Hrvatski državljanin Željko Both poginuo u Iraku

ZAGREB - Hrvatski državljanin Željko Both poginuo je u srijedu u ranim poslijepodnevnim satima po lokalnom vremenu u Bagdadu, potvrdio je u četvrtak Ured glasnogovornika ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.



Both je radio za tvrtku Unity Resources Group kao specijalist za sigurnost. Poginuo je na zadatku kao vođa tima štiteći nevladinu organizaciju National Democratic Institute (NDI) čiji je osnivač američka Demokratska stranka. NDI pruža usluge političke edukacije iračkim političkim strankama.



Jedan od takvih treninga odvijao se u srijedu u utvrđenoj kući u četvrti Yarmouk u zapadnom Bagdadu, nedaleko od Zelene zone. Nakon završenog treninga, konvoj se uputio prema Zelenoj zoni kada je 25 do 30 gerilaca s obližnjih krovova napalo konvoj od tri blindirana vozila koristeći teške strojnice, automatske puške i ručne granate, doznaje se iz Ureda glasnogovornika.



Željko Both pogođen je dok je pokušavao zaštititi vozilo u kojem se nalazila štićena osoba. U napadu je poginula štićena osoba kao i još dvojica djelatnika sigurnosti, dok su dvojica ranjena. Tijelo Željka Botha nalazi se u Vojnoj bolnici za borbenu potporu u Zelenoj zoni gdje čeka transport u Republiku Hrvatsku u aranžmanu kompanije.



Ministarstvo obrane RH također je potvrdilo u četvrtak ujutro da je u Iraku ubijen hrvatski časnik, nadnarednik Željko Both, koji je na vlastiti zahtjev izašao iz Hrvatske vojske još 2003. godine.



Nadnarednik Both rođen je u Virovitici 1973. godine, a 1993. godine pristupio je Hrvatskoj vojsci. U HV-u je završio potrebne dočasničke tečajeve i izobrazbu i odlikovan je s nekoliko odličja, izvijestio je MORH.   (Hina)


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:08