Imovina Đapića munjevito se povećala u dvije godine

ZAGREB - U usporedbi s mnogim drugim političarima, imovina Ante Đapića u konačnici ne izgleda osobito impresivno. Mnogo je upadljivija činjenica da se njegova imovina munjevito i višetruko umnožila na samom početku 2006. godine.



Od onda do danas mijenjao se jedino vozni park njegove najuže, tročlane obitelji, a prigodice se mijenjalo i Đapićevo tumačenje tog fundusa nekretnina.



Premda i danas tvrdi da dobar dio svoje imovine duguje ocu “gastarbajteru”, prije raspada SFRJ Ante Đapić u Osijeku nije imao ništa. Stanovao je u roditeljskoj kući. Na početku političke karijere u Zagrebu je živio kao podstanar.



Vapio za političkom vezom




Kao saborski zastupnik HSP-a, na korištenje je dobio tzv. kadrovski stan na Borovju. Sa ženom i kćeri u državnom stanu boravio je još tijekom 2004. Riječ je o godini kada je nastao kompromitirajući Ugovor o poslovnoj suradnji s Vladom Zecom, požeškim tajkunom koji je, zbog dugova prema državi, vapio za jakom političkom vezom.



Tim ugovorom, podsjetimo, Zec se obvezao da će njegovo prezaduženo poduzeće Kamen Ingrad za Antu Đapića “isplatiti kupoprodajnu cijenu za stan u Zagrebu” te “izvesti građevinske radove za renoviranje obiteljske kuće”.



Stan zaboravio prijaviti




Početkom 2006. Đapić je već bio vlasnik 105 četvornih metara stambenog prostora na Jarunu, koji po grubim procjenama vrijedi više od 200.000 kn. Danas kaže da taj stan još otplaćuje mjesečnom ratom od 12.000 kn. No, kada je tu svoju nekretninu upisivao u imovinsku karticu, novinarima je govorio nešto drugo: da je polovicu iznosa platio u gotovini, dok će samo drugu polovicu isplatiti u formi kredita.



Iste godine, u lipnju, otkrilo se da je gotovo istodobno postao vlasnik jednog osječkog stana od 60 četvornih metara. Stan nije prijavio nadležnom saborskom tijelu, sve dok nije stigla anonimna dojava nekog građana. Upisavši ga u imovinsku karticu tek nakon novinskih napisa, Đapić se pravdao kako je stan kupljen u takvoj hitnji da ga nije stigao prijaviti.



Prateći njegove javne nastupe, lako je otkriti da je Đapić čak i oko tog pitanja zamutio istinu. Osječki su mediji, naime, te godine nekoliko puta izvijestili da je zainteresiran za kupnju stanja u novom naselju Nova Retfala.



Budući da njegovo imovinsko stanje tada još nije zanimalo nadležne institucije, iste se godine javno pohvalio da, uz milijun kuna ušteđevine, njegova cjelokupna imovina vrijedi četiri milijuna kuna.




Jasna Babić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 16:49