Hvaranin Toni Pavičić-Donkić preplivao Gibraltar

ZAGREB - Hrvatski plivač Toni Pavičić-Donkić (39) prvi je Hrvat koji je preplivao Gibraltarski tjesnac, te tako spojio Europu i Afriku.



Hvaranin Pavičić-Donkić, kojemu je nadimak "Briškula", ovaj pothvat ostvario je u srijedu preplivavši 15,5 kilometara dugu dionicu sa četvrtim rezultatom svih vremena od 3 sata i 9 minuta.



Hvaranin je startao u španjolskoj Tarifi, najjužnijem gradu europskog kontinenta, u 6 sati ujutro kada je temperatura mora bila 18 stupnjeva.



"Sam skok u tamnu vodu bio je nešto posebno, nesvakidašnje. Osjećao sam se dezorijentirano prvih sat vremena plivajući u mraku dok me s lijeve strane nisu obasjale prve zrake sunca. Ali zahvaljujući tom mraku i podsvjesnom strahu koji je, uz veliku dubinu kanala od 1 kilometra i priče o kitovima i morskim psima kojih tu zna biti, u meni izazivao, krenuo sam brže od plana, čak i prebrzo", kazao je naš maratonac, koji je na pola staze imao fantastičan prolaz od 1:30 sati, što je bilo na granici prolaza za svjetski rekord.



Aktualni rekorder je Španjolac Mateo Pesquer Campos kojemu je 2005. to uspjelo za 2 sata i 51 minutu, a prošlog tjedna je jedan od najvećih svjetskih maratonaca Nijemac Christof Wandratsch, rekorder La Manchea (7 sati i 3 minute) i dvostruki pobjednik Faros Maratona, pokušao oboriti ovaj rekord, ali nije uspio (2 sata i 52 minute).



U drugom dijelu tjesnaca počeli su se dizati valovi, koji su ubrzo dosezali i preko dva metra, a pojavio se i jak vjetar u prsa Hvaranina, što mu je onemogućilo bolji rezultat. Na obali u marokanskom Tangerskom zaljevu dočekalo ga je preko tisuću gledatelja i brojne TV ekipe.



Toni se za ovaj pothvat spremao u trenirajući u Zurichu gdje živi, a za dva dana vraća se kući na Hvar gdje će mu biti priređen doček kakav zaslužuje prvi Hrvat koji je plivajući spojio Europu i Afriku. Svoj sljedeći veliki pothvat sprema u rujnu kada želi preplivati dionicu od Splita do Hvara. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:09