Rapska katedrala dobila priznanje Europa Nostra

RAB - Godinu dana nakon završetka sveobuhvatne obnove rapska katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije dobila je najviše europsko priznanje za očuvanje kulturne baštine - Europa Nostra.



Grof Maurizio Sammartini, član Izvršnog vijeća organizacije Europa Nostera, i Jadran Antolović, predstavnik Ministarstva kulture, brojnim su uzvanicima predstavili vrijednu nagradu te na zidu katedrale otkrili pečat koji simbolizira to priznanje.



Cjelovita obnova od 1997.



Prije predstavljanja na Rabu, priznanje je u Madridu uručeno glavnom konzervatoru, Ministarstvu kulture i voditelju obnove crkve Miljenku Domijanu, koji je podrijetlom Rabljanin. Cjelovita obnova rapske katedrale počela je još 1997. godine i stajale osam milijuna kuna, od čega su najviše izdvojili Ministarstvo kulture i Krčka biskupija. Obnova je bila nužna zbog alarmantnog stanja u kojem se katedrala nalazila. Opsežni konzervatorsko-restauratorski radovi poduzeti su u unutrašnjosti i na pročelju građevine, čime joj je vraćen prvobitni povijesni izgled.



"Vela crikva", kako je zovu Rabljani, sagrađena je u 5. stoljeću kao trobrodna bazilika s pet pari stupova i lukova, a posebno je zanimljiv oltar s ciborijem iz 9. stoljeća. Tijekom stoljeća unutrašnjost crkve se mijenjala i poprimala obilježja raznih graditeljskih stilova. Prema povijesnim zapisima, tijekom posjeta Rabu 1177. godine crkvu je posvetio papa Aleksandar III.



Od 18. st. barokni izgled



U 18. stoljeću unutrašnjost crkve poprima barokni izgled. Zanimljivo je da je prekrasni romanički zvonik, koji i danas svojom ljepotom i impozantnošću plijeni pozornost posjetitelja, sagrađen 60-ak metara dalje od katedrale.



Od posebnog je značenja i obnova povijesnih orgulja iz 18. stoljeća, koje su bile potpuno uništene i nisu se upotrebljavale posljednjih 50 godina.


Helena Grubišić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 17:04