude i otmice - za što je ukupno dobio 9,5 godina zatvora.



Tijekom sva tri sudska procesa Gotovina je bio u bijegu i niti jednom se nije odazvao na sudski poziv. Odslužio je tek četiri godine za prvo kazneno djelo, počinjeno 1981. godine, a tijekom izricanja presuda za kasnija kaznena djela već je nosio odoru Hrvatske vojske.



Zadnje kazneno djelo, otmicu i iznudu, počinio je samo osam mjeseci prije pridruživanja HV-u, a u vrijeme kad je izdan nalog za njegovo uhićenje u listopadu 1991., Gotovina je već bio prvi put ranjen na slavonskom bojištu.



Prvi je put osuđen 1986. godine za oružanu pljačku 25.000 franaka, čekova, zlata, dragulja, poštanskih maraka, torbi i ostalih predmeta u ukupnoj vrijednosti dva milijuna franaka.



Krađu je sa svojim zapovjednikom iz Legije stranaca Dominiqueom Erulinom izvršio 29. rujna 1981., a žrtva je bila žena pariškog draguljara Henrija Solomona. Gotovina i Erulin dali su se u bijeg, a za njima je 1983. raspisana međunarodna tjeralica.









Optužnica za krađu dragulja 1981.

Gotovina je 1981. pariškom draguljaru ukrao novac, čekove i nakit vrijednosti 2 milijuna franaka. Pobjegao je pred sudom. Uhićen je u slučajnoj raciji 1984. i osuđen na pet godina zatvora. Odslužio je kaznu

Presuda za pokušaj iznude 1989.

Pokušao je od Parižanina Sanguinedea silom iznuditi šest milijuna franaka. Opet je pobjegao nakon dizanja optužnice, a 1995. je u odsutnosti osuđen na 2,5 godine zatvora. Nikada nije odslužio kaznu



Gotovina je slučajno uhićen 31. kolovoza 1984. u večernjim satima u jednom kafiću u Parizu, kad je policija od njega zatražila dokumente, a on je pokazao lažnu putovnicu.



Policija je otkrila da je putovnica ukradena 1982. na štetu Alaina Maniera, a nakon ispitivanja su utvrdili da ga traže zbog oružane pljačke. Prema većini njegovih biografija, Gotovina je tijekom bijega radio kao instruktor Legije stranaca u Kolumbiji i Gvatemali.



Nakon uhićenja, Gotovina je pritvoren, a suđenje je završilo 1986. osudom na pet godina zatvora. Gotovina je u zatvoru proveo četiri godine te je 1988. izašao na slobodu.



Već godinu dana poslije s još dva suučesnika pokušao je, uz prijetnju, iznuditi 6 milijuna franaka od izvjesnog Sanguinede u Parizu. Pokušaj iznude je propao, stoji u presudi, "zbog okolnosti na koje počinitelj nije mogao utjecati", odnosno zbog žrtvina otpora.







Sudac je također upozorio da se u Gotovininu slučaju radi o recidivistu, odnosno osobi koja je već ranije osuđena zbog oružane pljačke. Gotovina se nije pojavio na suđenju pa mu je suđeno u odsutnosti.



Presuda je izrečena u prosincu 1995., a Gotovina je osuđen na 30 mjeseci zatvora. Nikada nije odslužio tu kaznu, a u vrijeme dok je trebao sjediti u francuskom zatvoru, slavio je uspjeh Oluje, družio se i slikao s inozemnim uglednicima, među kojima su bili i francuski diplomati, a odlukom Franje Tuđmana u to je vrijeme postao glavni inspektor HV-a.



Krajem 1990., par mjeseci prije prijavljivanja u Tigrove, Gotovina je sudjelovao u još jednoj otmici. Osuđen je jer se s još dvojicom suučesnika 30. listopada 1990. predstavio kao policajac i zaustavio automobil izvjesnog Gerarda Tourmetza na putu do pariškog aerodroma. Odveli su ga u jednu napuštenu kuću, zavezali ga lisicama i rekli mu da će, ako ne plati 1,5 milijuna franaka, "biti mrtav čovjek". Pustili su ga nakon pet dana kako bi osigurao novac za isplatu.



Presuda za otmicu i iznudu 1990.

Krajem listopada 1990. s dvojicom suučesnika oteo je Gerarda Tourmetza i tražio otkupninu od 1,5 milijuna franaka. Pobjegao je, a u odsutnosti je 1992. osuđen na 2,5 godine zatvora. Već je aktivan u HV-u

Nalog za uhićenje zbog otmice

Gotovina se u lipnju 1991. priključio Tigrovima. U vrijeme kad je francuska policija izdala nalog za njegovo uhićenje zbog otmice Tourmetza iz 1990., Gotovina je već bio ranjen na zapadnoslavonskom bojištu



Tourmetz im je isplatio 350.000 franaka, a tada je o svemu obavijestio policiju. Svi osumnjičeni privedeni su pred sud, osim Gotovine koji se naglo vratio u Hrvatsku. Posudio je novac za kartu od svog zapovjednika Erulina, s kojim je, podsjetimo, desetak godina ranije opljačkao draguljarevu ženu.



Gotovini se ponovno sudilo u odsutnosti te je 15. travnja 1992. osuđen na dvije godine zatvora. U vrijeme izricanja presude bio je u Hercegovini, zapovjednik HVO-a za područje Livna.



Francuska nakon 1990. nikada nije tražila njegovo izručenje, nije raspisala novu tjeralicu za njim niti mu je oduzela francusku putovnicu.



Suzana Barilar i Kristina Turčin
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 09:04