Priorix ili MPR: Cijepljenje djece protiv ospica, zaušnjaka i rubeole

ZAGREB - Već neko vrijeme na hrvatskom tržištu nema cjepiva protiv ospica, zaušnjaka i rubeole Priorix, britanske farmaceutske tvrtke GlaxoSmithKline, koje mnogi hrvatski pedijatri favoriziraju kao cjepivo s malim brojem nuspojava.

Kako se protiv ospica, zaušnjaka i rubeola dijete mora cijepiti u dobi od 12 do 15 mjeseci, roditelji djece te dobi posljednjih nekoliko mjeseci nemaju mogućnost izbora cjepiva, već im preostaje samo besplatno cjepivo MPR (moparu), koje proizvodi zagrebački Imunološki zavod.

Nakon medijskih napisa prije nešto više od pola godine da MPR cjepivo izaziva iznimno velik broj nuspojava, kao što su postvakcinalni parotitis, postvakcinalni morbili, te različite alergije, sve veći broj roditelja odlučuje se izdvojiti tristotinjak kuna i cijepiti dijete Priorixom.

Posebno su zabrinuti roditelji muške djece, jer posljedice postvakcinalnog parotitisa kod dječaka mogu izazvati trajni sterilitet.

Iz Agencije za lijekove i medicinske proizvode rečeno je da Priorixa na hrvatskom tržištu nema jer je u procesu obnove, te ga se može očekivati krajem listopada.

Roditelji koji inzistiraju na cijepljenju Priorixom odlaze u Sloveniju, gdje za cjepivo i liječničku uslugu u pedijatrijskim ordinacijama treba platiti oko 190 kuna.

U Sloveniji se Priorix nalazi u državnom programu cijepljenja i država ga kupuje za svu djecu, dok se kod nas to cjepivo nalazi na privatnom tržištu, pa mu cijenu podiže PDV od 22 posto i ljekarnička marža od 35 posto.

Dr. Maja Drašković, voditeljica Odjela korporativnih komunikacija GlaxoSmithKlinea u Zagrebu, izjavila je Hini da se Priorix unapređuje tako što se u njemu mijenja stabilizator.

Dosadašnji stabilizator Humani albumin, dobiven iz ljudske krvi, izbačen je i zamijenjen novim, koji nije ljudskog podrijetla.

U zagrebačkom Imunološkom zavodu ogorčeni su, kako kažu, neistinama vezanim za njihovo cjepivo i ističu da ono nije ništa lošije od Priorixa.

Direktorica Zavoda dr. Tatjana Sindik Milošević tvrdi da MPR ima i prednosti u odnosu na Priorix.

Jedna skandinavska studija pokazala je da nuspojave kod Priorixa mogu biti puno ozbiljnije nego kod MPR-a, jer su među uočenim posljedicama cijepljenja Priorixom i neki trajni poremećaji u mozgu, kaže Sindik Milošević.

"U Priorixu je proizvođač mijenjao humani albumin, koji se dobiva iz ljudske krvi, čime su se teoretski mogli prenijeti svi virusi prenosivi krvlju, kao što su AIDS, hepatitis i slično", naglašava Sindik Milošević.

No, predstavnica GlaxoSmithKlinea tvrdi da kod Priorixa stare generacije nije bilo nikakvih incidencija, a promjene su provedene jer proizvođači poput GlaxoSmithKlinea stalno unapređuju svoja cjepiva.

Koje je cjepivo bolje i sigurnije možda će se više znati kada bude gotovo zajedničko istraživanje zagrebačkih pedijatara i Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo.

Po riječima voditelja epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Grada Zagreba dr. Velimira Johna, u istraživanju će se analizirati zdravstveni kartoni mališana cijepljenih tijekom protekle dvije godine Priorixom i MPR-om.

Dr. John ističe kako je glavni razlog istraživanja "medijsko kompromitiranje" hrvatskog MPR cjepiva, kojem je pripisan niz nuspojava.  (Hina)



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 09:59