Nova masovna grobnica s ostacima više od 4000 pripadnika njemačke 'Plave divizije'

Grobište koje sadrži posrtne ostatke oko 4500 pripadnika domobranske vojske i njemačkih vojnika otkriveno je u mjestu Ključ kod Zaprešića, na samoj granici sa Slovenijom. O ovome otkriću izvjestila je i njemačka novinska agencija DPA, te brojni slovenski i njemački mediji. O njegovom postojanju, prvi je izvjestio Hrvatski helsinški odbor.



- Riječ je o lokaciji koja sadrži posmrtne ostatke 39w. "Plave" divizije Wermachta koja se sastojala od hrvatskih vojnika predvođenih mahom njemačkim časničkim kadrom, a analiza kostiju koje su naši promatrači na lokaciji prikupili pokazala je kako je riječ o ljudskim ostacima - naveo je Ivan Zvonimir Čičak, dopredsjednik Hrvatskog helsinškog odbora.



Jama tisuću smrti


VIJESTI
više iz rubrike
Plava divizija predala se partizanima kod Rijeke početkom 1945. godine. Većina njezinih pripadnika bili su hrvatski folkdojčeri koje je vodilo oko 500 njemačkih oficira. Svi su pobijeni.



- Prema našim saznanjima to je samo jedno od najmanje pet stratišta koja se nalaze na području od Slovenske granice do Zaprešića koja  još nisu obilježena niti istražena - napomenuo je Čičak.



Jutarnji je list još u prosincu 2005. izvjestio o mogućem postojanju te masovne grobnice, a otkrivena je kada su lokalni poljoprivrednici obrađujući polje zaorali po kostima. Procjena od 4500 ubijenih izvedena je iz izvještaja krojačice koja je nakon provedene likvidacije imala zadaću prebrojiti uniforme koje su žrtve morale skinuti prije ubojstva.
 

  Područje oko Ključa (Google Map)


Marinko Brkić Tot, Tomislav Novak
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:00