Hrvatski film: The best of

Od listopada 1990., otkako je proglašen raskid državnopravnih veza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ, u Hrvatskoj je proizvedeno više od stotinu filmova, što je impresivna brojka podsjetimo li se na mračne perspektive koje su se izricale domaćoj kinematografiji tijekom devedesetih. Prve ambicioznije produkcije ("Čaruga", "Kontesa Dora", "Priča iz Hrvatske", "Krhotine - kronika jednog nestajanja", pa i hrvatsko-srpska koprodukcija "Virdžina", koja u nas nije prikazana zbog izbijanja rata) bile su zaostatak iz prethodnog kinematografskog sustava, a znatan dio filmova nastao je u televizijskoj produkciji, pa čak i u kinima najuspješniji film toga razdoblja, "Kako je počeo rat na mom otoku" Vinka Brešana. Prvi hrvatski filmovi koji su zapaženo figurirali na međunarodnoj sceni su ostvarenja Zrinka Ogreste: "Krhotine" (iako još pod jugoslavenskom "zastavom") nominirane su za Felixa (kako se tada zvala Europska filmska nagrada) za najbolji europski mladi film, a "Isprani" su uvršteni u službeni program međunarodnog festivala u Karlovym Varyma. Početkom novog milenija Brešanov "Maršal" popravlja skroman međunarodni festivalski "score" hrvatskog filma: našao se u programu Panorama berlinskog festivala, tamo je dobio nagradu Wolfgang Staudte, a poslije je nagrađen za režiju u Karlovym Varyma.



Sviličićev 'Oprosti za kung fu' ne može se proglasiti apsolutnim pobjednikom jer ga bod dijeli od drugoplasiranog filma 'Ta divna splitska noć'. Ne zaostaju mnogo ni Radićev 'Što je Iva snimila' i Matanićeve 'Fine mrtve djevojke', pa možemo reći da su hrvatsku filmsku scenu od devedesetih zapravo obilježila četiri filma. 
21. stoljeće znatno je poboljšalo status hrvatske kinematografije: za ministra kulture Antuna Vujića u film se puno više ulaže, produkcija se povećava, a i naziru se prvi krupni rezultati: "Svjedoci", "Tu" i "Fine mrtve djevojke" privlače pažnju "skauta" velikih svjetskih festivala, dok na Sarajevo film festivalu, čiji regionalni program postaje važna odskočna daska za sve filmove iz zemalja bivše Jugoslavije, hrvatski se film počinje iščekivati kao iznimna atrakcija.



Najvitalniji sastojak



Premda su smjenu ministara mnogi dočekali sa zebnjom (podjarenu problematičnim nagradama "Dugoj mračnoj noći" na pulskom festivalu 2004. godine), za ponovnog mandata Bože Biškupićaprodukcijski ritam ne jenjava. Na CineLinku, novom programu Sarajevo film festivala za razvoj filmskih projekata, hrvatski filmaši sve izrazitije dominiraju, a recepcija je neusporedivo bolja i kod kuće: po mnogo čemu film je danas najvitalniji sastojak hrvatske kulture. Iako nije dobila tako velika priznanja kao bosanska ili rumunjska, hrvatska je kinematografija nesumnjivo u jednom od svojih zlatnih razdoblja.



Budući da dosad nije bilo ambicioznije organiziranih vrednovanja dostignuća hrvatskog filma u samostalnoj državi (izuzev ankete magazina Hollywood, koja se ograničila na prvih pet produkcijskih godina 21. stoljeća), Jutarnji list pozvao je pedeset kritičara, umjetnika i znanstvenika da dostave svoje liste deset najboljih filmova, snimljenih od 1990. do danas. Anketa je obuhvatila i filmske znalce iz susjednih država i čitave Europe, kako bi se dobio uvid u percepciju hrvatskog filma s distance.



Kakvi su rezultati? Ne suviše iznenađujući. Dominiraju, pretpostavljivo, filmovi nastali u ovom desetljeću (njih čak osam probilo se među deset najbolje plasiranih), kada je hrvatska kinematografija stasala u ozbiljan kulturni fenomen. Premda je prvi na listi Sviličićev"Oprosti za kung fu", nema razloga proglasiti ga apsolutnim pobjednikom. Razlika u broju glasova između tog filma, drugog ("Ta divna splitska noć") i trećeg ("Što je Iva snimila 21. 10. 2003") suviše je mala da bi se moglo govoriti o trijumfu: da je broj sudionika povećan, tko zna kakav bi bio ukupan poredak, a ni četvrti ("Fine mrtve djevojke") nije toliko udaljen, da ne bi u takvim okolnostima mogao izbiti na čelo liste.



Devedesete nisu bile loše



Anketa u Jutarnjem listu svjedoči još o nečemu - o definitivnoj smjeni generacija u hrvatskom filmu. Izuzev Tomislava Radića, koji je debitirao davne 1972. godine, među deset najbolje plasiranih su isključivo filmovi redatelja koji su svoje prve filmove napravili poslije 1990. godine. Pogleda li se ukupna anketa, vodeći hrvatski redatelji novije generacije su Ognjen Sviličić(dva filma među prvih deset; prvijenac "Da mi je biti morski pas" spomenut je na nekoliko lista), Vinko Brešan(sva tri filma su mu među petnaest najbolje plasiranih), Arsen Ostojić(prvijenac mu je na drugom mjestu), Dalibor Matanić(tri filma među prvih dvadeset i pet, "Volim te" je spomenut u nekoliko navrata), Hrvoje Hribar(jedan film među prvih deset, "Puška za uspavljivanje" također je izdvajana), Zrinko Ogresta("Tu" je među prvih deset, a "Krhotine", "Isprani" i "Crvena prašina" sporadično su spominjani) i Snježana Tribuson(jedan film na desetom mjestu, "Ne dao bog većeg zla" također je imao svoje zagovornike).



Anketa svjedoči i o smjeni generacija. Izuzev  Tomislava Radića u prvih 10 plasirali su  se samo redatelji koji su prvi film snimili iza 1990. 
Drugi je intrigantan fenomen da devedesete - sudeći po rang listama koje su poslali sudionici ankete - i nisu bile tako nezanimljivo razdoblje. Čak devet filmova iz tog vremena na listi je dvadeset pet najboljih filmova, a anketirani su upozorili na bar još desetak ostvarenja koja zavrjeđuju pažnju. Čini se da tom razdoblju predstoji ponovno otkrivanje, pogotovo od strane mlađih poklonika filma, koji njegova reprezentativna ostvarenja nikad nisu imali prilike vidjeti. Za razliku od filmova naših susjeda, koji su vrlo iscrpno zastupljeni u njihovim videotekama, hrvatski film nije te sreće, a ni televizija ga ne emitira tako često koliko bi trebala.



Kako su u anketi prošli pobjednici pulskog festivala? Ne baš impresivno. Najbolje su plasirani "Što je Iva snimila..." (pobjednik 2005.), "Fine mrtve djevojke" (pobjednik 2002.) i "Kako je počeo rat na mom otoku" (pobjednik 1996.). "Oprosti za kung fu" i "Ta divna splitska noć" daleko su ostavili iza sebe "Dugu mračnu noć", koja im je preotela pobjedu 2004. godine, a i komediju "Što je muškarac bez brkova" anketirani su puno češće izdvajali nego "Sve džaba", pobjednika tadašnje Pule (2006. godine). Znakovito, dva pulska pobjednika nitko nije spomenuo na svojim rang-listama, "Kad mrtvi zapjevaju" Krste Papića(laureat iz 1998.) i "Polaganu predaju" Brune Gamulina(laureat iz 2001.): prvi je pritom oteo Zlatnu arenu za najbolji film komediji "Tri muškarca Melite Žganjer".



Zakinuti u glasovanju



U glasanju je ponajviše bio zakinut prošlogodišnji pulski pobjednik "Živi i mrtvi" Kristijana Milića, koji se zapravo odlično plasirao, budući da se prije tjedan dana počeo prikazivati u hrvatskim kinima. Upitno je i koliko je sudionika ankete vidjelo (također odlično plasiran) film "Ajde, dan... prođi..." mladog Matije Klukovića, nastao u krajnje neformalnoj produkciji, koji je tek ozbiljnije izložen javnosti. Osim toga, neki su posebno istaknuli da nisu htjeli stavljati na listu filmove nastale u prošloj godini, budući da je za "top ten" uvijek potrebna vremenska distanca.



Po svemu sudeći, anketa o najboljim hrvatskim filmovima koja će se praviti za četiri-pet godina mogla bi imati poprilično drukčije rezultate. I to ne samo zbog prinova, nego i stoga što će recentni filmovi i oni nešto starijeg datuma biti podvrgnuti neprestanim valorizacijama. Već sama činjenica da je tako nešto moguće, svjedoči da nam kinematografija uistinu nešto i vrijedi.





Poredak na ljestvici dobiven je bodovanjem: prvo mjesto na pojedinačnoj listi nosilo je deset bodova, drugo devet i sl. Neki od sudionika upozorili su na ograde u glasovanju. Jurica Pavičić na listu nije uvrstio "Svjedoke" jer je koscenarist filma, a Hrvoje Turković izuzeo je filmove svoje supruge Snježane Tribuson. Ivo Škrabalo ocjenjivao je samo filmove redatelja mlađe generacije, smatrajući da ih nije prikladno uspoređivati s ostvarenjima veterana. Andrea Zlatar i njezin suprug Božidar Violić prezentirali su svoju listu kao zajedničku, kao i redakcija Filmskog.neta.
G lasanje i bodovanje



Odbijena u fondu Ministarstva kulture, tragikomedija o izvanbračnoj trudnoći i rasnim predrasudama realizirana je u TV produkciji i postigla lijep uspjeh na međunarodnoj sceni.



2. Ta divna splitska noć(2004.) - Arsen Ostojić    222



Dobitnik dviju nagrada na Sarajevo film festivalu, zaokruženi omnibus s tri žestoke priče također je zapaženo prošao u svijetu.



3. Što je Iva snimila...(2005.) - Tomislav Radić    217



Kreativni povratak redatelja "Žive istine": za rođendan darovana videokamera zabilježila je neugodne obiteljske prizore.



4. Fine mrtve djevojke(2002.) - Dalibor Matanić    197



Dvije podstanarke u ljubavnoj vezi izazivaju gnjev na zagrebačkoj periferiji: film je navodno za dlaku izgubio mjesto u službenom programu Cannesa.



5. Kako je počeo rat na mom otoku(1996.) - Vinko Brešan    137



Nakon "Titanica", najgledaniji film u hrvatskim kinima: pobjednik međunarodnog festivala istočnoeuropskog mladog filma u Cottbusu.



 6. Što je muškarac bez brkova(2005.) - Hrvoje Hribar    115



Ekranizacija bestselera Ante Tomića drugi je veliki domaći hit u hrvatskim kinima. Zrinka Cvitešić nagrađena je na Sarajevo film festivalu.



7. Svjedoci  (2003.) - Vinko Brešan    111



Kontroverzna ekranizacija romana Jurice Pavičića "Ovce od gipsa" prikazana je u službenom programu berlinskoga filmskog festivala.



8. Armin(2007.) - Ognjen Sviličić    100



Kao i "Oprosti za kung fu", i ovaj je redateljev film prikazan u programu Forum berlinskog filmskog festivala te izvrsno prošao u svijetu.



9. Tu(2003.) - Zrinko Ogresta    98



Tjeskobni omnibus s ulomcima iz hrvatske zbilje dobitnik je Kristalnog globusa na prestižnom festivalu u Karlovim Varyma.



10. Tri muškarca Melite Žganjer(1998.) - Snježana Tribuson    91



Hrvatski filmovi očito preferiraju omnibuse: prvijenac danas najuspješnije hrvatske redateljice postigao je uspjeh i u kinima.



11. Kontesa Dora(1993.) - Zvonimir Berković    81



12. Vidimo se(1995.) - Ivan Salaj    78



13. Mondo Bobo(1997.) - Goran Rušinović    74



14. Maršal(1999.) - Vinko Brešan    64



15. Ajde, dan... prođi...(2006.) - Matija Kluković    63



16. Kamenita vrata(1992.) - Ante Babaja    61



17. Nebo , sateliti(2000.) - Lukas Nola    59



18. Sve džaba(2006.) - Antonio Nuić    57



19. - 20.



Blagajnica hoće ići na more(2000.) - Dalibor Matanić    51



Živi i mrtvi(2007.) - Kristijan Milić    51



21. Čaruga(1991.) - Rajko Grlić    43



22. Karaula(2006.) - Rajko Grlić    36



23. Duga mračna noć(2004.) - Antun Vrdoljak    35



24. Orao(1990.) - Zoran Tadić    34



25. 100 minuta Slave(2004.) - Dalibor Matanić    33



Filmovi koji su zastupljeni na najvećem broju lista:



Oprosti za kung fu    - 37



Što je Iva snimila21. 10. 2003.    - 35



Ta divna splitska noć    - 34



Fine mrtve djevojke    - 29



Što je muškarac bez brkova
    - 27



Kako je počeo rat na mom otoku    - 21



Svjedoci    - 18
  1. Oprosti za kung fu (2004.) - Ognjen Sviličić    223







1.    Fine mrtve djevojke

2.    Vidimo se

3.    Onaj koji će ostati neprimijećen

4.    Einsteinova najveća pogreška

5.    'Ajmo Žuti

6.    Mondo Bobo

7.    Kamenita vrata

8.    Živi i mrtvi

9.    Put lubenica

10.  Ta divna splitska noć



Igor Saračević, filmski kritičar i izvršni urednik Studija u Jutarnjem listu



1.    Što je Iva snimila 21. 10. 2003.

2.    Fine mrtve djevojke

3.    Karaula

4.    Oprosti za kung fu

5.    Što je muškarac bez brkova

6.    Dva igrača s klupe

7.    Armin

8.    Blagajnica hoće ići na more

9.    Ta divna splitska noć

10.  Sve džaba



Dragan Rubeša, filmski kritičar Novog lista



1.    Što je Iva snimila 21. 10. 2003.

2.    Ajde, dan... prođi...

3.    Ono sve što znaš o meni

4.    Kontesa Dora

5.    Oprosti za kung fu

6.    Blagajnica hoće ići na more

7.    Armin

8.    Sve džaba

9.    Živi i mrtvi

10.  Put lubenica



Damir Radić, filmski kritičar Nacionala



1.    Što je Iva snimila 21. 10. 2003.

2.    Ajde, dan... prođi...

3.    Ta divna splitska noć

4.    Što je muškarac bez brkova

5.    Oprosti za kung fu

6.    Armin

7.    Živi i mrtvi

8.    Karaula

9.    Tu

10.  Dva igrača s klupe



Vladimir Stojsavljević, dramski spisatelj



1.    Kontesa Dora

2.    Sve džaba

3.    Što je Iva snimila 21. 10. 2003.

4.    Fine mrtve djevojke

5.    Družba Isusova

6.    Ta divna splitska noć

7.    Vidimo se

8.    Ajde, dan... prođi...

9.    Oprosti za kung fu

10.  Što je muškarac bez brkova



Daniel Rafaelić, povjesničar filma i načelnik Odjela za restauraciju Hrvatske kinoteke



1.    Duga mračna noć

2.    Čaruga

3.    Kontesa Dora

4.    Virdžina

5.    Je li jasno prijatelju?

6.    Svjedoci

7.    Stela

8.    Fine mrtve djevojke

9.    Treća žena

10.    Pjevajte nešto ljubavno



Dinko Tucaković, filmski redatelj iz Beograda, publicist i direktor Muzeja Jugoslovenske kinoteke



1.    Fine mrtve djevojke

2.    Treća žena

3.    Ajde, dan... prođi...

4.    Mondo Bobo

5.    Ta divna splitska noć

6.    Oprosti za kung fu

7.    Što je muškarac bez brkova

8.    Svjedoci

9.    Kontesa Dora

10.  Što je Iva snimila 21. 10. 2003.



Tomislav Kurelec,  filmski kritičar Vjesnika



1.    Svjedoci

2.    Fine mrtve djevojke

3.    Ta divna splitska noć

4.    Oprosti za kung fu

5.    Kako je počeo rat na mom otoku

6.    Kontesa Dora

7.    Tri muškarca Melite Žganjer

8.    Tu

9.    Što je muškarac bez brkova

10.  Što je Iva snimila 21. 10. 2003.



Željko Luketić, filmski kritičar Radija 101



1.    Virdžina

2.    Fine mrtve djevojke

3.    Što je Iva snimila 21. 10. 2001.

4.    100 minuta Slave

5.    Tri muškarca Melite Žganjer

6.    Volim te

7.    24 sata

8.    Pušća Bistra

9.    Kalvarija

10.  Sjećanje na Georgiju



Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo film festivala



1.    Armin

2.    Fine mrtve djevojke

3.    Tu

4.    Ta divna splitska noć

5.    Svjedoci

6.    Oprosti za kung fu

7.    Što je muškarac bez brkova

8.    Sve džaba

9.    Ajde, dan...prođi...

10.  Mondo Bobo



Tanja Vrvilo, direktorica Festivala nevidljivog filma




1.    Vidimo se

2.    Onaj koji će ostati neprimijećen

3.    Kamenita vrata

4.    Mondo Bobo

5.    Sve džaba

6.    Treća žena

7.    Čaruga

8.    Blagajnica hoće ići na more

9.    Kako je počeo rat na mom otoku

10.    Što je Iva snimila 21. 10. 2003.



www.filmski.net. Redakcija web stranice



1.    Ta divna splitska noć

2.    Što je Iva snimila 21. 10. 2003.

3.    Volim te

4.    Svjedoci

5.    Je li jasno prijatelju?

6.    Nebo, sateliti

7.    Dva igrača s klupe

8.    Put lubenica

9.    Karaula

10.  Oprosti za kung fu



Dragan Antulov, novinar Indexa.hr i član međunarodnog udruženja filmskih online kritičara



1.    Tri muškarca Melite Žganjer

2.    Ta divna splitska noć

3.    Dva igrača s klupe

4.    Svjedoci

5.    Maršal

6.    Kako je počeo rat na mom otoku

7.    Vidimo se

8.    Fine mrtve djevojke

9.    Posljednja volja

10.  Mondo Bobo



Ivan Faktor, autor eksperimentalnog filma i likovni umjetnik




1.    Vidimo se

2.    Fine mrtve djevojke

3.    Tu

4.    Ta divna splitska noć

5.    Mondo Bobo

6.    Oprosti za kung fu

7.    100 minuta Slave

8.    Što je muškarac bez brkova

9.    Put lubenica

10.  Ajde, dan... prođi...



Arsen Oremović, filmski kritičar Večernjeg lista



1.    Karneval, anđeo i prah

2.    Što je Iva snimila 21. 10. 2003.

3.    Kako je počeo rat na mom otoku

4.    Tu

5.    Kamenita vrata

6.    Fine mrtve djevojke

7.    Tri muškarca Melite Žganjer

8.    Oprosti za kung fu

9.    Mondo Bobo

10. Sami



Ivo Škrabalo, povjesničar filma, profesor na ADU



1.    Kako je počeo rat na mom otoku

2.    Što je muškarac bez brkova

3.    Oprosti za kung fu

4.    Armin

5.    Ta divna splitska noć

6.    Svjedoci

7.    Tu

8.    Fine mrtve djevojke

9.    Tri muškarca Melite Žganjer

10.    Mondo Bobo



Hrvoje Turković, profesor teorije filma na ADU i odgovorni urednik Hrvatskog filmskog ljetopisa



1.    Oprosti za kung fu

2.    Put lubenica

3.    Armin

4.    Što je Iva snimila 21. 10. 2003.

5.    Trešeta

6.    Ta divna splitska noć

7.    Što je muškarac bez brkova

8.    Kako je počeo rat na mom otoku

9.    Živi i mrtvi

10.  Ono sve što znaš o meni



Nikolaj Nikitin, savjetnik Berlinalea, programski direktor festivala u Paliću



1.    Armin

2.    Maršal

3.    Karaula

4.    Blagajnica hoće ići na more

5.    Svjedoci

6.    Oprosti za kung fu

7.    Ta divna splitska noć

8.    Tu

9.    Da mi je biti morski pas

10.  Moram spavat' anđele



Saša Vojković, profesor filmologije na kulturalnim studijima u Rijeci



1.    Svjedoci

2.    Oprosti za kung fu

3.    Što je muškarac bez brkova

4.    Ta divna splitska noć

5.    Vidimo se

6.    Blagajnica hoće ići na more

7.    Tri muškarca Melite Žganjer

8.    Sve džaba

9.    Što je Iva snimila 21. 10. 2003.

10.  Mondo Bobo



Nikica Gilić, glavni urednik Hrvatskog filmskog ljetopisa i profesor filmologije na Filozofskom fakultetu



1.    Orao

2.    Oprosti za kung fu

3.    Nebo sateliti

4.    Što je Iva snimila 21. 10. 2003.

5.    Živi i mrtvi

6.    Tri muškarca Melite Žganjer

7.    Svjedoci

8.    Armin

9.    Kamenita vrata

10.  24 sata



Jurica Pavičić, spisatelj, politički kolumnist i filmski kritičar Jutarnjeg lista



1.    Ta divna splitska noć

2.    Tu

3.    Mondo Bobo

4.    Armin

5.    Što je Iva snimila 21. 10. 2003.

6.    Oprosti za kung fu

7.    Maršal; Isprani

9.    Vidimo se

10.  Sami; Čaruga



Diana Nenadić, filmska kritičarka i urednica u Hrvatskom filmskom savezu



1.    Vidimo se

2.    Ta divna splitska noć

3.    Što je muškarac bez brkova

4.    Kako je počeo rat na mom otoku

5.    Što je Iva snimila 21. 10. 2003.

6.    Fine mrtve djevojke

7.    Tu

8.    Oprosti za kung fu

9.    Tri muškarca Melite Žganjer

10.  Orao



Midhad Ajanović, profesor povijesti filma na sveučilištu u Goeteborgu



1.    Što je muškarac bez brkova

2.    Oprosti za kung fu

3.    Tu

4.    Fine mrtve djevojke

5.    Svjedoci

6.    Što je Iva snimila 21. 10. 2003.

7.    Živi i mrtvi

8.    Kamenita vrata

9.    Put lubenica

10.  Prepoznavanje



Vlado Ercegović, voditelj splitske kinoteke Zlatna vrata



1.    Kako je počeo rat na mom otoku

2.    Oprosti za kung fu

3.    Fine mrtve djevojke

4.    Vrijeme ratnika

5.    Maršal

6.    Dva igrača s klupe

7.    'Ajmo Žuti

8.    Je li jasno prijatelju?

9.    Zlatne godine

10.  Što je muškarac bez brkova



Jakov Kosanović, filmski kritičar Slobodne Dalmacije



1.    Čaruga

2.    Što je Iva snimila 21. 10. 2003.

3.    Ta divna splitska noć

4.    Oprosti za kung fu

5.    Ajde, dan... prođi...

6.    Što je muškarac bez brkova

7.    Fine mrtve djevojke

8.    Živi i mrtvi

9.    Mondo Bobo

10.  Konjanik



Dragan Jurak, filmski i književni kritičar Jutarnjeg lista



1.    Što je Iva snimila 21. 10. 2003.

2.    Oprosti za kung fu

3.    Kako je počeo rat na mom otoku

4.    Tu

5.    Fine mrtve djevojke

6.    Živi i mrtvi

7.    Seks, piće i krvoproliće

8.    Što je muškarac bez brkova

9.    Vidimo se

10.  Ta divna splitska noć



Boris Dežulović, kolumnist Globusa



1.    Oprosti za kung fu

2.    Seks, piće i krvoproliće

3.    Maršal

4.    Karaula

5.    Što je muškarac bez brkova

6.    Kako je počeo rat na mom otoku

7.    Ta divna splitska noć

8.    Fine mrtve djevojke

9.    Svjedoci

10.  Sve džaba



Marijan Krivak, filmski kritičar i urednik Filozofskih istraživanja



1.    Maršal

2.    Kako je počeo rat na mom otoku

3.    Fine mrtve djevojke

4.    Blagajnica hoće ići na more

5.    Nebo sateliti

6.    Isprani

7.    Što je Iva snimila 21. 10. 2003.

8.    Orao

9.    Stela

10.  Treća žena



Ines Prica, etnologinja, Institut za etnologiju i folkloristiku



1.    Čaruga

2.    Kako je počeo rat na mom otoku

3.    Tri muškarca Melite Žganjer

4.    Nebo, sateliti

5.    Fine mrtve djevojke

6.    Ne dao bog većeg zla

7.    Konjanik

8.    Oprosti za kung fu

9.    Što je muškarac bez brkova

10.    Armin



Andrea Zlatar, komparatistica, i Božidar Violić, kazališni redatelj



1.    Kako je počeo rat na mom otoku

2.    Tri muškarca Melite Žganjer

3.    Fine mrtve djevojke

4.    Tu

5.    Oprosti za kung fu

6.    Što je Iva snimila 21. 10. 2003.

7.    Što je muškarac bez brkova

8.    Dva igrača s klupe

9.    Sve džaba

10.  Put lubenica



I vana Sajko, dramatičarka i spisateljica



1.    Vidimo se

2.    Mondo Bobo

3.    Tri muškarca Melite Žganjer

4.    Nebo, sateliti

5.    Onaj koji će ostati neprimijećen

6.    Ta divna splitska noć

7.    Seks, piće i krvoproliće

8.    Što je Iva snimila 21.10.2003.

9.    Sve džaba

10.     -



Predrag Brebanović, književni teoretičar i urednik beogradskih Reči



1.    Fine mrtve djevojke

2.    -

3.    Armin

4.    100 minuta Slave

5.    Kako je počeo rat na mom otoku

6.    Oprosti za kung fu

7.    Ta divna splitska noć

8.    Svjedoci

9.    Crvena prašina

10. Što je muškarac bez brkova



Borislav Knežević, anglist, profesor na Filozofskom fakultetu



1.    Oprosti za kung fu

2.    Blagajnica hoće ići na more

3.    Armin

4.    Što je muškarac bez brkova

5.    Što je Iva snimila 21. 10. 2003.

6.    Ajde, dan... prođi...

7.    Kako je počeo rat na mom otoku

8.    Nebo, sateliti

9.    Put lubenica

10.  Maršal



Nenad Polimac, filmski kritičar Jutarnjeg lista



1.    Oprosti za kung fu

2.    Fine mrtve djevojke

3.    Sve džaba

4.    Tu

5.    Ta divna splitska noć

6.    Što je Iva snimila  21. 10. 2003.

7.    Što je muškarac bez brkova

8.    Armin

9.    Garcia

10.  Tri muškarca Melite Žganjer



Aldo Paquola, filmski kritičar Novog lista



1.    Nebo sateliti

2.    Kontesa Dora

3.    Ta divna splitska noć

4.    Oprosti za kung fu

5.    Kamenita vrata

6.    Što je Iva snimila 21. 10. 2003.

7.    Duga mračna noć

8.    Mondo Bobo

9.    Libertas

10.  Konjanik



Dean Šoša, urednik na HRT-u i filmski kritičar Nacionala



1.    Orao

2.    Vidimo se

3.    Što je Iva snimila 21. 10. 2003.

4.    Armin

5.    Oprosti za kung fu

6.    Živi i mrtvi

7.    Kontesa Dora

8.    Kamenita vrata; Ne daj se Floki

9.    Što je muškarac bez brkova

10.  Ta divna splitska noć



Zlatka Sačer, urednica kulture Radija 101



1.    100 minuta Slave

2.    Što je Iva snimila 21. 10. 2003.

3.    Virdžina

4.    Fine mrtve djevojke

5.    Tri muškarca Melite Žganjer

6.    Pušća Bistra

7.    Kontesa Dora

8.    Rusko meso

9.    Izgubljeno blago

10. Što je muškarac bez brkova



Marko Njegić, urednik Reflektora u Slobodnoj Dalmaciji



1.    Ta divna splitska noć

2.    Fine mrtve djevojke

3.    Oprosti za kung fu

4.    Tu

5.    Svjedoci

6.    Što je Iva snimila 21. 10. 2003.

7.    Karaula

8.    Mondo Bobo; Ajde, dan... prođi...

9.    Sve džaba

10.  Dva igrača s klupe



Bruno Kragić,  glavni urednik Hrvatskog filmskog ljetopisa i urednik Filmskog leksikona



1.    Orao

2.    Kamenita vrata

3.    Karneval, anđeo i prah

4.    Nebo sateliti

5.    Svjedoci

6.    Sami

7.    Oprosti za kung fu

8.    Put lubenica

9.    Blagajnica hoće ići na more

10.  Sedma kronika



Elma Tataragić, selektorica regionalnog programa Sarajevo film festivala



1.    Armin

2.    Svjedoci

3.    Fine mrtve djevojke

4.    Ta divna splitska noć

5.    Sve džaba

6.    Mondo Bobo

7.    Oprosti za kung fu

8.    Što je Iva snimila 21. 10. 2003.

9.    Što je muškarac bez brkova

10.  Živi i mrtvi



Marko Grčić, književni kritičar i prevoditelj



1.    Kontesa Dora

2.    Ta divna splitska noć

3.    Kako je počeo rat na mom otoku

4.    Maršal

5.    Da mi je biti morski pas

6.    Što je muškarac bez brkova

7.    Čaruga

8.    Put lubenica

9.    Kamenita vrata

10.  Pjevajte nešto ljubavno



Sandi Blagonić, etnolog, Zavod za povijesne i društvene znanosti HAZU



1.    Što je Iva snimila 21. 10. 2003.

2.    Ajde, dan... prođi...

3.    Tu

4.    Živi i mrtvi

5.    Svjedoci

6.    Armin

7.    Ta divna splitska noć

8.    Oprosti za kung fu

9.    Sve džaba

10.  Fine mrtve djevojke



Milan Ivkošić, politički kolumnist Večernjeg lista



1.    Duga mračna noć

2.    Što je Iva snimila 21. 10. 2003.

3.    Kako je počeo rat na mom otoku

4.    Treća žena

5.    Priča iz Hrvatske

6.    Krhotine - kronika jednog nestajanja

7.    Bogorodica

8.    Karaula

9.    Konjanik

10.  Oprosti za kung fu



Mima Simić, spisateljica, dobitnica nagrade Vladimir Vuković za filmsku kritiku



1.    Blagajnica hoće ići na more

2.    Što je Iva snimila 21. 10. 2003.

3.    Ajde dan... prođi...

4.    Oprosti za kung fu

5.    Tri muškarca Melite Žganjer

6.    Mondo Bobo

7.    Ta divna splitska noć

8.    Što je muškarac bez brkova

9.    Kako je počeo rat na mom otoku

10.  (poseban pozdrav) Četverored



Joško Marušić, autor animiranih filmova



1.    Ta divna splitska noć

2.    Sve džaba

3.    Mondo Bobo

4.    Duga mračna noć

5.    Kako je počeo rat na mom otoku

6.    Puška za uspavljivanje

7.    Tri muškarca Melite Žganjer

8.    Nebo, sateliti

9.    Što je Iva snimila 21. 10. 2003.

10.  Volim te



Mihovil Pansini,  autor eksperimentalnog filma, liječnik



1.    Zlatne godine

2.    Kamenita vrata

3.    Da mi je biti morski pas

4.    Kontesa Dora

5.    Treća žena

6.    Tri muškarca Melite Žganjer

7.    Fine mrtve djevojke

8.    Što je muškarac bez brkova

9.    Što je Iva snimila 21. 10. 2003.

10.  Slučajna suputnica



Mate Ćurić, filmski kritičar Glasa Istre



1.    Što je Iva snimila 21. 10. 2003.

2.    Ta divna splitska noć

3.    Priča iz Hrvatske

4.    Kako je počeo rat na mom otoku

5.    Tu

6.    Oprosti za kung fu

7.    Duga mračna noć

8.    Nebo, sateliti

9.    Ne dao bog većeg zla

10.  Treća žena



Zdravko Zima, književni kritičar Novog lista



1.    Kamenita vrata

2.    Ta divna splitska noć

3.    Kontesa Dora

4.    Virdžina

5.    Nausikaja

6.    Kako je počeo rat na mom otoku

7.    Puška za uspavljivanje

8.    Maršal

9.    Dva igrača s klupe

10.  Trešeta



Zvonko Maković, povjesničar umjetnosti i predsjednik PEN centra



1.    Ta divna splitska noć

2.    Živi i mrtvi

3.    Fine mrtve djevojke

4.    Tri muškarca Melite Žganjer

5.    Maršal

6.    Zlatne godine

7.    Oprosti za kung fu

8.    100 minuta Slave

9.    Vidimo se

10.  Družba Isusova

Tomislav Gotovac, autor eksperimentalnog filma i likovni umjetnik



Nenad Polimac
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:29