Hrvatska osvojila Svjetski kup!

MALMÖ - Hrvatska rukometna reprezentacija osvojila je još jedan vrijedan naslov. U finalu Svjetskog kupa naši su rukometaši u Malmöu tek nakon boljeg izvođenja sedmeraca sa 33-31 pobijedili vrlo neugodni Tunis. Poslije neizvjesne završnice i 60 minuta teške borbe regularni dio utakmice završio je sa 29-29, a Džomba, Šprem, Balić i Lacković bili su uspješni s linije sedam metara, dok su Tunišani samo dva puta uspjeli svladati Venija Loserta.



Olimpijski i svjetski prvaci pokazali su veliku želju te su u toj želji mnogo griješili tijekom cijele utakmice, no cijela je momčad izgarala do posljednje sekunde. Naslov je proslavljen kao da je riječ o prvom trijumfu, a ne o nastavku velikog uspješnog niza. Budući da je riječ 'samo' o Svjetskom kupu, najveća vrijednost finalne pobjede je činjenica da su vrlo jake Tunišane naši pobijedili sa zamjetnim učinkom mlađih igrača i igrača iz sjene - Vukića, Vukovića, Bićanića..., a upravo to je i bila prava svrha nastupa reprezentacije u Njemačkoj i Švedskoj. Izbornik Červar stekao je mnoga saznanja o njihovim mogućnostima uoči SP-a, a uvjerio se i u činjenicu da su njegovi rukometaši i dalje gladni uspjeha.



Prvo ime utakmice u našoj reprezentaciji bio je Ljubo Vukić koji je odigrao utakmicu karijere. Zabio je za 29-29 doslovno sa zvukom sirene, ukupno je zabio sedam pogodaka neviđenom rutinom i praktično bez ijedne pogreške. Učinkom je zasigurno osigurao trajno povjerenje izbornika Line Červara, gotovo je sigurno i mjesto u reprezentaciji na predstojećem SP-u.  



Nakon početnog poraza od Danske, naši su nanizali četiri pobjede, trofej koji je Hrvatskoj do sada nedostajao našao se u pravim rukama - kod najbolje svjetske (ne samo rukometne) momčadi. No ponovno je presudio karakter pobjednika. Možda je baš prevelika želja bila veliki uteg na rukama i nogama Červarovih izabranika. Sa dva isključena igrača manje na parketu, 'pakleni' su gubili 1-5, činilo se da je već na startu sve izgubljeno, no velikom su se upornošću uspjeli vratiti u igru. U završnici prvog dijela Vukić je prvi put iskočio u prvi plan sa tri uzastopna pogotka nakon kojih je na semaforu stajalo velikih 12-8.



No  izabranici Seada Hasanefendića također se nisu predavali i grizli su za svaku loptu, nezadrživi Hmam zabijao je iz svih pozicija te se je na odmor otišlo s malom prednošću (15-13). Nastavak ogleda donio je nastavak muka i pogrešaka na obje strane.



Tunišani su ipak griješili manje, potpuno su preokrenuli rezultat te su se još jednom odvojili na tri razlike (23-26). Kada se ponovno činilo da je sve izgubljeno i kada nismo zabili ni sa dva igrača više na terenu, dogodilo se čudo kao i mnogo puta do sada kada je riječ o našim rukometašima. Posljednja je minuta donijela egal (28-28), Tunišani su zabili sa sedam metara (Hmamov 13 pogodak), a zatim je Vukić iz kontre s krila zabio za produžetak nade. Pokazalo se to i presudnim za konačnu pobjedu.





Lino Červar- Presretan sam zbog ovog uspjeha i naslova kojeg do sada nismo imali. Igrači su pokazali toliko želje i htijenja da je to vrlo znakovita poruka svima uoči SP-a - Hrvatska je najbolja na svijetu. Ovdje smo imali isti put kao na SP-u u Portugalu. Nakon jednog poraza uzdigli smo se i došli do vrha. Očito je, još se nismo 'ohladili' i još smo gladni pobjeda.



Petar Metličić- Borili smo se, željeli pobjedu, previše smo griješili, no na kraju smo zasluženo slavili jer je presudila veća želja. Imali smo i malo sreće, no sami smo je izazvali. Nismo igrali briljantno, svjesni smo da možemo mnogo bolje, a to ćemo i pokazati na SP-u. Ovdje smo dobili potvrdu da imamo širu klupu nego prije i to će biti možda i presudno na SP-u.

Červar: Još smo gladni uspjeha





Predrag Žukina
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:05