Paški trokut u 10 godina posjetilo pola milijuna ljudi

rubrike

VIJESTI
više iz
NOVALJA - Na inicijativu grada Novalje izgrađen je makadamski put dugačak 1800 metara do paškog trokuta na brdu Komorovac iznad luke Žigljen. Potreba za izgradnjom puta nastala je nakon što se pokazalo kako taj prirodni fenomen svake godine privlači veliki broj turista. Tako je primjerice prošle godine paški trokut obišlo čak 30 000 gostiju iz cijeloga svijeta.



Priča o paškom trokutu počela je u svibnju 1999. godine kada je geodet Zdenko Grbavac mjereći na tom području otkrio neobičnu strukturu u kamenu za koju je nakon izmjere utvrdio da ima oblik trokuta. Bilo je to prije točno 10 godina. Nakon toga je Grbavac uspoređivao kamenje unutar trokuta s onim izvan trokuta i utvrdio kako je to kamenje bitno različito.



Zanimljivo je kako je pronalazak paškog trokuta, kako tvrde upućeni, bio razlog što je velečasni Zlatko Sudac, koji je tada radio u Novalji, dobio stigme. Prema onome što govore upućeni stigma na čelu Zlatka Sudca pojavila se samo 4 dana nakon otkrića paškog trokuta
Kamenje unutar trokuta bilo je okruglog oblika i djelovalo je obrađeno dok je okolni kamenjar kao i na cijelom otoku nepravilnih oblika i oštrih vrhova. Pagom, ali i cijelom Hrvatskom odjeknula je tada vijest da je na Pagu pronađen otisak spuštanja svemirske letjelice.



Geolog Stjepan Zvonarićje 2000. godine proučavajući kamenje iz paškog trokuta utvrdio kako ono isijava crveno svjetlo nakon što ga se ozrači. To s kamenjem iz okolice nije bio slučaj. Paški trokut je u trenu postao najprije medijski fenomen, posjećivale su ga brojne tv ekipe, o njemu je snimljeno i više kratkih filmova, a onda su ga počeli obilaziti i turisti.



Procjene su kako je u posljednjih deset godina paški trokut vidjelo gotovo pola milijuna ljudi. Na žalost taj je fenomen nekima poslužio za brzu zaradu pa su odnosili kamenje iz paškog trokuta zbog čega je grad Novalja 2000. godine donio odluku o zaštiti toga područja.



Paški trokut neki povezuju s NLO-ima ili nekim drugim paranormalnim pojavama od prije više desetaka tisuća godina, a neki smatraju da je u njemu sadržana i vjerska simbolika.



Zanimljivo je kako je pronalazak paškog trokuta, kako tvrde upućeni, bio razlog što je velečasni Zlatko Sudac, koji je tada radio u Novalji, dobio stigme.



Prema onome što govore upućeni stigma na čelu Zlatka Suca pojavila se samo 4 dana nakon otkrića paškog trokuta i to u jednoj obiteljskoj kući dok se razgovaralo upravo o paškom trokutu.



Zbog toga su neki smatrali, a navodno je to izjavio i sam Sudac, kako je trokut znak svetog trojstva. Bilo što bilo, paški trokut, neobična tvorevina pravilnih oblika usred golog otočnog kamenjara, i danas privlači brojne turiste, a grad Novalja čini sve kako bi to područje postalo što dostupnije svima zainteresiranima.

Dijana Vuleta/EPEHA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:43