Oliver Mlakar: Omiljeni televizijski voditelj

Kada je 2002. godine napustio HTV i otišao u mirovinu, Oliver Mlakar zasigurno nije ni sanjao da će se još jednom vratiti na televiziju, i to na velika vrata. Omiljeni televizijski voditelj, naime, u svojoj 71. godini ponovno je preuzeo kormilo legendarne "Kviskoteke", koja se sinoć nakon jedanaest godina stanke počela prikazivati na programu Nove TV.



Popularni Oli, iza kojeg je danas četrdesetogodišnja karijera, rođen je u Ptuju 1. srpnja 1935. godine, a kao desetogodišnjak preselio se u Osijek, gdje je proveo djetinjstvo i ranu mladost.


OLIVER MLAKAR: 'KVISKOTEKA MI JE KAO POVRATAK KUĆI'




U Zagreb je stigao 1954. na studij francuskog i talijanskog jezika, a prisjećajući se tih studentskih dana i neimaštine, svojedobno je u jednom intervjuu izjavio: "Kad bi nam ponestalo novca, nekako bismo skupili sitniša za štrucu kruha i kilogram grožđa. To je bila dobitna kombinacija da napunimo želudac, a takvih večeri bilo je dosta..." Takvi dani, na sreću, nisu dugo trajali. Prvi veći novac Oliver je zaradio kad je sasvim slučajno, prijavivši se na oglas, dobio posao kao spiker na Radio Zagrebu. Za vrlo kratko vrijeme na radiju je počeo voditi glavne emisije, a potom se 1963. godine okušao i pred televizijskim kamerama. Od tada je njegova karijera krenula uzlaznom putanjom. S kolegicom Jasminom Nikić počeo je voditi prvi kviz u tadašnjoj Jugoslaviji, koji je nosio naziv "Poziv na kviz". Nakon toga uslijedili su brojni projekti, poput "Jadranskih susreta", kulinarskog showa "Male tajne velikih majstora", a uz to je godinama paralelno radio i kao spiker vijesti te voditelj brojnih festivala zabavne glazbe. Bio je voditelj i showa "Kolo sreće", a 1990. godine s Helgom Vlahović "odradio" je i Euroviziju. Ipak, mnogim gledateljima najviše je ostao u sjećanju kao voditelj najslavnijeg hrvatskog kviza "Kviskoteke" koju je na Hrvatskoj televiziji vodio petnaest godina, od 1980. do 1995. godine.



Odlazak u mirovinu prije četiri godine za Olivera Mlakara, međutim, nije bio i kraj njegove profesionalne karijere. Naprotiv! U posljednjih nekoliko godina snimio je nekolicinu televizijskih reklama, vodio je dodjelu Modnog Oscara, a s još jednom televizijskom legendom, Sašom Zalepuginom, na sarajevskoj TV postaji OBN oživio je popularnu zabavnu emisiju iz sedamdesetih i osamdesetih godina "Nedjeljno popodne".



Još jedna zanimljivost vezana uz ovog, po mnogima najboljeg televizijskog voditelja je i činjenica da se uz njegovo ime nikada nije vezao nikakav skandal.



Ljubitelj konja i pasa



Šarmantni i vitalni Oliver, koji i danas izgleda kao da godine na njemu ne ostavljaju traga, oduvijek je živio mirnim obiteljskim životom sa suprugom Dunjom, s kojom ima dvije kćeri, Ivu i Mašu. Posljednjih petnaestak godina živi na svojem imanju u selu Molvice pokraj Samobora, gdje uživa u prirodi i svojim ljubimcima - sedam patuljastih šnaucera, čijim se uzgojem bavi već 25 godina. Kako je veliki ljubitelj životinja, Oliver otprije nekoliko mjeseci ima i novog ljubimca, konja Fabijana, kojeg drži u pansionu konjičkog kluba Trajbar.



No, kako se čini, Olivera u njegovim kasnim godinama čeka još mnogo uzbuđenja. Naime, novi ciklus "Kviskoteke" već je na programu...        



Rozita Vuković
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:38