Najveći golfer u povijesti projektira golf-igralište kod Barbarige u Istri

O golfu se u Hrvatskoj uglavnom godinama samo priča i većina Hrvata o tom sportu malo zna, a još ih manje zanima.



No, dolazak najpoznatijeg golfera u povijesti tog sporta, legendarnog Jacka Nicklausa u Hrvatsku, činjenica je preko koje se ne smije prijeći olako. Nicklaus, koji se posljednjih trideset godina bavi i projektiranjem i gradnjom golf-igrališta "s potpisom", posljednjih je dana u Hrvatskoj boravio radi potpisivanja ugovora o gradnji golf-igrališta kod Barbarige u Istri.

Jučer su, usprkos kiši, potpise na ugovor stavili Roberto Bradić u ime tvrtke AB Maris, investitora u megaprojekt Porto Mariccio Golf and Yacht Resort, i sam Jack Nicklaus u ime Nicklaus Designa, najpoznatije kompanije za projektiranje golf-igrališta u svijetu. Nicklaus osobno dolazi samo na sklapanje posebno zanimljivih projekata, a ta se najviša poslovna razina posebno odražava i u povećanoj cijeni, objasnili su nam. Zbog svojih je izvanrednih rezultata, ali i medijske promocije koju je golfu kao igrač donosio od početka 60-ih, pa gotovo sve do 90-ih godina, Nicklaus višekratno proglašavan golferom stoljeća ili golferom milenija.



No, nagrađivan je i kao projektant, a njegova je kompanija do sada sagradila 245 igrališta u 28 zemalja svijeta. Čak 47 njegovih terena "s potpisom" uvršteno je među 100 najboljih terena u različitim zemljama. U Barbarigi smo ekskluzivno imali priliku nakratko i popričati s legendarnim golferom kojeg je u petak primio i premijer Sanader.



- Vaš me premijer ugodno iznenadio, i sam je golfer pa smo proveli vrlo ugodno vrijeme u neformalnom razgovoru - rekao nam je Nicklaus te dodao da mu je drago što je premijer pokazao tako veliko zanimanje za razvoj golfa.



- To bi moglo biti veoma korisno za vašu zemlju - dodao je.



 • No, što je sa zaštitom okoliša? U posljednje je vrijeme u našoj javnosti bilo dosta primjedbi na potencijalno uništavanje obale gradnjom golf-igrališta?



- To je potpuno pogrešna pretpostavka. Golf- igrališta upravo maksimalno iskorištavaju postojeću ljepotu krajolika. Ove prekrasne uvale i more kod Barbarige, to je upravo ono što i golferi žele vidjeti. Naš je zadatak jedino malo proširiti te vidike, ali pritome zadržati osnovni šarm. Jasno je da zbog toga moramo i posjeći pokoje stablo, ali to je veoma niska cijena.



• Što je s pesticidima?



- I ta je pretpostavka pogrešna. Najobičniji poljoprivrednik koristi mnogostruko više pesticida i sličnih otrova na svojoj zemlji u odnosu na ono što se koristi na golf-igralištima. Standardi su se s godinama izuzetno podignuli. Normalno je da ni golferi koji svaki dan borave na travi ne žele biti izloženi mogućem utjecaju otrovnih tvari.

• Koliko će za Hrvatsku značiti činjenica da dobiva jedno golf-igralište s vašim potpisom?



- Kao prvo, svojim potpisom na neko golf-igralište jamčim najbolju kvalitetu koja se može dobiti. A drugo, naravno da oni koji prate zbivanja i novosti u golfu znaju da otvaranje jednog terena s mojim potpisom ipak znači nešto posebno. I onda to žele probati. A golferi stalno traže nove destinacije, to je ono što je u ovom sportu posebno važno.



• Kao i novac koji golferi troše.



- Točno, golferi troše mnogo više od bilo koje druge vrste turista. Ne znam zbog čega je to baš tako, ali to je jako važno za svako mjesto koje odluči graditi golf-igralište.



• Znači, Hrvatska s optimizmom treba gledati na svoje golf-početke?



- Veoma sam optimističan što se toga tiče. Uostalom, imam iskustva u drugim zemljama istočne Europe gdje golf do jučer nije bio uobičajen sport. Imamo projekte i u Sloveniji, Češkoj, Poljskoj, Bugarskoj, nekoliko projekata i u Rusiji, i svi su od toga imali koristi.

























































Porto Mariccio Golf and Yacht Resorts projekt je austrijskih investitora usko povezanih s Hypo Alpe Adria Bankom koja je i glavni kreditor tog projekta vrijednog 200 milijuna eura. Prije dva je mjeseca potpisan i ugovor s hotelskim lancem Kempinski koji će upravljati objektima tog luksuznog resorta koji će se početi graditi ove jeseni, a prve bi goste trebao primiti početkom 2009. godine. Uz golf-igralište i golf-akademiju na 140 hektara površine, gradit će se hotel s pet zvjezdica i 250 soba, "spa centar" površine tri tisuće četvornih metara te marina s 350 vezova. Unutar samog golf-igrališta planira se gradnja 90 vila i 300 rezidencijalnih objekata.
90 vila na golf-terenu u Istri



































Legenda za života

Za one koji golf poznaju samo preko Tiger Woodsa, najjednostavije je reći da je Jack Nicklaus nekada bio ono što je Woods sada, legenda za života. Nadimak "Zlatni medvjed" zaradio je potkraj 60-ih zahvaljujući dugoj plavoj kosi i krupnijem stasu. Profesionalno se golfom počeo baviti 1962., kad su mu bile 22 godine, a njegov rekord od 18 pobjeda na najvećim turnirima još nije nadmašen. Ukupno je u gotovo četiri desetljeća bavljenja golfom pobijedio na 105 profesionalnih turnira. Nicklaus je zaslužan i što je golf postao zanimljiv televizijski sport. Njegovi dvoboji s tadašnjim najvećim suparnikom Arnoldom Palmerom bili su jako gledani. U 2004. i 2005. časopis Golf Inc. proglasio je Jacka najmoćnijom osobom u golfu, i  zbog njegova rada u projektiranju terena, poslovima marketinga i zbog sudjelovanja u dobrotvornim akcijama. Golfu se nakon dulje stanke neočekivano vratio u studenome prošle godine. Nakon tragične pogibije jednog unuka, golfa se prihvatio iz terapeutskih razloga. Potom je na nagovor obitelji nastupio na Masters turniru British Open, a nakon toga doveo je SAD i do uzbudljive pobjede u Presidents kupu. Predsjednik Bush tim ga je povodom nagradio Predsjedničkom medaljom slobode, najvećom civilnom počasti. 







Ranko Borovečki
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 20:10