Hvaranin preplivao La Manche iz prve

SPLIT - S vremenom od devet sati i 45 minuta 38-godišnji Toni Pavičić Donkić iz Starog Grada na otoku Hvaru u ponedjeljak navečer je postao drugi Hrvat koji je uspio preplivati La Manche, nakon što je to uspjelo proslavljenom Veljku Rogošiću.



Pavičić Donkić, Hvaranima najpoznatiji po svom nadimku Briškula, član je DPK Faros iz Staroga Grada, a plivao je na ruti od Dovera do Calaisa, koju je isplivao sat i 42 minute brže od Rogošića, unatoč temperaturi mora od samo 15 stupnjeva.



- Ostvario sam svoj san koji sam sanjao tijekom cijele karijere - rekao je nakon velikog pothvata Pavičić Donkić, koji iza sebe ima mnoštvo velikih pobjeda i u bazenu i u daljinskom plivanju, i bio državni rekorder i u Jugoslaviji i u Hrvatskoj.



- La Manche je za plivače nešto posebno, kao Mount Everest za alipiniste, i jednostavno sam morao to napraviti - kaže Briškula.



Posebno je zahvalan ljudima iz organizacije najpoznatijeg hrvatskog natjecanja u daljinskom plivanju, Faros maratona, čije će se ovogodišnje izdanje održati 26. kolovoza pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Stipe Mesića.



- Ovaj kanal izaziva respekt, pa i strah kod maratonaca. Nije toliki problem preplivati tih 35 km, ali na 15 stupnjeva i u vremenskim prilikama koje se mijenjaju iz sata u sat, jakoj struji i valovima koje stvaraju brodovi koji non-stop tuda plove, to je izuzetno teško. Kad mi je bilo najteže, sjetio bih se savjeta jednog prijatelja - unatoč svim mukama nikad ne smiješ prestati plivati, jer ako staneš, gotov si - priča hvarski plivač maratonac, koji je puna tri tjedna u Velikoj Britaniji čekao povoljne vremenske uvjete.



U ponedjeljak je napokon krenuo, praćem iskusnim pilotom Chrisom Osmondom i ocem Dinkom u pratećoj brodici. I uspio, a Hvarani će ga sigurno znati dočekati kad se vrati.

Ivica Profaca
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:03