Novosađanin prodaje naslijeđe na Plitvicama

PLITVIČKA JEZERA - Đuro Trkulja, 40-godišnji znanstveni novak na novosadskom sveučilištu, s desetogodišnjim diplomatskim iskustvom u UN-u, na nekoliko internetskih domaćih i inozemnih stranica ponudio je na prodaju zemljište u srcu Nacionalnog parka Plitvička jezera.



U oglasu navodi da je riječ o jednoj od najekskluzivnijih lokacija u Europi, veličine 3480 četvornih metara s pogledom na Kozjak, najveće plitvičko jezero, te da pruža neslućene mogućnosti za investiranje.

Za česticu veličine pola nogometnog igrališta, koja se u zemljišnim knjigama vodi kao pašnjak, vlasnik traži 5,2 milijuna eura. Tvrdi da je vrijednost u međuvremenu na tržištu znatno porasla te da ima vrlo ozbiljnog kupca, no detalje nije želio iznositi zbog "eksplicitne želje potencijalnog kupca".



Nekretninu u nacionalnom parku početkom prošlog stoljeća kupio je Đurin pradjed, imućni trgovac tekstilom, s namjerom da sagradi vilu, no u tome ga je omeo Prvi svjetski rat i raspad Austro-Ugarske.



Đuro TrkuljaTrkulja je početkom 2002. pokrenuo ostavinske postupke na sudovima u Korenici i Gospiću. Nakon peripetija, dopisivanja s uredom premijera Sanadera i opisivanja svog problema čelnicima Europske unije i međunarodnim institucijama, u rujnu 2005. Općinski je sud u Gospiću donio pravomoćnu odluku kojom je imenovan neospornim vlasnikom dijela zemljišta.

Odlučio je prodati nekretninu pa ju je u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode morao ponuditi Republici Hrvatskoj, koja ima pravo prvokupa. O tome je obavijestio Ured za upravljanje državnom imovinom, čiji su ga pravnici informirali da cijenu, ako je Ured ne prihvati, kasnije trećoj osobi ne može sniziti, što Trkulja smatra pritiskom. Sastavio je ponudu u kojoj je postavio cijenu od 5,2 milijuna eura i primio odgovor da "Republika Hrvatska ne prihvaća pravo prvokupa predmetne nekretnine".



- Zadovoljivši zakonske preduvjete 15. veljače prošle godine vlasništvo sam stavio na tržište i počeo pregovore s nekoliko investitora. Međutim, deset dana nakon neprihvaćanja prava prvokupa RH, koju zastupa Općinsko državno odvjetništvo u Korenici, protiv mene podnosi tužbu zbog utvrđivanja prava vlasništva nad nekretninom - priča Đuro Trkulja.



U srpnju prošle godine Općinski sud u Korenici donosi presudu u korist Trkulje, slijedila je žalba koja je odbačena potkraj prošle godine, čime je RH izgubila svaku pravnu mogućnost da spriječi ponudu Đure Trkulje na tržištu nekretnina.





- Ponuđena cijena za otkup te nekretnine iznosila je 5,2 milijuna eura i s obzirom na tako nerealno visoku cijenu, bez obzira na to što postoji interes RH za nekretninom jer je u srcu Nacionalnog parka, nije donesena odluka o prihvaćanju prava prvokupa, nego je odlučeno da RH neće koristiti pravo prvokupa u ovom slučaju - stoji u dopisu državnog tajnika Grge Ivezića.



O sudskom postupku koji je RH pokrenula protiv Trkulje nakon odbijene ponude, Ivezić navodi da nema nikakvih saznanja.

- Nekretnina je u zoni temeljnog fenomena te je od osobitog interesa za Nacionalni park Plitvička jezera. Bitno je naglasiti da je predmetna nekretnina izvan zone građenja koja je predviđena prostornim planom JU NP Plitvička jezera i Općine Plitvička jezera sa sjedištem u Korenici - komentirao je slučaj ravnatelj Javne ustanove Nacionalni park Plitvička jezera Borislav Perica.

Povijest vlasništva obitelji Trkulja u RH datira iz prve polovice 19. stoljeća. Kontinuitet u obogaćivanju posjeda nastavio se do 1941. godine i protjerivanja obitelji iz Hrvatske. Do tada posjedi su uključivali nekretnine na Plitvičkim jezerima, u Gospiću, Korenici i Zagrebu te velik kapital u Srpskoj banci u Zagrebu, čija imovina danas, među ostalim, ubraja zgrade sveučilišnih knjižnica u Zagrebu i Splitu te hotel Lapad u Dubrovniku - kaže Đuro Trkulja.

Državi ponuda bila preskupa

Državni tajnik Grga Ivezić potvrdio je da je Državni ured za upravljanje državnom imovinom zaprimio ponudu Đure Trkulje iz Novog Sada.

Na zemljištu se ne smije graditi

Bogatstvo obitelji Trkulja



Mario Pušić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:04