Roca kupuje Inker

ZAGREB - Španjolska korporacija Roca, jedan od najvećih svjetskih proizvođača sanitarija i ostale kupaonske opreme, kupuje Inker, najvećeg hrvatskog proizvođača sanitarne opreme i keramičkih pločica.



Detaljnije podatke o procesu prodaje, kao i o daljnjim planovima za razvoj Inkera predstavit će sutra Domingo Colomo Prados, član Uprave Roce za korporativni razvoj, koji stiže u Zagreb iz sjedišta korporacije u Barceloni.



Roca je 1999. preuzela svog najvećeg konkurenta, švicarsku tvrtku Keramik Laufen, u transakciji vrijednoj 260 milijuna eura, čime je stvorena druga po veličini svjetska korporacija za proizvodnju opreme za kupaonice, spremna da konkurira najvećem proizvođaču American Standardu.



Tvrtka je i danas u 100-postotnom vlasništvu španjolske obitelji Roca, a poznata je, među ostalim, i po tome što nikada ne kupuje udjele u kompanijama za koje je zainteresirana, nego ih uvijek preuzima u cijelosti.



U Inkeru danas nisu bili spremni govoriti o prodaji kompanije. Ružica Turković, voditeljica Inkerova marketinga, potvrdila je da Inker prelazi u ruke Španjolcima, ali kaže da je "odluka kompanije da do srijede ne izlazi s detaljima o transakciji". 



Kao obiteljska kompanija koja nije ni na jednoj od burzi, Roca nije obavezna objavljivati izvještaje o svojem poslovanju.



Dražen Fišter, direktor zagrebačke tvrtke Termosan, glavnog i zasad jedinog Rocina zastupnika i distributera u Hrvatskoj, smatra da je riječ o pozitivnom pomaku za Inker.



 - Roca je dosad bila uglavnom nepoznata u Hrvatskoj, znali su je jedino oni koji su putovali po Španjolskoj, no riječ je o vjerojatno najjačem svjetskom proizvođaču keramike s kojim će se i Inkeru široko otvoriti svjetska tržišta - rekao je Fišter.



Fišter je uvjeren da će Roca i u budućnosti zadržati velik dio klasične Inkerove proizvodne linije, jer je riječ o proizvodima koji su dobro prepoznati na regionalnom tržištu, pogotovo u zemljama bivše Jugoslavije. - Takav brand ne bi bilo logično gasiti - smatra Fišter.





Prve kade od lijevanog željeza 1925. godine i lansiranje linije sanitarne keramike 1936. godine bili su najvažnije odrednice širenja tvrtke Roca na tržištu opreme za kupaonice. Proizvodnju keramičkih pločica počeli su tek 1980. godine, ali s velikim uspjehom.

Povijest španjolske Roce

Tvrtku Roca 1917. godine osnovala su braća Roca i u početku su se bavili proizvodnjom radijatora od lijevanog željeza. Dominacija na tom dijelu tržišta i želja za širenjem dovela je do proširenja asortimana i istraživanja novih proizvoda.



Viktor Vresnik
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:13