Prvostupnici ministru: A tko će nas zaposliti

ZAGREB, RIJEKA, OSIJEK, SPLIT, ZADAR, VARAŽDIN, KARLOVAC -  Jel’ prosvjedujemo - pitala je danas preko megafona studentica Petra s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. - Prosvjedujemo - zaorilo je u isti glas gotovo 4000 pobunjenih studenata u Zagrebu, a izlaskom na ulice podržalo ih je još oko 1000 kolega u Splitu, Rijeci, Varaždinu, Osijeku, Zadru i Karlovcu. Iako su ministar Dragan Primorac i rektori dan uoči prosvjeda obećali da će ispuniti većinu studentskih zahtjeva, pa za prosvjed, rekli su, nema razloga, studenti su danas poručili da nisu dobili ništa napismeno, a obećanjima, kažu, ne vjeruju.







Studenti tvrde i da su dana obećanja samo dio rješenja njihovih problema. One koji ne planiraju nastaviti studij muči, naime, to gdje će se zaposliti, zbog čega studenti od nadležnih traže popis ustanova koje će zapošljavati prvostupnike.



Ustavno pravo

Studenti traže i da im se omogući njihovo ustavno pravo da sudjeluju u kreiranju programa, bolja edukacija nastavnika te mobilnost koja je i jedan od ciljeva bolonjskog procesa. “Tko će zaposliti bakalar?”, “S faksa na ulicu”, “Bolonja vonja” “Dosta pokusa”, neke su od poruka kojima su riječki studenti izrazili nezadovoljstvo pripremom države za bolonjski proces. Pred nezadovoljne su studente izašli članovi Rektorata i rektor Danijel Rukavina, no ni oni nisu znali odgovoriti na sva njihova pitanja.



Podrška građana

- Nije nam ambicija srušiti ministra i rektore, ne tražimo ničije glave, mi smo samo studenti kojima je dosta. Ne mogu se tri godine gomilani problemi riješiti na jednom sastanku - poručili su kreatorima bolonjskog procesa nezadovoljni studenti. Studenti PMF-a, organizatori studentskog prosvjeda, danas su se javnosti obratili i pismom u kojem su demantirali tvrdnju da su na ulice izašli ponukani prosvjedom srednjoškolaca, a ogradili su se i od svih političkih stranaka.    



Poslodavci ne znaju što znači titula prvostupnika, koju nakon tri godine studija svi studenti. Želimo popis ustanova koje će nas zaposliti

Studentski glas

Oboružani transparentima “Dragane, ja ne znam ništa, mogu li i ja biti ministar?” ili pak “Kad postanem bakalar, sve će me ribe htjeti”, zagrebački su studenti krenuli od Filozofskog fakulteta prema Mimari, gdje je održan glavni prosvjed na kojem su govorili studenti 10-ak zagrebačkih fakulteta, a okupljeno je mnoštvo skandiralo “Dolje Primorac”.



Nakon što su studenti obrazložili razloge svoga prosvjeda, povorka je  krenula prema Rektoratu, a potom prema zgradi Ministarstva znanosti i obrazovanja. Putem su ih pljeskom i zvukovima autombilskih sirena pozdravljali građani. Ispred zgrade Ministarstva okupljenom se mnoštvu obratio Nikola Škorić, predsjednik studentskog zbora Filozofskog fakulteta i jedan od organizatora prosvjeda koji je rekao da dva dana pustih obećanja jednostavno nije dovoljno te da idu dalje.



“Nešto ovdje smrdi!”, “Primorac, izađi!” i “Hoćemo promjene”, uzvikivali su okupljeni studenti. Petar Bezjak, koji je na čelu studentskog zbora bio za mandata Gvozdana Flege, prosvjed je ocijenio smiješnim jer svi, rekao je, izgledaju veselo i zadovoljno. Na pitanje zašto se danas, ako je najavio, nije pridružio prosvjedima, ministar Dragan Primorac rekao je da je on studente čekao na Sveučilištu. - A kako su studenti zaobišli zgradu Rektorata, nisam se imao priliku s njima prošetati gradom - rekao je Primorac. U Zagrebu je policija legitimirala 28-godišnjeg T. K. zbog transparenta čiji je natpis izravno vrijeđao ministra Primorca.





Zagreb: 4000 prosvjednika

Nikola Škorić, organizator



- Mi smo samo studenti kojima je dosta. Na ulicu nismo izašli iz zabave ili zato što su to učinili srednjoškolci. Došlo je i do toga da su se iz zimskog sna probudili stari predstavnici iz Studentskog zbora. Doduše, konstatirali su da je stanje izvrsno, ali nam je drago barem vidjeti da su živi. Jer dugo od njih glasa nismo čuli - rekao je Nikola Škorić, predsjednik Studentskog zbora Filozofskog fakulteta.



Škorić je poručio da su djelatnici Ministarstva ovdje zbog studenata i da dva dana pustih obećanja nije dovoljno.  (D.K., M.P.)




Split: 400 prosvjednika

Ivan Vicenco Pensa, organizator



- Izlazimo na ulice ne samo radi podrške ostalim studentima nego i zbog  nezadovoljstva proizašlog iz razmirica sa splitskim studentskim zborom - rekao je Ivan Vicenco Pensa, student treće godine Fakulteta mediteranske poljoprivrede.



- Splitski studenti nemaju prave predstvanike u tom studentskom tijelu. Nije samo provođenje bolonjskog procesa u pitanju. Što je s nedostatkom studentskih domova, lošim standardom, pitanjima titula prvostupnika, odnosom profesor - student - pita Pensa.  (M. Rajačić)






Osijek: 300 prosvjednika

Luka Matić, koordinator



Luka Matićrekao je da nije zadovoljan reakcijom ministra Dragana Primorca na njihove zahtjeve.- To nije ispunjavanje nikakvih zahtjeva, nego spašavanje samog ministra. Omogućio je da se malo prolongira upis na diplomski studij i da se ne plaća diplomski studij i to je to. A što je s ostalim? Što je s uvjetima studiranja? Studentski zbor poziva studente da ne prosvjeduju. Očito su se ugledali na Sabor, pa ne poštuju one koji su ih izabrali - rekao je Matić, naglasivši da je ovo studentski, a ne politički prosvjed.  (N. Patković)




Rijeka: 200 prosvjednika

Sanjin Matijević, organizator



 - Žalosno je što se tek prosvjedom počela obraćati pozornost na stvarne probleme studenata. Upravo zato smatram da treba prosvjedovati, bez obzira na dogovor - rekao je organizator prosvjeda u Rijeci Sanjin Matijević, apsolvent Filozofskog fakulteta.



Matijević smatra da dio odgovornosti leži i na studentima koji su se pobunili tek kada im je voda došla do grla. Upravo u Zboru vidi jedan od problema studentske pasivnosti. -  Žalosno je što Zbor nije javno  podržao prosvjede - rekao je Matijević.  (J. Đečević)






Zadar: 200 prosvjednika

Iva Kovačević, organizatorica



- Nezadovoljni smo načinom na koji se Ministarstvo ponaša prema nama, kao i prema provedbi bolonjskog procesa - rekla je Iva Kovačević, studentica druge godine pedagogije, koja je na prosvjed došla dogovarajući se preko Facebooka i studentskih internetskih foruma. Studentski zbor i Udruga studenata AKSTU odbili su sudjelovati u prosvjedima.



- Tri godine nisu prstom mrdnuli, a nakon sastanka od 45 minuta između rektora i ministra izjavili su kako za studentske prosvjede nema razloga - naglasila je.  (I. Neveščanin)





Varaždin: 150 prosvjednika

Vatroslav Štambuk, organizator



U ime prosvjednika Vatroslav Štambukje, osim ostalih problema za sva sveučilišta, istaknuo da je akademski kalendar, koji počinje 15. rujna pa ne predviđa jesenske rokove, bio donesen potkraj prošle godine, a da je Fakultet jesenske ispitne rokove držao na internetu do prije 15 dana i onda ih maknuo.



Ističe kako studenti smatraju da je Fakultet trebao ubaciti međurokove. Štambuk naglašava kako studenti tvrde da je cijena njihova studija od 9500 kuna najviša u državi.  (N. Krčar)




Karlovac: 20 prosvjednika

Marina Novaković,organizatorica



- Tražimo ista prava kao i studenti u Zagrebu. Zahtijevamo da se i nama plati diplomski studij koji sada košta oko 30 tisuća kuna. Tu su još i problemi s ECTS bodovima, uvjeti za upis više godine znaju se objaviti u rujnu umjesto na početku godine.



S brojem studenata koji su se odazvali prosvjedu smo zadovoljni iako Veleučilište ima oko 1500 studenata - rekla je predstavnica prosvjednika Marina Novaković, studentica treće godine studija ugostiteljstva na Veleučilištu u Karlovcu.  (V. Višnjić)


Transparenti

33.000 skupljenih boca da bismo postali prvostupnici

Bolonja na balkanski način

Sv. Duje, moli za nas studente

Bolonja vonja

ECTS-my ass

Hoću u dom - i moja cimerica također

1968 - Crvene brigade: 2008 crna Bolonja

Dragane, ja ne znam ništa, mogu li i ja biti ministar

Kad postanem bakalar, sve će me ribe htjeti

Ako mislite da je državna matura zajebana, probajte Bolonju

Prva bolonjska degeneracija



Ivana Kalogjera - Brkić;Goran Penić;Dora Koretić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:06