Osiromašeni uran 'ubija' talijanske vojnike

RIM - Talijansko ministarstvo obrane objavilo je da je 255 talijanskih vojnika koji su sudjelovali u misijama u inozemstvu oboljelo od raka, a 37 je umrlo u posljednjih 10 godina, dok Vojni opservatorij koji prati bolesti talijanskih vojnika koji su bili u dodiru s osiromašenim uranom tvrdi da je oboljelo 2.500 a umrlo 150 vojnika, objavio je u srijedu list Repubblica.

Ministar obrane Arturo Parisi iznio je službene podatke pred parlamentarnom istražnom komisijom o utjecaju osiromašenog urana na zdravlje talijanskih vojnika, ali Vojni opservatorij- znanstveni odbor zadužen za problematiku zaštite i priznavanja prava pripadnika oružanih i policijskih snaga, kao i udruge obitelji oboljelih vojnika iznose puno teže podatke.

Prema podacima ministarstva obrane, 255 vojnika koji su bili u mirovnim misijama na Balkanu, u Afganistanu, Iraku i Libanonu u razdoblju od 1996.-2006., oboljelo je od raka, a umrlo ih je 37. U istom razdoblju, od ukupnog broja vojnika u Italiji, od 190 tisuća, od raka je oboljelo 1.427 talijanskih vojnika a ni jedan nije bio u misiji u inozemstvu. Tim podatkom ministarstvo obrane želi dokazati kako bolesti nisu izazvane isključivo utjecajem osiromašenog urana.

Domenico Leggiero iz Vojnog opservatorija je listu Repubblica izjavio da su brojke o oboljelim vojnicima po povratku iz misija u inozemstvu mnogo veće, i do tri puta, od onih koje je iznio ministar Parisi.

Ministarstvo obrane izdvojilo je u 2007. godini 170 milijuna eura za vojnike koji su oboljeli od raka pod utjecajem osiromašenog urana i za obitelji umrlih vojnika. Američke snage upotrijebile su streljivo s osiromašenim uranom u napadima na tenkove srpskih snaga u Bosni i na Kosovu. (Hina)



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:55