Pravnici presudili: Mandate vijećnicima, ostavke protuustavne

ZAGREB - Bjanko ostavke na vijećnički mandat su protuustavne, stranke nemaju pravo raspolagati mandatima, a ugovori kojima se mandat s vijećnika prenosi na stranku ništavni su - stoji u ekspertizi Pravnog fakulteta u Zagrebu, koju su vodeći ustavnopravni stručnjaci, na čelu s prof. Brankom Smerdelom, uputili prije tri dana državnom tajniku Antunu Palariću u Središnji državni ured za upravu.



Drugim riječima, iz pravorijeka Pravnog fakulteta proizlazi kako HDZ u dvjema županijama, Požeško-slavonskoj i Dubrovačko-neretvanskoj, a SDP u gradu Velikoj Gorici, vladaju nelegalno jer su većinu u predstavničkim tijelima zadržali na temelju nezakonitog otimanja mandata vijećnicima HSP-a.

Struka napokon rekla svoje



Takvim stavom pravni su stručnjaci, nakon što su to odbili učiniti Palarićev ured i Ustavni sud, konačno razriješili zbrku nastalu oko bjanko ostavki HSP-ovih vijećnika na temelju kojih su oduzeti mandati vijećnicima Ivanu Brdeku u Velikoj Gorici, te Miši Veraji u Dubrovačko-neretvanskoj i Božidaru Lujancu u Požeško-slavonskoj županiji. Podsjetimo, iako je Vlada prije desetak dana zauzela jasan stav da mandati pripadaju vijećnicima, a ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt rekla kako su HSP-ove ostavke i ugovori nezakoniti, kriza vlasti u Gorici, Požegi i Dubrovniku nastavila se jer je državni tajnik Palarić tražio od Pravnog fakulteta dodatno tumačenje Ustava i propisa.



- Načelni je stav da mandat pripada vijećniku, ali dosad nema sudske ni ustavnopravne prakse, što se događa kada vijećnik ugovorom prenese to pravo na stranku i da bjanko ostavku. Neka struka kaže svoje - rekao je Palarić prije desetak dana. Prošlog petka struka je konačno rekla svoje.



- Nije to ništa novo, samo smo potvrdili ono što je bilo jasno: bjanko ostavke su protuustavne. Nositelji suvereniteta su građani, a ne stranke, i stoga stranke ne mogu raspolagati mandatima. Ugovori kojima bi se pravo raspolaganja mandatom prenijelo na stranku također su ništavni i nezakoniti jer se nikakvim ugovorom ne može prodavati ono što nije na prodaju - objasnio nam je jučer prof. Smerdel. Na Palarićevo pitanje može li vijećnik podnijeti ostavku dok mu je mandat u mirovanju, kao što je bio slučaj u Gorici s Brdekom koji je bio u Poglavarstvu, pa mu je vijećnički mandat mirovao, pravni su stručnjaci odgovorili da "vijećnik može podnijeti ostavku kada želi, ali je ne može podnijeti u ime svoga zamjenika koji je u tom trenutku vijećnik".

Preokret ili novi izbori



Sada kada je i struka rekla svoje, a prema Palarićevim riječima samo se još to čekalo, Središnji državni ured i Vlada više nemaju argumenta za odugovlačenje - mandate treba vratiti vijećnicima kojima su oduzeti. To bi moglo dovesti ili do preokreta na vlasti ili do novih izbora.



- Sada se postavlja pitanje mogu li biti legalne odluke koje su vlasti donosile s nelegalnim vijećnikom u svojim redovima. Ako bi se sada samo jednostavno vratilo mandate, ponovno bi došlo do preokreta vlasti, to bi bio živi cirkus. Vladi bi najpametnije bilo vratiti mandat građanima, raspisati izbore i dati priliku biračima da razriješe cijelu stvar - ocjenjuje SDP-ov pravni stručnjak Mato Arlović.



Do državnog tajnika Palarića jučer se nije moglo doći jer je "cijeli dan bio na sastancima", a kako će se Vlada postaviti nakon što je Pravni fakultet dao mišljenje do zaključenja ovog broja nismo uspjeli doznati jer je glasnogovornik Vlade Ratko Maček kazao kako se oko tog pitanja mora dodatno konzultirati.

Istječe Račanov ultimatum

Iako su najavili kako će, ako do kraja siječnja nadležne institucije ne razriješe krizu lokalne vlasti, SDP povući principijelan potez i povući se s vlasti u Velikoj Gorici, šef SDP-a Ivica Račan i gradonačelnik Tonino Picula jučer nisu željeli reći kada će svoje najave provesti u djelo.



- Još čekamo reakciju Vlade. Ostajem kod svoje najave, bit ćemo dosljedni, a potez ćemo povući kada ga povučemo, nećemo to unaprijed u medijima najavljivati - odgovorio je Račan na pitanje hoće li od Picule tražiti da se već sutra, 1. veljače, povuče s gradonačelničke pozicije. U SDP-u su, naime, doznali kako je Pravni fakultet poslao pravorijek Palarićevu uredu, pa sada čekaju odluke Vlade.







Nataša Božić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:58